Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '08

 
Kategori
Tarih
 

Sağcılık ne? ya Solculuk?

Sağcılık ne? ya  Solculuk?
 

sağ-sol


Dini içerikli bir kitapta "sağcılar cennete solcular cehenneme gideceğinin kur'an da bildirildiğini yazıyordu."Vakıa suresi" merak edenler bir göz atsınlar.

Ayetin açıklamalı tercümesi kitabı sağından verilenler (ashab-ul yemin) cennete, kitabı sol tarafında verilenler (ashab-uş) ise yine cennete değil tabii , cehenneme gidecekleri bildiriliyor.Ancak bazı tercümelerde bu ayet sanırım sadece kısa ve öz cümle kurmak amacıyla olsa gerek "sağcılar cennete solcular cehenneme gidecek" diye çevrilmiş. Zaten dindar kesimler de kendilerini şu ünlü siyasal yelpazenin sağında kabul ettikleri için tamam efendim biz yırttık diye düşünmüş olabilirler...

Bu sağcılık solculuk kavramları islam geldikten 1100 sene kadar sonra fransa'da fransız ihtilali sonrası ortaya çıkmışlar.(O aradaki 1100 yıl süresince yaşamını tamamlamış olanların durumu biraz daha karışık.Daha sağcılık solculuk icat olmadı ki inaçlılar topyekün sağcı olup vip den cennete alınsınlar). Fransız meclisinde devrim taraftarları meclisin sol bölümünde toplanmışlar kral taraftarları da bakmışlar meclisin sağ tarafı boş şimdi sol tarafta sıkışmanın gereği yok, zaten çok yakın oturursak kesin bunlar aralarında da kral hakkında kötü konuşur aman kulağımızın dibinde her söyleneni duyup da kavgaya tutuşmanın ne alemi var deyip meclisin sağ tarafında oturmuşlar.

Fransızlar sağcı solcu demişlerse yeni terim aramaya ne gerek var diye düşünen diğer demokratik ülkelerdeki siyasetçilerde aralarında sağcı solcu diye iki takıma ayrılıp siyaset oynamaya başlamışlar.

İşte sağcılık solculuık aslında bu oturma yerinden mütevelli dilimize yerleşmiş.

İçerik olaraksa sağcılık yani muhafazakarlık(muhafaza etmekten aklınızda kalsın) mevcut olanı korumayı ve değişiklik gerekiyorsa adım adım değişikliğe gitmeyi uygun görürken, solculuk yani devrimcilik ise top yekun ve ani bir değişimi talep eder(devirmek kelimesinden işkillenmeniz lazım artık).

Seçim öncesi ise artık bu siyasal görüşler zaman içerisinde birbirlerine yaklaştıklarından kimileri merkez, kimileri merkezin solu, bazıları merkezin sağı, diğerleri solun merkezi , birileri de sağın merkezindeyim deyip garip terimler üreterek işin içinden çıkmaya çalışıyorlar..

Artık bu siyasal arenada siz kendinize sorun yelpazenin neresine oturduğunuzu....

 
Toplam blog
: 11
: 1796
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

A.Ü Türizm Otel İşletmeciliği mezunuyum. İstanbul’da çeşitli otellerde resepsiyonist olarak çalıştı..