Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlığınıza İçin !

Sağlığınıza İçin !
 

Kırmızı şarapta bulunan resveratrolün insan sağlığına faydaları liste halinde uzuyor.


     Sağlığınıza İçin!
  
   Yüzyıllardan beri şarap kadehlerini tokuştururken 'sağlığınıza !' denir
Şarabın içerisindeki maddelerin faydaları düşünülünce  gerçekten de  aslında sağlık için içilebileceği anlaşılıyor.
    Hep merak etmişimdir,dünyanın en güzel fiziğe sahip kadınlarının ve en zengin yemeklerinin olduğu ülkelerden biri olan Fransa'da, nasıl oluyorda insanlar zayıf ve sağlıklı görünüyorlar diye.
Fransızlar,dünyanın en lezzetli ve en yağlı yemeklerini yiyen millet oldukları halde,nasıl oluyorda Amerikalılar obeziteyle savaşırken, ciddi kalp hastalıklarıyla başederken, Fransızlar zayıflar ve kalp hastalıklarından yakınmıyorlar.
 
    Cevap: Resveratrol
    Kırmızı üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan resveratrol, son dönemin keşfedilmiş önemli antioksidan maddelerinden birisi.Fransızları adeta milli içkisi sayılan kırmızı şarapta da  zengin miktarda bulması haliyle şarabın gözde bir içecek olmasını sağladı.Ayrıca ahududu, erik, dut, yerfıstığı ve kiraz çekirdeğinde de resveratrol bulunmaktadır.
Son yıllarda Harvard Tıp Okulu ve Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsünün yaptığı araştırmalar sonucunda,kırmızı şarapta bulunan 'resveratrol' denilen doğal maddenin, kalorili ve sağlıksız yemeklerin kötü etkilerini yok ettiği ve ömrü uzattığı belirlendi.Düzenli kullanılan resveratrolün, son yıllarda hızla artan obezite/şişmanlık kaynaklı rahatsızlıkları büyük ölçüde önlediği kanıtlanmış durumda.
 
   Farelerde  Test Edildi
   Bir gurup deney faresi üzerinde yapılan deneyler sonucunda farelerden bir kısmı %60'ı, yağlardan oluşan bir diyetle beslediler. Beklendiği gibi farelerin bir süre sonra karaciğerleri büyüdü, şeker hastası oldular ve standart beslenen farelere göre daha erken ölmeye başladılar. Bir başka grup fare de aynı diyetle beslenirken büyük dozlarda resveratrol verildi. Bu fareler de normalin üstünde şişmanlamalarına rağmen kan şekerlerinde ve insilün üretimlerinde değişiklik olmadı.Şeker hastası olmadılar.Karaciğerleri büyümedi. En önemlisi şaraptaki bu madde farelerin hayatını çok keskin bir şekilde uzattı. Resveratrol alan fareler, hiçbir bedel ödemeden, en sevdikleri, en yağlı yemekleri tüketmelerine rağmen normal beslenen ve normal yaşam süren farelerden daha uzun yaşadılar.
Resveratrolun farelerin fiziksel yaşam kaliteleri üzerindeki etkilerine bakıldığındaysa yaşlandıkça daha başarılı olmaya başladıkları ve normal beslenen genç farelerle aynı formu muhafaza ettikleri gözlendi.
   Antioksidan panifenol olan kırmızı şaraptaki bu doğal madde, sadece ömrü uzatmakla kalmıyor...
Kansere, ateşli, iltihaplı hastalıklara ve virüslere karşı, sinirleri koruyor ve sinir hücrelerinde oluşan hasarı önlüyor. Kanser hücrelerini hedef alıp öldürme yeteneğine sahip olduğundan, kanserli hücrelerin yayılmasını önlüyor. Kalp fonksiyonlarındaki yavaşlamayı durdurduğu belirlenmiş olan resveratrol, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini de tetikliyor.Bu mucize maddenin faydaları hakkındaki çalışmalar  hızla devam etmekte. Uzmanlar farelerden alınan sonuçların insanlar için de geçerli olacağını düşünüyorlar. Ama şimdilik aşılması gereken çok şey var..Bir defa doz... Kırmızı şarabın litresinde 1,5 ile 3 miligram resveratrol var.
Farelerle aynı etki için normal kiloda bir insanin günde 10 ile 20 şişe arası şarap içmesi lazım.
Bu kadar fazla alkolü de tüketmek imkansız olduğuna göre, kapsül şeklinde günlük 500 mg  besin takviyesi olarak tüketilmesi  en doğrusu olacaktır.
Öyleyse Sağlığınıza!
 
Verita Health Halkla İlişkiler Müdür ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı
 
 
Toplam blog
: 7
: 1260
Kayıt tarihi
: 21.12.16
 
 

Sevilay Öztürk, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunud..