Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '16

 
Kategori
Sağlık
 

Sağlığınızın nabzını siz tutun!

Sağlığınızın nabzını siz tutun!
 

Sağlığınızla ilgili bilgileriniz online bir sistem üzerinden takip edebiliyorsunuz. Bu sistem sayesinde yapılan tetkiklerden, gördüğünüz tedavilere kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Ayrıca sağlık bilgileriniz sizin istediğiniz şekilde gösterilebiliyor.
 
Türkiye’nin kişisel sağlık sistemi e-Nabız, sağlıkta yeni bir dönem başlattı. e-Nabız hem kamudan vatandaşa sunulan hizmet uygulamalarında Türkiye’nin en iyisi seçildi, hem de Sağlık Bakanlığına “en iyi dijitalleşen kurum” ünvanını getirdi. 
 
Tüm vatandaşlara kişisel sağlık kayıtlarını yönetebilme imkanı sunan ve kapsamının genişliği itibariyle dünyada ilk olma özelliği taşıyan e-Nabız Sistemi, bir yandan her geçen gün geliştirilirken, bir yandan da başarısıyla ödül topluyor. Kısa süre önce tüm dünyadaki en iyi mobil sağlık uygulamalarının seçildiği yarışmada finale kalarak başarısını uluslararası alanda gösteren e-Nabız, Nisan ayı başında, TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından TBMM’de düzenlenen 13. eTürkiye (eTR) Ödülleri Töreni’nde Sağlık Bakanlığına ödüller getirdi. Sağlık Bakanlığı, e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi ile hem “Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama Ödülü”nü hem de “En İyi Dijitalleşen Kamu Kurumu Vodafone Özel Ödülü”nü almaya hak kazandı.  
 
Törene katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ödülleri TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt’ten aldı. 
 
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, e-Nabız ile ilgili sorularımı yanıtladı. 
 
e-Nabız nedir? 
Yaklaşık bir sene önce hizmete alınan e-Nabız, tüm vatandaşların sağlık kayıtlarına diledikleri her an, tüm bilgisayar ve mobil cihazlardan erişebildiği, izinleri doğrultusunda hekimleri ya da yakınları ile paylaşabildiği, yani sağlık kayıtlarını 7 gün 24 saat yanlarında taşıyabildikleri ve yönetebildikleri bir kişisel sağlık kaydı sistemi. Dünyada trend haline gelen kişisel sağlık kaydı sistemlerinden biri diyebiliriz. Ancak e-Nabız, kapsamının genişliği itibariyle benzerlerinden ayrılıyor ve bir ilk olma özelliği taşıyor. Çünkü e-Nabız ile bir hastaneye gittiğinizde orada yapılan işlemlerin tamamına ait detaylara erişebildiğiniz gibi mobil sağlık cihaz ve uygulamalarından sağladığınız günlük sağlık verilerinizi de kaydedebiliyorsunuz. 
 
112 acil butonu, ilaç hatırlatma özelliği, organ, kan, kemik iliği bağışı bildirimleri, yakında hizmete girecek olan sporcu sağlığı bilgi sistemi, bulaşıcı hastalık takibi gibi özellikleriyle de birçok ülkede ayrı ayrı kullanılan ya da üzerinde henüz çalışılmaya başlanılan uygulamaları bir araya topluyor ve sağlığa dair her şeyi içine alıyor. 
 
e-Nabız’da neler var?
Hekiminiz ile sadece o güne kadar ülkemizdeki özel ya da kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında size yapılmış tüm sağlık işlemlerini paylaşabildiğiniz gibi muayene sonrası aldığınız tedavinin sonuçlarını ihtiyaç halinde hekimin anlık olarak izlemesini de sağlayabilirsiniz. 
 
e-Nabız, hekiminizin, sisteme veri gönderebilen adım, kalori, ağırlık, tansiyon, şeker gibi mobil cihazların, giyilebilir araçların ve GSM operatörlerinin mobil sağlık uygulamalarının kaydettiği verileri izlemesini sağlayarak uzaktan hasta takibine imkan vermekte ve tedavi sürecini kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Hastanın geçirdiği müdahale veya yara bakım süreçlerinin mobil uygulama üzerinden çekilen fotoğraflar, hastanın izin verdiği doktoru tarafından izlenmesine imkan sunarak tedavinin etkinliğini izleme fırsatı sunuyor.
 
