Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sağlık turizminde neden başarısısız? 1

Sağlık turizminde neden başarısısız? 1
 

sağlık, sağlık turizmi, başarısızlık, avrupalı


Saglık Turizmi İnşaat sektöründen de beter bir hale geliyor.  Doktorlar tabiatlar gereği paraya düşkün ve pastanın hepsini ben yiyeyim derdinde. Hastane sahipleri deseniz aynı mantalitedeler. Saglık Turizmi işi yapacak olan yetenekli kişi ve kurumlara hakettikleri kazançları vermiyorlar malesef. Sektörün karlılığını biliyorum iyi kötü. Sana bir fiyat listesi sunuyorlar onun üstünden %10-15 arası bir marj teklif ediyorlar. Sundukları liste zaten şişik, pahalı bir liste.    Turizm sektöründe maliyetler daha yüksek olmasına rağmen bir otel bir seyahat acentasına %40-60 arası iskonto yapar ve sektör bu şekilde döner. Dışardan direk otel gelen müşteriye standard fiyatlar verilir acenta üzerinden gelenede acenta da aynı fiyatları verir ve fiyat ikilemi olmaz.  Saglık Turizminde de fiyatlar bu şekilde belirlenip marjların bu şekilde olması gerekir.  Saglık turizmi şirketi saç ekimi için bir müşteriye kendisini ve maliyetlerini kurtarır rakam olan 2800EURO fiyat verir ve aynı hasta veya yakını hastaneyi aradıgında hastane 2000EURO fiyat verirse bu iş baştan olmaz.
Ayrıca büyük gruplar ölü fiyatlarla yabancı pazarları altına üstüne getiriyorlar. Kendi ayaklarına sıkıyorlar.
İlaveten  Bir iş yapılmadan önce bu işin yasal zemindeki tüm boşluklarının dolsurulması gerekir. ülke olarak biz mevzuattan önce işi yapıyor sonra buradaki aksaklıklara göre yasa yönetmelikler hazırlıyoruz. Alt yapı olmadan üst yapıyı inşaa ediyoruz devamlı. Ülkemizin Turizm geçmişi 1983 den beri desek 30 yıllık bir süredir devam etmekte. Bu süre boyunca üretilen ve devam ettirilen bir politika var mı dersek cevabı bu işle uğraşan herkes yok olarak verecektir. Bizim kendimize ait bir sağlık turizmi fiyat politikamız bile yok Bu işe yeni soyunan bakanlıktaki sayın yetkililer ise malesef kendi fiyatlarımızın (SGK)  değerleri ile ilerlemeye çabalıyor Oysa bakir diye nitelendirdiğimiz bu sektörde artık yolun sonu gelmiştir. Herkesin farklı fiyat vermesi nedeni ile yurt dışı sigorta kuruluşları uyanmış ve bizim ülkemizdeki faturalar bu işlerle uğraşan herkesin bildiği gibi tabiri caizse biçilmekte. Hak aramasını bilmeyen işletmeler avrupa ülkeleri yasaları gereği ne isteyebileceğini ve ne alabileceğini bilmediği için de sineye çekerek hiç yoktan iyi demektedirler
Tıpkı her sene oataya çıkan grip salgınları neticesinde otelcilerimizin fiyatları al aşağı etmesi ne olursan ol yinede bana gel diyen işletmeler yüzünden bu güzelim ülke zengin ve para harcayan turist yerine tüketen ve hiç bir harcama yapmadan ülkesine dönen bir ton turisti ağırlamaktadır
Bizim ülkemizdeki yöneticiler ise turist sayısının her sene artması ile böbürlenmektedirler
Fransa da bulunan dikkat edin sadece EYFEL kulesini ziyaret eden turistin Fransaya bıraktığı döviz miktarı kadar bu ülkenin turizm geliri vardır. İsteyen kontrol edebilir. 3 yanı denizlerle çevrili , 4 mevsimi yaşayabileceğiniz cennet vatanda ve sadece deniz kum güneş değil doğa , sağlık ve diğer turizm kollarınında gelişmesi gerekir
Ama söze başladığım ilk cümlede de dediğim gibi bunun için vazgeçilmeyecek turizm politikalarımızın oluşturulması (işi bilenlerce ) ve   işi bilen bürokratlarca tüm mevzuatlar bir potada eritilerek güncel bir mevzuat oluşturulsun
Yanlışlar şunlar
1-)Kendi bünyelerinde sağlık turizmi birimi kurup  üç kuruşa eleman çalıştırıp devlet teşviklerinin hepsini ben kazanayım modunda hastaneler ve doktorlar var .
2-) Saglık Turizmi şirketine %10-15 marj teklif edip o marjlarla  yer kiralamasını, eleman çalıştırmasını, ve kar etmesini bekleyenler var.
3) Fiyatları dip yapıp sadece kendi markalarını büyütüp ilerde satma stratejisi güden zararına çalışan büyük gruplar var.
4) Saglık Turizmi şirketine veya kişiye getirdiği hastanın doktor ve ilaç masrafları düşüldükten sonra kalan rakamdan %10 teklif edenler var.
Bu rakamları hasta ısrar etse zaten iskonto olarak yansıtıyorlar.
Hep söylediğim gibi kapıyı değil kafayı değiştireceksin.   Birlikte sinerji yaratıp ardından adilane bölüşmek gerekli. Yoksa kimse kimsenin değirmenine su taşımaz.

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..