Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlık için güvenlik

Sağlık için güvenlik
 

Gıda üretiminde hijyen ve gıda güvenlik koşullarına bağlı kalınması hayati önem taşıyor. Özellikle de söz konusu çok kolay bozulabilen süt ve süt ürünleri olunca ekstra duyarlılığa ihtiyaç var.

İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından olan sağlıklı beslenmeyi birinci dereceden ilgilendiren gıda güvenliği ve hijyen, günümüzde en çok önem verilen konulardan biri. Dünya genelinde gıda güvenliği ile ilgili ciddi problemler yaşanmakta. Doğada yaşanan büyük felaketlerden çok fazla insan kaybına yol açtığı bilinen gıda güvenliği konusuna dikkatleri yöneltmekte fayda var. Gıda güvenliği diyince tüketildiğinde insanlara zarar vermeyen, aksine yarar sağlayan güvenli gıdaların üretimi ve korunması ile ilgili işlemlerin tümü anlaşılıyor. Sağlıklı, hijyenik ve kusursuz gıda üretimlerinin temin edilebilmesi amacıyla üretim, işlenme ve dağıtım süreçlerinde uygulanması gereken kurallar, pek çok dünya ülkesinde kanunlarla tanımlanmış. Buna rağmen Türkiye' nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerde denetim mekanizmalarının yeterli işlemeyişinden doğan sıkıntılar insan sağlığını tehdit eder nitelikte. Mikrobiyolojik etkiler, gıda katkılarının yanlış kullanımı, biyolojik toksinler, GDO' lar gibi etmenler gıda güvenliğine ilişkin tehlikeler olarak sayılabilir. Gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilecek tehlikenin önlenebilmesi için tüm aşamalar sıkı gözlem altında tutulmalı.

Temel besinlerimizden biri olan ve oldukça da kolay bozulabilen süt ve süt ürünlerinin de güvenliği bu perspektifte önemli bir konu. Süt, gerekli şartlar temin edilmediği takdirde çok çabuk bozulabilen, potansiyel tehlike içeren bir gıda olduğundan, üretim ve işlenme aşamalarının titizlikle ele alınması gerekiyor. Süt ve peynir üretiminde ve tüketiminde dünya sıralamasına bakıldığında Türkiye geri sıralarda kalıyor. İçerisinde barındırdığı yoğun süt oranıyla çok önemli kalsiyum, protein, fosfor ve mineral kaynağı olan peynirler dengeli beslenmenin en önemli bileşenlerinden. Günlük tükettiğimiz besinler arasında mutlaka yerini alması gereken süt ve peynir çeşitlerinin, güvenli üretimi prensip edinmiş kaynaklardan geldiğinden emin olmamız gerekiyor.

 
Toplam blog
: 22
: 5090
Kayıt tarihi
: 10.08.13
 
 

Sıradan normal biriyim. Tek farkım hayatla ilgili yaşadığım deneyimleri yazıya dökmemdeki başarı...