Örneğin, görsel açıdan anlamlı değişikliğe sebep olan bir sağlık problemi ile karşılaştınız. Doktorunuza gidene kadar o değişiklik farklılaşıyor veya kayboluyor ise,  tam o sırada e-Nabız uygulaması üzerinden fotoğrafını çekebilirsiniz. Hekiminize o anda veya muayeneye gittiğiniz zaman sistem üzerinden görmesini sağlayabilir ve tanı süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.
 
Tansiyon, şeker, nabız ve kalori gibi isterseniz manuel olarak kaydettiğiniz, isterseniz giyilebilir sağlık teknoloji  ürünleri ile e-Nabız sistemine otomatik olarak aktardığınız bilgileri de hekiminizin izlemesine izin vererek sağlığınıza dair daha detaylı bilgileri verebilirsiniz. Bu da tedavi süreçlerinin en önemli etkenlerinden biri olan hasta-hekim iletişimine büyük katkı sağlıyor. 
Hastanedeki tüm işlemlerin ardından yine e-Nabız'ı kullanarak, gittiğiniz sağlık tesisine dair tüm tedavi sürecini hizmet kalitesi açısından değerlendirebilir ve ilgili yorumunuzun sağlık tesisine iletilebilirsiniz. 
 
Hekimler e-Nabız’daki bilgilerimize nasıl erişiyor? 
Profil ayarlarınızdan tüm doktorların, sadece aile hekimlerinin ya da randevu aldığınız hekimin, bilgilerine sürekli olarak erişmesine izin verebilirsiniz. Bu izni vermemişseniz, muayene sırasında doktorunuz e-Nabız sistemindeki ilgili verilerinize erişmek istediğinde sisteme kayıtlı cep telefonunuza geçici erişim kodu gelir ve bu kodu hekiminize söylediğinizde kısa süreliğine ilgili veriler doktor tarafından erişilebilir hale gelir. Başka bir yolda e-Nabız mobil uygulamasında bulunan ve “offline” çalışan şifrematik üzerinden geçici şifre üreterek doktorunuza verebilir ve doktorunuzun ilgili verilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 
 
Güvenlik konusunda nasıl bir yol izlendi?
e-Nabız'ın en büyük özelliği, sağlık verilerini yönetme yetkisinin sadece ve sadece vatandaşın kendisinde olmasıdır. Yani hangi bilgilerinizin sistemde yer alacağına, hangi veriyi, hangi hekimle ve ne kadar süreyle paylaşacağınıza bizzat siz karar veriyorsunuz. İstediğiniz verileri sistemden silebiliyor, hatta sisteme hiç kaydolmasını istemediğiniz bir sağlık işlemi gerçekleştirecekse sistemi süreli olarak veri almaya kapatabiliyorsunuz ve o tarihlerde gerçekleşmiş hiçbir sağlık hizmeti e-Nabız sayfanızda görüntülenmiyor. 
 
Sistemi hiç kullanmak istemiyorsanız komple kapatabiliyorsunuz. Öte yandan 15 yaşına kadar olan çocuklarınızın verilerinin izlenebilmesi ebeveynlerin birbirlerine onay vermesiyle mümkün kılındı. 
 
Bilgi güvenliğinin nasıl garanti altına alındığına gelince; kişilerin e-Nabız'daki bilgileri, kendi onayı ve yetkisi ile paylaştığı kişiler dışında hiç kimseyle hiçbir sebepten ötürü paylaşılmıyor. Zaten kişi, izni doğrultusunda verilerini kim, ne zaman ve hangi IP üzerinden görmüş ise e-Nabız sayfasından takip edebiliyor.
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..