Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '11

 
Kategori
Dünya
 

Saddam yönetiminde özgür insanlardık

Saddam yönetiminde özgür insanlardık
 

spiegel online


“Amerika’nın geri çekilmesine Irak insanları ne diyor; Amerika güçleri Irak’tan çekilince Irak daha mı iyi veya daha mı kötü olacak?

Amerika Irak’ta ne başardı? Irak’ta ne kaybetti, ne kazandı?

Kerkük, petrol bakımından Irak’ta en zengin bölge. Bu açıdan tüm gruplar arasında çekişmeli bir yer. Araplar, Kürtler ve Türkler bu bölgede hak sahibi olmak ve egemenlik kurmak  istiyorlar.

Artan Omar, 49 yaşında, Türkmen ve bir ticaret adamı: Amerika geri çekilip, diğer ülkelerin işe karışıp araya girmelerini istiyorsa azınlıkların yıkımına yol açacak demektir. 2003’ten önce Türkmenler çok acı çekti. Amerika geldiğinde acılarımız dinecek, haklarımızı kazanacağız sandık. Fakat Kürt ve Araplara kolay yem olduk. Anayasayı yaptılar ama bizim için Anayasadan bir şey çıkmadı. Amerika Irak’a Saddam için değil kendi çıkarları için geldi. Biz savaşı kaybettik. Amerika çıkarları kazandı. Yakınlarımı kardeşimi ve akrabalarımı kurban verdim savaşa.

Amar el Hamdani; 51 yaşında, Arap, mühendis: Amerika askerlerini kaybederek acı çekti, zararı çok. Amerika planlanandan da önce çıkarak Irak’tan kaçıyor. Bunlardan sonra Irak komşularının savaş alanı olacak. Kürdistan dahil hiçbir bölge dengede olmayacak. Kerkük’ü Araplara değil, Kürtlere bıraktı. Ve Amerika Irak’ta başka hiçbir devletin başına gelmeyecek trajedi yarattı ve kara bir sayfa açtı

Selvana Mati; Hıristiyan, 39 yaşında: Tüm Hıristiyanlar da Amerika’dan sonra Irak’ı terk etmek zorunda kalacaklar. Çünkü güvenlik sorunu. Hıristiyanlar olarak kendimizi güvenli hissetmiyoruz. Ülke bir sürü mezhep kavgalarının içinde. Çoğu Iraklı, Hıristiyanları Batıdan gelme ve onların bir parçası olarak görüyor. Kürdistan’a bir göz atın bakalım Hıristiyanların başına neler geliyor. Amerikalılar, Irak’ı yapanların kökünü kuruttular. Azınlığı yok saydılar. Şimdi gidiyorlar, ama ekonomilerini tehlikede gördükleri zaman tekrar gelecekler, hem de daha çabuk ve hızlı bir şekilde. Çok yakınımı, akrabamı, arkadaşlarımı kaybettim bu savaşta. Saddam yönetimi altında özgürdük.” New York Times ,17, Aralık,2011

Görüldüğü gibi, aleyhte de olsa üç kişinin görüşü ne kadar önemseniyor dünyanın önde gelen gazetesinde ve gerçeği vurguluyor. Amerikanlar dahil , dünya kamuoyunun görüşü bu üç kişinin görüşü ile ortak. Savaş Irak’a yıkım, yokluk, sefalet, düzensizlik ve kargaşa getirdi. Ayrıca belirsiz bir gelecek ülkemizin burnunun dibinde.

Irak, Suriye ve Mısır’da, iş mezhep çatışmalarına doğru gidiyor. İran faktörü önemini koruyor üçünde. Diğerlerinde durum belirsiz ve sisli görünse de mezhep mücadelesi ön planda. Şii- Alevi, Sunni. Bu bölge, tarihine paralel olarak din savaşları veriyor. Demokrasi memokrasi laftan ibaret  ve yutturmaca. Göstericilerin çoğunluğu kavganın demokrasi uğruna verildiğini sanıyor.

Hüseyin SEYFİ 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..