Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '09

 
Kategori
İnançlar
 

Sağlık ve sağlıklı olmanın önemi...

Sağlık ve sağlıklı olmanın önemi...
 

Kanuni Sultan Süleyman şu veciz sözünde, sağlığın önemini ne kadar da güzel özetlemiş;
“Halk içinde muteber bir Nesne yok Devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”

Karşılaştığımız herhangi bir tanıdığımız ile yaptığımız ilk konuşmalardan biridir belki de sağlık. Nasılsın, iyimisin, sağlığınız sıhhatiniz nasıl gibi sorularla karşılarız birbirlerimizi.

İslam Dini, insan hayatına ve sağlığına büyük önem vermiştir. Kuran-ı Kerimde ve Hz. Peygamber (S.A.V.)’in Hadis-i Şeriflerinde, hayat ve sağlığın, Yüce Allah’ın insana en büyük emaneti ve nimeti olduğu beyan edilerek, bunların korunması emredilmiştir. İslam’a göre; hastalıklardan korunmak, tedaviden daha önce gelmektedir. Günümüz tıbbının da en önemli konusu, “koruyucu hekimliktir”. Çünkü; koruyucu hekimlik, insanlar için daha kolay daha ucuz bir tedavi metodudur. Dolayısıyla hayatımızın her merhalesinde olduğu gibi; İslam’ın tıp anlayışı ile, günümüz tıp anlayışı da bu noktada paralellik arz etmektedir.

Görülüyor ki; “her şeyin başı sağlık” Çünkü; sağlığı yerinde olmayan anne annelik vazifelerini, sağlığı yerinde olmayan bir baba babalık vazifelerini kısacası hasta bir Müslüman’da, ne dünyaya ait işlerini görebilir, ne de ahirete ait olan işlerini yerine getirebilir. Halbuki insan, hem dünya için çalışmak, hem de ebedi hayat için hazırlık yapmak gayesi ile dünyaya gönderilmiştir. Bunları yapabilmek için sağlıklı olmak şarttır.

Allah-u Teala Kuran-ı Kerimde; “Kendi ellerinizle, kendinizi tehlikeye atmayınız" (1) buyurmaktadır. Dengeli beslenmek, temizlik kurallarına riayet etmek, ağız ve diş sağlığına özen göstermek tavsiye edilmiş olup, aşırı yemekten, alkol, uyuşturucu, sigara vb. zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve hekimlerin tavsiyelerine uymak, sağlımızın korunması için aklımıza gelebilecek ilk tedbirlerdendir.

Her türlü tedbir ve korunmaya rağmen hastalık gelirse, şifa aramak ve bulmak için gereğini yapmakta tedavidir. Bu konuda Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuştur; “Ey Allah’ın kulları, tedavi olunuz. Çünkü; Allah, verdiği her hastalığın şifasını da yaratmıştır"(2) .

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) insanın, sağlıklı ve dinç olması için güreş, yüzücülük, binicilik, okçuluk gibi bazı spor faaliyetlerini tavsiye etmiş ve bizatihi kendi hayatında da bunları tatbik etmiştir. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bir diğer Hadis-i Şeriflerinde; “Kuvvetli Mümin zayıf Müminden daha hayırlı ve Allah’a daha sevimlidir” (3)buyurmuşlardır. Ayrıca Dinimizin emir ve tavsiyelerinden olan abdest, namaz, oruç gibi bazı ibadetlerin hikmetlerinin içinde sağlığı korumak gayesinin var olduğu da bilinmektedir.

Hayat mücadelesinde başarılı olmak istiyorsak, bir birey, bir ebeveyn, bir evlat olarak dünyalık vazifelerimizi yerine getirebilmek, dünyada huzurlu ve mutlu olabilmek, başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilmek için, nihayetinde bir kul olarak da; Ahirette hesabımızı kolay verebilmek ve Yaradanımıza karşı olan vazifelerimizi hakkıyla yerine getirebilmek için sağlığımıza dikkat edip, sağlıklı bir yaşam sürmeliyiz.

Herkese sağlıklı ve sıhhatli günler temennisiyle...
Sağlıcakla Kalın...

DİPNOTLAR:
1-
Bakara Suresi, Ayet No:185.
2-Feyzül-Kadir, C. 3, S. 238.
3-Meşarikul-Envar, C. 2, S. 112.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..