Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlık için spor yapmak yanlış

Sağlık için spor yapmak yanlış
 

Sağlık için spor yapılmaz; spor zevk için bir de meslek olarak para kazanmak için yapılır. Spor bir kısım insanlar için iştir, meslektir; sizlerin kedi köpek geçmesin diye yapılmış bahçe duvarını geçemediğiniz yerlerde onlar 2 metreyi atlayıp madalya dolayısıyla para alırlar. Uluslararası şöhretleri, itibarları olur. En büyük olmanın zevkine varırlar. Zevk içinse güzel havalarda, güzel yerleri yürür gezersin. Sporun mantığı budur.

Tanrı manken gibi yarattığı vücudunuzu homur homur yiyerek danaya çevireceğinizi nereden bilsin; kutsal kitabın neresinde spor yapın diye yazıyor? Gerçekten Kur'an’da spor var mı? Sporcu kadınların vücudu güzel değil denildi kıyamet koptu, oysa adam doğru söylüyordu. Tabii ki bu durum yapılan spora göre değişir. Profesyoneller dinlenerek spor yaparlar. 2 saat koşacaksa 5 saat yatarlar. Ancak bazı sporlarda, olimpiyat ve uluslararası yarışmalarda istenen dereceyi elde edebilmek için özellikle kadın sporcular, bir de ağır sporlarda (gülle atma, halter örneğin) uzun ve yorucu hazırlık ve sonrası müsabakalarda ciddi vücut deformasyonlarına uğrarlar. Çünkü insan vücudu aslında nazik (hassas) tir ve kadınlar tabii daha da hassas. Vücutları bu ağır idmanlara, gerilmelere dayanamaz. Zayıflar, düzenli hale gelir ama estetik dokusu bozulur.

Yine de profesyonelliğin sağladığı avantajlarla insanlar uygun spor dalını (42 km maraton bir kadına göre değildir) seçerek mesleklerini sürdürebilirler. Sporla vücudun güzelleştiği tamamen yalandır; spor vücudu bozar. O sporla güzelleştiğini sananlar aynı zamanda hem gençtirler hem de diyet programları nedeniyle vücutlarını şişmanlatan (çirkinleştiren) ölçüsüz yemeyi kısmışlardır.

Kilo vermek sağlıklı olmak anlamına gelmez, mantıklı olan hiç kilo almamaktır. Beslenme bozukluğu insanlarımızın neredeyse tamamında var ve bu, çocukluktan itibaren sigara gibi içki gibi hepimizi esir almış kötü alışkanlıklarımızdan biri. Bizim sağlık için bu sorunu çözmemiz lazım. Ben tıp uzmanı değilim; sağlıktan da o kadar anlamam; ama gözlemlerime göre biz düzensiz beslendiğimiz ve çok yediğimiz için hastalanıyor ve erken yaşta ölüyoruz. Sağlığımızı bozan en önemli neden bence bu. Denemek için içimizden iradeli bir arkadaşımız düzenli beslenme programı uygulasın, doktora bile gitmeyecektir. Tıp bunu biliyor ama söylemiyor; çünkü o zaman siz hastalanmayacaksınız, onların da ekmeği kesilecek. Doktora gidin, ilaç kullanın, spor yapın diyorlar. Bunları yaptığınız zaman nasılsa yine hastalanacaksınız ve onlar da kasalarını doldurmaya devam edecekler.

Kaybolmuş sağlığınızı sporla geri getiremezsiniz. Gençlikte kilo almışsanız sporla bir miktar zayıflarsınız ama bunun da bedeli vardır. İnsan vücudu kaldırıp kaldırıp yere vuracağımız paspas değildir. Eforlu/aşırı sporlarda eklem yerleri aşınır, kaslar incelir, kan akışı hızlanır (kanın damarlarda hızlı akması gerektiğini size kim söyledi), bir miktar yağ vücut için gereklidir yağlar yakılır ve deri kemik kalırsınız. Kas-deri-kemik asla sağlıklı bir vücut değildir. Üstelik güzel de değildir.

Bunları para hırsı yüzünden tıp açıklamazsa ben sağlığın s’sinden anlamasam bile giyerim Hipokrat gömleğimi çatır çatır söylerim! 130 kilo insan aylarca her gün her gün spor salonlarında koşuyor, terliyor, ağırlık kaldırıyor, şnav çekiyor, yatıyor, kalkıyor, eğiliyor, doğruluyor 50 kilo verip 80 kiloya düşüyor ve vücudu bundan etkilenmiyor ha. Üstelik bir de biraz yaşlıysa. Siz kimi kandırıyorsunuz? Karşınızda aptal mı var? Spor salonlarıyla ortak mısınız? Spor aletleri satan dükkânınız mı var?

Bilim her şeyi bilir ama her zaman doğruyu söylemez; çünkü insanın elinde. Menfaat şebekeleri bilimi de din gibi kendi çıkarlarına kullanıp sizi bizi kandırıyorlar. Biliyorlar ki insan iradesi zayıf, yiyeceklere karşı koyamaz. Bunlar yer yer şişer bize gelir diyorlar. Öyle de oluyor zaten; sundukları çözümler (ilaç, muayene, tedavi, diyet, spor) kendilerini ihya ederken bizi kurtarmıyor. İki hap, bir iğne, diyet, koşmaca sonunda birkaç kilo verince kanıyoruz. Oturduğunuz yerde kilo vermiyorsunuz; koşmanız, ağırlık kaldırmanız, şnav çekmeniz gerekiyor. Üstelik bunu her gün yapmalısınız. Vücudumuz taş değil ki etten kemikten.

Biz spor yapmamalıyız, hayatımız spor olmalı. Hareketsiz insanlar gram gram yeseler bile hastalanırlar. Hayat zaten belli bir hareket gerektiriyor. Hangi işimizi oturarak ya da yatarak yapıyoruz ki. Sorun yaşamın gereğini yapmakta. Bu bize yetiyor zaten. Ekstradan hareket lazım değil. Tuvalete bile arabayla gidenler tabii ki spor yapmak zorundalar. Hatta onları spor da kurtarmaz. Yürüyüşün faydalı olduğu doğrudur. Tabii ki sadece yürüyüş ve vücudu çalıştıran basit beden hareketleri. Bedeni yormadan çalıştırmak gerekir. Ayrıca yürüyüşün temiz hava, manzara, gezilip görülen yerlerden hoşlanma gibi insana sağlık ve mutluluk veren yanları da vardır. Bu bir tavsiye değil iddiadır; sağlık için spor yapmak yanlıştır. 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..