Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

     
    Kategori
    Siyaset
     

    Sağ eşittir sol

    Bir zamanlar ortanın solu olarak lanse edilen CHP gerçekten sol bir parti mi?Tek parti döneminde halkın tümünü kucaklayan ve tek çizgisi millet olan bir parti çok partili döneme geçildiğinde kendini neden sol parti diye tanıtma gereği duydu?Türkiye'de gerçekten sağ ve sol diye kavramlar var mı?

    Son seçimlerde yakın akrabalarıma hangi partiye oy vereceksiniz diye sorduğumda geneli AKP demişti. Ancak teyzem ve bir kaç kişi aynı düşünceyi paylaşmıyorlardı. Hangisine vereceklerini sorduğumda ise ya CHP yada MHP demişti. Kararsızdı. Nedenini sorduğumda elle tutulur bir cevap verememişti. Bu teyzemin demokratik hakkıydı, hangisine vereceği pek tabi kendi kararıydı. Ama bir çelişki vardı ortada. Saydıkları partilerin biri milliyetçi-sağ parti diğeri ise statükocu-sol parti. Birbirinden tamamen farklı ve zamanında sokakta birbirlerine ateş açıp ortalığı kan gölüne çevirip darbeye zemin hazırlayan bu iki zıt parti arasında kararsız kalmak baya şaşırtıcı bir durumdu. Ben bu durumdan halkımızın idoloji kavramından birşey anlamadığını ve sağın veya solun ne manaya geldiği bilmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü bir solcuya sordum ve neden CHP dedim eskiden gelen alışkanlık dedi ve solun bir tarifini yapamadı.
    Sol, genelde varoşları kucaklayan sosyal demokrat sıfatı taşıyan bir parti idolojisidir. Ancak bunların hiçbirini CHP de göremiyoruz. Yüksek oy aldığı yerlerin statüsüne baktığımızda elit kesimlerin yaşadığı çevreleri görürüz. Sol bir partinin demokrat olması beklenirken CHP tam tersine statükocu bir tavır sergiledi yıllardır ve segilemeyede devam ediyor. Demokrasinin d sini bile kabul etmeyen, insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan, olamadığı iktidarlığı bürokraside sürdürmeye çalışan, halktan ve onun hassasiyetlerinden kopuk duyarsız bir parti. CHP'nin bıraktığı sol boşluğu kendini muhafazakar demokratlar olarak dile getiren bir parti yani AKP doldurdu. Artık gerçek anlamda solun tek adresi AKP oldu. Çünkü sol bir partinin ne yapması gerekiyorsa onları yaptı ve yapmaya devam ediyor. CHP bir an önce kendine çeki düzen vermeli son seçimlerden de ders çıkarıp nerede hata yaptık diye sorabilmeli. Bunun Deniz Baykal'la olamayacağı apacık belli ve hemen yeni bir lider belirlenmeli. Yoksa CHP bir sonraki secimde barajı bile aşamaz. Bunun ilk örneklerini 2009 daki yerel seçimlerde göreceğiz. CHP İzmir Büyükşehir belediyeliğini AKP'ye kaptırırsa şaşırmayın derim.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 294
    Kayıt tarihi
    : 02.07.06
     
     

    2006 yılında Çukurova Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldum. Şuan perakende sektöründe mağaza ..