Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlığınız ve Hiperventilasyon

Göğüs nefesi alanlara özel bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu konu Hiperventilasyon. Ne yazık ki, Hiperventilasyon sağlığınıza çok iyi gelmeyen bir durum. 

Hiperventilasyonun ne olduğuna geçmeden önce göğüs nefesi alıp almadığından emin olamayanlar için aşağıdaki soruları hazırladım. Sorulara ‘’EVET’’ yanıtı verdiyseniz büyük bir ihtimalle göğüs nefesi alıyorsunuzdur; 

1. Elinizi göğüs kafesinizin ortasına koyduğunuzda sadece bedeninizin üst tarafı mı hareket ediyor? 

2. Nefes alırken omuzlarınız yükseliyor mu? 

3. Omuzlarınızda gerginlik hissettiniz mi?

Hipervantilasyon, Steadman Tıp Sözlüğünde tanımlandığı şekliyle, kandaki karbon dioksit yoğunluğunun solunum hızındaki artışa bağlı olarak düşmesidir. Hipervantilasyon’da neafes veriş nefes alıştan daha uzun ya da daha güçlüdür.Ancak nefes hızı hipervantilasyon’un en önemli parçası değildir, önemli olan nefesle birlikte verilen gazın hacmidir. Bu şekilde kandan daha fazla CO2’nin dışarı çıkışı olur. CO2, asit rolü oynadığından, azalması kanın pH değerini yükseltir, onu daha alkali (bazik) bir sıvıya dönüştürür. pH, normal aralığı olan 7.35-7.44’ün dışında bir değer gösterdiğinde bedensel fonksiyonlar bozulmaya başlar. 

Nefes konusunda uzman Dr. Robert Fried böbrek rahatsızlıkları, diabet, dikkat bozukluğu, ellerde ve ayaklarda soğuma, baş ağrıları, aşırı tepki verme, kaslarda gerginlik ve kasılmaya hiperventilasyonun sebep olduğunu iddia etmektedir. Bu tarz rahatsızlıkları olanlarınız varsa tabii ki öncelikle uzman bir doktora başvurmalısınız. Yine de Dr. Robert Fried’ın araştırması aklınızın bir köşesinde kalsın derim. 

Bu konuyla ilgilenenlere özel Hipervantilasyonu önlemeye yardımcı olacak bazı uygulamaları paylaşmak istiyorum. 

1- Gün içinde nefesinizin hızlanıp hızlanmadığını gözleyin. Hızlandığını fark ettiğinizde bedeninizi rahatlatın ve diyaframdan nefes almaya yönelin. Nefes alışınızın tam ve derin olması ile nefes verişinizin tamamlanmış olduğundan emin olun.

2- Evde bahçede çalışırken, yemek yaparken, dikiş dikerken yaptığınız işi nefesinizle uyumlayın

3- Gün içinde yapmayı planladığınız işlerin o gün bitmesi gerekip gerekmediğini şöyle bir gözden geçirin. Acil olmayanları bir sonraki ya da daha ileriki günlere bırakın.

4- Rahatlatıcı küçük nefes egzersizleri yapın. İşte size “Buddha’nın öğretilerinden bir uygulama. Rahat bir yere oturun. Ve nefes alışverişinizi izlemeye başlayın. Nefes alıp verirken içinizden aşağıdaki cümleleri söyleyerek nefesinizi takip edin.

Nefes alıyorum, bedenim rahatlıyor

Nefes veriyorum, gülümsüyorum

Nefes alıyorum bedeni ve zihnim rahatlıyor

Nefes veriyorum, gülümsüyorum

Uygulamalarla ilgili yorum ya da sorularınız olursa benimle paylaşın

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

 

 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..