Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlık Görünmez

Halimize bakarak sağlıklıyız deriz, büyük kandırmaca, çünkü sağlık görünmez, ancak emarla mikroskopla filan görürsünüz.

Durum buyken aynada kendimize bakarak gencim, güzelim, yakışıklıyım, sağlıklıyım filan deriz.

Gencim güzelim olabilir de görünüşünüze bakarak sağlıklıyım diyemezsiniz, yaşınız genç ise başka gençlik sağlıktır elbet.

Yani sağlığınızı dışarıdan göremezsiniz, insanların büyük yanılgısı.

Rahatsızlıkla belli olur elbet ama o rahatsızlık herhangi bir nedene dayalı olabilir,  genel olarak sağlık durumunuzun göstergesi değildir. Yani hastalık sağlığın bozulması değil vücutta bir arızadır, gribiniz geçince eski halinize dönersiniz; sağlık durumunuzun bozulmasında böyle olmaz.

Görünüşte hiçbir şeyi olmayan kişinin her şeyi olabilir. Sağlık karnınızın ağrıması değil sistemin bozulmasıdır. Tersine görünüşünüz olumsuz olsa bile sağlığınız yerinde olabilir, motor-kaporta meselesi, sağlığınız motordur.

Şuranız güzel buranız harika olabilir ve bunlar sizi yanıltır. Aslında vücut doğduğu andan itibaren ölmeye başlar, eskiyen araba gibi. Ve bu süreç siz ne yapsanız devam eder, yani aynı kalmaz aşına yıprana gideriz. Sağlıklı olmak aynı kalmak değil vücuttaki değişimi yavaşlatmaktır; sizin arabanız 90 yılda eskir sağlığını korumayanın 60 yılda.

Sağlık görünmez dedik ama normal seyrinde devam eden süreç için konuştuk bunu elbette olumsuz durumda böyle değil, sağlığınız bozulduğunda vücudunuz da bozulur.

Burada ince bir nokta var: Normal seyrinde zaten vücudumuz yaş geçtikçe doğal olarak yavaş yavaş bozulur. Sağlıksız durumda da bozulur ama bu ikisini ayırmak lazım. Normal değişimde belki kaşınız gözünüz bir yana kaymıştır ama hayatınız etkilenmez. Sağlığın bozulmasında ise yolunuza zor yürürsünüz.

Sağlıklı yaşamıyorsanız Brad Pitt gibi görünseniz bile sağlıklı olmayabilirsiniz. Görünüşünüzdeki değişiklikler yaşınızla uygunsa sağlığınızı etkilemez. Saçı dökülen bile sağlıksız olduğunu düşünüyor, saç dökülmesi sağlık değil arızadır.

Sağlığınız bozulduğu zaman öyle bir yerden kendini göstermez birçok şey ters gitmeye başlar. Bu bir göstergedir. Yoksa başım ağrıyor, grip oldum vs. bunlar sağlık değil ve tek başlarına sağlığınızın bozulduğunu göstermez.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..