Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Sağ elimde sarımsak sol elimde soğan

Sağ elimde sarımsak sol elimde soğan
 

Merhabalar. Bu haftaki konumuz değişen dünyayla birlikte değişen siyasi görüşler ve cepheler.

İsterseniz ilk önce 5-10 yıl öncesinde ülkemizdeki sosyal ve siyasi yapıyı inceleyelim. Nerden nereye geldiğimizi ve hangi yolda olduğumuzu görmeye çalışalım. Sol kesim o zamanlar bu kadar tutucu, bu kadar eskici değildi. Ülkenin yüzünün batıya döndürülmesi konusunda oldukça ısrarlıydılar. Ülkemizin meselelerini ne zaman konuşmaya kalksak örnekler hep batıdan gelirdi. Batıdaki modellerden bahsedilirdi. Bunun karşısında ekonomik yoğunluğu bugünkünden daha az olan, ağırlıklı olarak köylü ve düşük gelir grubundan insanlarsa ağırlıklı olarak doğu blogu ülkelerle konuşurlardı. Bu yüzden sol kesim siyasetçilerimiz, sağ eğilimli partilerimizi ülkenin yüzünü doğuya çevirmeye çalışmakla suçladılar. Atatürk’ün görüşleri çerçevesinde referanslar hep batı oluyordu. Muasır medeniyetler olarak tanımladığımız batı ülkeleri.

Sağ elimde sarımsak, sol elimde soğan yıllar önce TRT1’de çocuklara trafik dersi veren bir programda kullanılan anahtar cümle. Sağ ele sarımsak, sol ele soğan almak karşıdan karşıya geçerken bakılacak yönleri ayırt etmek için kullanılan bir yöntemdir. Galiba bu yöntemi artık siyasette de kullanacağız. Zira bu güne kadar yüzünün batıya döndüğünü iddia eden CHP artık batıya bakmıyor. Ya yönler karıştı, ya da işin içinde başka bir sebep var. Batı artık batı olmaktan vazgeçmediğine, Avrupa ülkelerinin insan hakları ve diğer birçok alanda hala dünyanın en önde giden ülkeleri olduğuna göre sorun batıda değil. Sorun bizim siyasi yapımızda. Nasıl olduysa doğuya bakanlar, batıya, batıya bakanlarsa bir anda doğuya bakmaya başladılar. Aslında bu güne kadar savunulan görüşler dikkate alındığında kazananlar batıcı olanlar, yani bu güne kadar yüzümüzü batıya dönmemiz konusunda ısrarcı olanlar oldu. Solcular, yani sosyal demokratlar kazanmıştı. Nedense bu başarı sosyal demokratların pek de hoşuna gitmedi. Artık batı onlar için referans olmaktan çıktı. Çünkü bu sosyal demokrat çizgi onların istediğinden çok ileri gitti. AB ülkelerinden gelen yetkililere bile şu konuları konuşmayın yoksa meclisi terk ederiz gibi tehditler bile savurdular.

Referans ülkeler değişti. Ülkemizdeki demokrasi seviyesi artık Mısır gibi ülkelerle kıyaslanıyor. Sayın Baykal ülkemizde oy kullanma yöntemlerimizi, siyasi çizgilerimizi bu ülkeyle kıyaslıyor.

Dünya dönerken yönler, cepheler de değişmiş olabilir mi?

Saygılarımla..

 
Toplam blog
: 24
: 493
Kayıt tarihi
: 15.03.07
 
 

1982 Bayburt doğumluyum. Bilgisayar Programcılığı Mezunuyum. Konya'da yaşıyorum ve şu anda özel bir ..