Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Safranbolu'nun Tarihi

Ülkemizde bulunan yaklaşık 50.000 kadar korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının yaklaşık 1500'ü Safranbolu'dadır. Sahip olduğu kültür mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu'yu 'Dünya Kenti' yapmış ve UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde '' Dünya Miras Listesi'' ne alınmıştır.

Safranbolu, Paplogonya Bölgesi olarak bilinmektedir.Tarihi M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Bu bölgede Hitit, Kimmer, Lidya, Persler, Romalılar, Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur. Safranbolu 1196 yılında Selçuklu sultanı 2. Kılıç Arslan'ın oğlu Muhittin Mesut Şah zamanında Türklerin eline geçmiştir.

Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinin denizden kuş uçumu olarak 65 kilometre içerisinde bulunmaktadır. Yörede Karadeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş özelliği görür. Şehir merkezi 3 ayrı kanyonun birleştiği bir jeolojik yapı üzerine kurulmuştur. Karabük iline bağlı olan Safranbolu, il merkezine 8 kilometre uzaklıktadır.

Safranbolu'da bulunan İncekaya ve Tokatlı Kanyonu, Sakaralan Kanyonu, Düzce Kanyonu turizm için önemli değerlerdendir.

SAFRANBOLU EVLERİ

Safranbolu denince akla ilk gelen Safranbolu evleridir. İlçe merkezinde 18.yüzyıl ile 19.yüzyılda yapılmış olan yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bunlardan 1000 'i yasal koruma altındadır. Safranbolu evleri, çoğunlukla tarıma elverişli olmayan vadi kenarlarındaki yamaçlara inşa edilmiştir. Evler genellikle 3 kattan oluşmuş ve 6-8 odalı, geniş hacimli olarak tasarlanmıştır. Her odada yüklük adı verilen dolaplar, ocak ve sedirler vardır.

SAFRAN ÇİÇEĞİ

Safranbolu'ya ismini veren ve en kalitelisi Safranbolu'da yetişen safran çiçeği, dünyanın en pahalı baharatı olma özelliğini taşıyan nadide bir bitkidir.

KAYA MEZARLARI

Safranbolu-Kastamonu üzerinde bulunan Gündoğan, Üçbölük, Çavuşlar köyleri çevresinde Roma dönemine ait bir çok mezar bulunmaktadır.

SAAT KULESİ

Saat kulesi 3.Selim döneminde Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılımıştır. Kare planlıdır.

ULU CAMİİ (AYASTEFANOS KİLİSESİ)

Kıranköy mevkinde Rumlardan kalan ve 1872 yılında yapılmış eski bir kilisedir. Çevresinde Skalion Mektebi ile eskiden kilise Papazların kullandığı ev ilginç bir külliye oluşturuyor.

YÖRE MUTFAĞI..

Bükme, Perohi, Bütün et yemeği, koruklu etli bamya, uzun ve dilme fasülye, Keşkek, Safranlı zerde gibi Safranbolu'ya özgü yemek türleri bulunur. Cevizli çörek ise hanımların günlerinde, cenaze evlerinde yapılır. Safranbolu lokumu daha az tatlı olması nedeniyle diğer lokumlardan farklıdır.

 

 
Toplam blog
: 2
: 352
Kayıt tarihi
: 15.04.12
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü.. ..