Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

Şafakta Kazandık Zaferi

Şafakta Kazandık Zaferi
 

Şafakta Kazandık Zaferi, Güney Vietnam'da yaşanılan bir direnişin öyküsüdür. Yazar An Duk Güneydoğu Asya'da geçen bu savaşı romansı bir şekilde kaleme almıştır. An Duk akıcı ve sürükleyici üslubuyla okuyucu ile roman arasındaki bağı güçlendirmekle kalmamış okuyucunun hayal gücüne ve düşünme yetisine hitap etmiştir.

Turgut Özakmanın Şu Çılgın Türkler ve Diriliş kitaplarını okuyup beğenenler eminim bu kitaptan da haz alacaklardır. Burdan da her tarihi olayı; destansı, romansı şekilde kaleme alan yazarların eserlerinin her açıdan okunmaya değer olduğu gibi bir sonuç çıkmamalıdır. Çünkü bir kitabı kitap yapan o kitabın konusu bir millet için ne kadar önemli olursa olsun yazarın olaylara bakış açısının kağıda aktarılmasıdır.Yani yazarın üslubunun sistematik, akıcı, nesnel, sürükleyici olmasıdır. Bu gibi tarihi romanlarda olayların sistematik bir biçimde anlatılması önem arz eder. Diğer romanların aksine bu tür tarihi romanlarda olaylar belli bir düzen içerisinde anlatılmazsa romanın akıcılığı yerini sıradanlığa bırakır ve bu durumda kitabın okuyucu tarafından rafa konulması kaçınılmaz olur.

ABD Vietnama girmeden önce burada Fransızlar hakim durumdaydı ve Fransa Ho Chi Minh liderliğindeki Vietnamlılara karşı mücadele vermekteydi. Savaşı geriden izleyen ABD ise Fransaya her türlü silah ve cephane teminini sağlamaktaydı. Daha sonra Fransa Vietnamlılar tarafından bozguna uğrağınca buradan çekilme kararı almıştır.

ABD'nin “domino teorisi”ne göre komünizm, önüne geçilemezse veya yok edilemezse her geçen gün daha da yayılacak ve bu durumda ülke çıkarları zarar görecekti. Bunun üzerine ABD komünistlerle savaşmak üzere Vietnam'a asker göndermiştir. Romanda daha çok burdan sonraki bölüm ele alınmıştır. Bu konuyla ilgili çok kısa bilgi verdikten sonra yazımı noktalayacağım.

Romanda anlatılanlara göre bu savaş çok sert, acımasız, olağan savaş teknikleri dışında cereyan etmiştir.Örnek vermek gerekirse askerlerin zevk ve intikam amacıyla iç organlarının alınması suretiyle öldürülmesi, insanların su içtiği gölün tamamının zehirlenmesi gibi.

Yazımda romanda geçen olaylara yüzeysel olarak değinmekle yetindim. Amacım romanın temiz bir bilgiyle, belli bir görüşün veya bilinen bir noktanın etkisinde kalmadan okunmasıdır. Kitapla ilgili diyeceğim son söz: Safakta Kazandık Zaferi imkansızı başarmayı konu alan, ABD emperyalizmine “dur”diyen birlik ve dayanışmanın öyküsüdür. Okumanız dileğiyle...

 
Toplam blog
: 13
: 12077
Kayıt tarihi
: 26.04.08
 
 

Selçuk Üniversitesi Hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Sayfamda, yaşanan siyasi olayları huku..