Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '15

 
Kategori
Bilim
 

Şaft nedir

Şaft nedir
 

ŞAFT;
Motordan aldığı dönme hareketini pervaneye aktaran  çok önemli bir aktarma organıdır.
Tamamen paslanmaz çelikten üretilmektedirler. Değişik boy ve çaplarda olan bu şaft bildiğimiz uzun silindir çubuklardır(millerdir). Bu  paslanmazların   bir ucuna diş açılır ve  bu vidalı kısma pervane yerleştirilir. Diğer ucuna da 6 veya 8 delikli  flanş  bağlanır ve bu flanş ise motorun şanzımanına monte edilir.
4 metre ve daha uzun olan bu millerin ortasına vibrasyonu önlemek için rulmanlar yerleştirilir ve dönme hareketinin daha sağlıklı olması sağlanmış olur.
Çapları 25 ve 30 mm olan şaftların 1 ile 3 metre arasında üretildikleri gibi daha yüksek kapasitelerde de üretilmektedirler.90 ve 200mm çapında da şaftlar gemilerin motor güçlerine göre de imal edilmektedirler.
Burada önemli bir husus, teknenin şaftı ve pervanesi ile motorun ekseninin bir doğrultuda olmasıdır. Yani, sistemin bir doğru üstünde çalışmasıdır ve buna biz layn diyoruz. Şaft farklı teknelerde farklı uzunluklarda ve kalınlıklarda olan ve kaplin  adı verilen bir sistemle şanzımana bağlıdır. Kaplinler sistemin gereklerine göre yumuşak kauçuktan, esnek kaplin; ya da direkt bağlanmış yani sert kaplin olarak kullanılabilirler
 
 
 
.kaynak:nurideniz

 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..