Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sağlık sistemi nasıl kurtulur? / Bir öneri

Sağlık sistemi nasıl kurtulur? / Bir öneri
 

İstanbulun merkezi bir semtinde büyükçe bir devlet hastanesindeyiz. Saat henüz altı.. Çoğunluğu yaşlıların oluşturduğu büyük bir kalabalık polikliniklerin önünde bekleyişte.. Gelen listelere adını yazdırıp 7.5'ta gelecek memurların giriş yapmasını bekliyor. Kimileri yarım kalan uykusuna devam ederken, kimileri de koyu bir sohbete dalmış.. Derken Dahiliyenin önünde bir tartışmadır koptu. Yaşlı başlı adamlar birbirine bağırıyor. Meğer birisi adını öne yazmak istemiş. Neredeyse birbirine girecekler. Herşey sadece 10 dakika sürecek muayene için.. Haftanın beş günü kesintisiz yaşanan bu manzara hastaların kaderi olmuş gibi..

................  ..................................

Son 15 yılın en başarılı sağlık sistemi reformcusu Recep Akdağ tekrar bakan oldu ya, yeni bir sağlık sistemi önerisinin tam zamanıdır. Hoş koca bakanın bizim bu önerimizi görecek hali yok ya. Görse bile  okuma zahmetine pek girmeyeceğini bile bile önerilerimizi sıralamak istiyorum:

- Bütün kamu hastaneleri tıp fakülteleri hariç ikili vardiya sistemine geçmelidir. Yani cumartesi- pazar hariç bütün servisler 16 saat çalışmalıdır.( 07-15 ve 15-23 vardiyaları) Böylece polikliniklerdeki uzun kuyruklar bitecek, randevu üsülü herkes adam gibi muayene ve tedavi olacaktır. Üstelik her hastaya 10 dakika değil belki bir saat bile ayrılabilecektir.

Öte yandan en az 2 kat sağlık görevlisi istihdam edilebilecek bu sektörde işsizlik değil eleman açığı baş gösterecektir.

-Kamuda çalışan doktorlara vardiya dışında özel muayene açma imkanı verilmeli, ancak mesai içinde tam kapasite çalışma sıkı bir şekilde denetlenmelidir. Böylece doktorların mesleki tatmini artacak, zaten varolan kaçak çalışmanın önüne geçilmiş olacaktır.

- Kamu hastaneleri üç sınıfa ayrılmalıdır:

- 1.Genel Kamu Hastaneleri : 16 saat, 2 vardiya SGK kapsamında ücretsiz hizmet verecektir. Haydarpaşa Numune, Okmeydani Hastanesi gibi..

-2. İhtisas Hastaneleri: Bunlar da16 saat 2 vardiya hizmet verecektir. Ancak özel hastaneler gibi bir miktar ücretli olacaktır. Böylece  daha hızlı ve kaliteli hizmet verilmiş olacaktır. Düşük primlerle ödenen fark sigortalarıyla bu ücret farkı rahatlıkla karşılanabilecektir. Siyami Ersek, Koşuyolu Kalp Hastanesi gibi..

-3. Tıp Fakülteleri: Tıp Fakülteleri 16 saat vardiya dışı tutulacak, bir yandan ihtisas hastaneleri gibi ücretli hizmet verirken bir yandan eğitim, araştırma ve geliştirmeye tam kapasite yönelmiş olacaklardır. Ayrıca fakülte hocalarına da mesai dışında hastanede özel muayene veya dışarıda muayene açma izni verilmelidir.

Onbeş yıllık uygulamalardan dersler çıkararak ve gittikçe ağırlaşan mevcut durumu düzeltebilmek için bu önerilerimizin hayata geçirilmesinin herkes için yararlı olacağına inanıyoruz.

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..