Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

03 Aralık '12

 
Kategori
Eğitim
 

Sadece forma mı?

Sadece forma mı?
 

Biz ekonomistler bir sektörün piyasaya girişinde ya da uzun yıllar hizmet veren bir sektörün piyasadan çekilmesinde olacakları öyle üstün körü bakıp basit bir şekilde göremeyiz.

Çok dikkatli analiz yapıp hatalarını ya da gelecek de doğacak kaygılarını açıkça belirtmek zorundayız.

Bu sektörlere ön ayak olanlar da ya da sektörü ortadan kaldırmak isteyenlerin de aynı duyarlılıkla hareket etmesi gerekir hatta zorunludur.

Bir dönem bende “tekstil” sektörüne girdim, üretimden dağıtımına kadar geçen sürelerin içinde yaşananlara bizzat tanık oldum. Özellikle çalışanların içinde bulundukları sorunlar o kadar can alıcı ve yaralayıcıydı ki inanamadım. Dışarıdan baktığınızda görülmüyor ama bu devletin bu konuya çok çabuk el atıp gencecik kızlarımızın emeklerinin sömürülmesine vergi kaçaklarına ve SGK nın gelir kaynaklarının yok olmasına engel olması gerekiyor. Bir başka yazım da konuya daha geniş değinme fırsatını bulacağımı umuyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı durup dururken devlet okullarında serbest kıyafet uygulamasını gündeme taşıdı. Açıklananlara göre; Şimdiye kadar kullanılan önlük ve forma uygulaması tamamen ortadan kalkacak, herkesin kendi maddi yapısına bağlı olarak serbest kıyafetle okula gitmesi sağlanacak.

Bunun maddi yapısı aileleri bağladığı gibi tekstil sektöründe okul formalarına önlüklerine birebir yatırım yapanlar içinde son derece bağlayıcı olacaktır. MEB bunu düşündü mü bilmiyorum ama bu konuda birçok kurum ve kuruluşun zarar göreceği gibi birçok işçinin esnafın üreticinin işsiz kalacağı da düşünülmüştür umarım.

Konfeksiyon sektörü çok enteresan bir sektördür, dünya da birçok ülke hemen hemen aynı giyim kuşamı tercih eder. Moda rüzgârı hep bu sektör üzerinde eser durur, olağanüstü bir fırtına yaşanmaz kişisel kaprislerin dışında. Ama okul forma ve önlüklerini imal eden onun için yatırım yapan aynı sektörmüş gibi görünen benzeri sektör için aynı şeyi düşünmek mümkün değildir.

Bu formalar için üretilen özel kumaşlardan başlayın bu kumaşların istenilen renklerde boyanmasına,

Okulların formalarında kullanılan amblemlerin imalatına, örülmesine dikilmesine düğmelenmesine ütülenmesine, paketlenmesine taşınmasına fatura edilmesine ücretlendirilmesine vergilendirilmesine kadar birçok sektör kişi ve kurum işin içinde yer alır kendine düşenden yararlanır. Sayları onlarla değil binlerle ifade edilir. Çalışanların sayısı sadece Adana da yaklaşık 23 bin kişidir.

Bir de bunlara bu sektörde kullanılan makinelerin alet ve edevatın üretildiği sanayi sektörünü ilave edin bakın bakalım bugüne kadar alışılagelmiş taşları nasıl yerinden oynatıyor kimleri ve neleri heba ediyorsunuz rahatlıkla görürsünüz…

Tekstil sektöründe kaçak işçi çalıştırılması en fazla rastlanan hatta tercih edilen (?) bir durumdur, yıllardır da önüne ya geçilememiştir ya da geçilmek istenmemektedir, tıpkı inşaat sektöründe olduğu gibi. Forma ve önlük yapımında çalışanların çoğu 15 ile 21 yaş aralığında çalışan kız ve erkek çocuklarımızdan hatta yüksekokul öğrencilerinden müteşekkildir. Çoğunun da hiçbir sosyal güvencesi iş garantisi yoktur. Günün koşullarına ve ihtiyaca göre işe alınırlar, talep,  iş olmayınca da haber vermeden sormadan soruşturmadan işten çıkarılırlar. Ne acıdır ki devlet bunu adı gibi bilir ama üzerine gitmek işine gelmez…

Evet, devlet böyle bir kararı aldı, siz ne derseniz deyin devlet okullarından forma ve önlük kaldırılacak, inat etmişler dediğimi dedik çaldığım düdük misali, çağdaş bir uygulama gibi görünüyor ama kazın ayağı hiç de göründüğü gibi değil. Bir kere şurası son derece açıktır; Forma ve önlün imalatı sona erdiği andan itibaren buralarda çalışan tüm vatandaşlar işsiz kalacaktır. İmalatçıların kapasitesi düşecek, düğme, boya, iplik, fermuar, amblem şapka, kumaş satanların tamamı işlerinden olacaklar, mecburen azalan iş oranında da eleman çıkaracaklardır.

Konu ülkemizin aydınları(?) tarafından tartışılmaktadır, çözüm önerileri sunanları dikkate alacaklarını hiç sanmıyorum çünkü buna karar veren tek bir kişi var, Başbakan. Olsun, olacak dedi mi lamı yok cimi yok uygulanıyor.

Bu sadece forma mı, kısaca anlattım gördünüz. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve bu sektörden ekmek yiyen vergi veren ülkenin eğitimine ekonomisine bir şekilde katkıda bulunanlara, bir işinin olmasına güvenip evlenen evlenmeye hazırlananlara, çoluk çocuk sahibi olanlara, olacaklara ne olacak bir düşünün olmaz mı?

Yani iş “Sadece forma mı?”

Allah, bu sektörde çalışan tüm emekçilerin imalatçıların sanayicilerin yar ve yardımcısı olsun. Çünkü görünen o ki sizin de bizim de işimiz Allah’a kalmış…

Erdoğan Özgenç

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..