Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '16

 
Kategori
İnançlar
 

Saflığın ve temizliğin simgesi Lotus (Nilüfer) Çiçeği

Saflığın ve temizliğin simgesi Lotus (Nilüfer) Çiçeği
 

Serdar YILDIRIM


Büyük Yaratıcı tarafından bizlere her türlü nimet ve güzelliği ile emanet edilen dünyamızın, yine bizim sayemizde geldiği nokta hiç de iç açıcı değil. Hangi yönden bakarsak bakalım insanlık, kendine emanet edilenin değerini bilmiyor ve o nu tahrip etmeye, yok etmeye devam ediyor. Çevresel atıklar, savaşlar, nükleer santraller, bilinçsiz yapılaşma, yasal olmayan avcılık vb. bir çok etken yaşadığımız yeryüzü cennetini gittikçe yıpratıyor, yaşanılmaz hale getiriyor. Canlı türleri yok oluyor, ormanlar azalıyor, denizler kirleniyor ve doğal kaynaklarımız bizlere yetmeyecek duruma geliyor. Baştan aşağıya çamura bulanmış durumdayız. Umudumuz ise, bu çamurun içerisinden aydınlık ve tertemiz yürekleri ile direnmeye çalışan bilinçli insanlarda.
 
Çamur, kum, toz, toprak gibi maddelerin suyla karışması neticesinde oluşan, suyun karıştığı maddeye göre farklı renk ve özelliklerde olabilen bir maddedir. Yapışkan ve kirletici bir etkisi vardır. Nasıl ki kendi yarattığımız çamurun içerisinden baş veren aydınlık yürekli insanlara sahip isek, doğada da oluşan çamurun içinden tertemiz ve lekesiz çıkan, üzerine kutsal anlamlar yüklenen, kimilerine göre dünya tarihi kadar eski, hatta dünyada açan ilk çiçek olan lotus( nilüfer ) bitkisine de sahibiz.
 
Lotus bitkisi, çamurlu ve kirli ortamlarda yaşayan bir bitkidir. Ancak harika özelliği sayesinde çamur içerisinde yetişmesine rağmen yapraklarını tertemiz tutabilmektedir. Bunu, üzerine gelen toz parçalarını, sallanarak belli bir yere toplayarak yapar. Yağan yağmurlar sayesinde de biriktirdiği bu toz birikintisinden kurtulur.
 
Lotus çiçeğine, tarih boyunca hep önemli ve kutsal anlamlar yüklenmiştir. Örneğin Budizm' de saflığı, sadakati ve ruhsal uyanışı temsil eder. Manevi aydınlanmaya ulaşmanın sembolik anahtarı olarak kabul edilir. Budist tapınaklarında, girişlerde lotus pozisyonunda oturmuş kendini budalığa hizmet için adamış gülümseyen budisatvalar görülmektedir. Ayrıca merhamet tanrıçası olarak kabul edilen Guanyin de, elinde lotus çiçeği ile resmedilmiştir.
Hinduizim' de, sonsuzluk ve maneviyatı temsil eder. Bunun yanında güzellik, refah, bilgi, doğurganlık gibi temsiliyetleri vardır. Refahı temsil eden Hindu tanrıçası Lakshmi, lotus çiçeğinin üzerinde oturmuş olarak tasvir edilir.
 
Eski Mısır döneminde de kutsal bir çiçek olarak kabul edilirdi. Dini törenlerde kullanılırdı. Ayrıca mısır firavunları lotus çiçeğini cinsel amaçlı da kullanmaktaydılar. Çünkü lotus çiçeğinin cinsel gücü arttırıcı özelliği de bulunmaktadır.
 
Ünlü araştırmacı James Churchward, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de okuduğu '' Kayıp Kıta Mu'' adlı eserinde  lotus çiçeğinden bahsetmektedir. James Churchward, başta Nakaal tabletleri olmak üzere pek çok eski belgede lotus çiçeği ile karşılaşmış ve Mu' nun en önemli kutsal sembollerinden biri olduğunu iddia etmiştir. Churchward, lotus çiçeği ve Mu kıtasının sembolik olarak eş zamanlı olduğunu düşünmektedir. Şöyle ki: ''Lotus, yeryüzünü güzelleştiren ilk çiçekti. İlk çiçek olduğu için ve Mu' da insanın ilk ortaya çıktığı yer olduğu için doğal olarak Mu ve lotus sembolik olarak eş anlamlıydılar. Yapılan araştırmalar, eski Türkler de, özellikle Uygurlar'da da lotus çiçeği motifinin sık kullanıldığını göstermektedir. 
 
Ayrıca Nevşehir de bulunan Hacı Bektaşi Veli Dergahı' nın girişinde ve bahçesinde de çok sayıda lotus çiçeği simgesi bulunmaktadır. Bu simgeler oradaki mezar taşlarında da görülmektedir.
 
Gerek inanç diyin, gerek tarih, gerekse uydurma. Ancak lotus çiçeği (nilüfer) simgesel olarak bile olsa, tarih boyunca insanlık ile birlikte var olmuştur. Saflığın, temizliğin  ve aydınlığın simgesi haline gelmiştir. Dünyadaki bu çamurdan kurtulmak için içimizdeki lotusların çoğalması dileği ile.
 
 
Toplam blog
: 21
: 310
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

İstanbul Burgazada doğumluyum. Sakarya Üniversitesi Turizm Otelcilik ve Anadolu Üniversitesi İşle..