Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '09

 
Kategori
Kitap
 

Sağlıklı Beslenebiliyor muyuz?

Sağlıklı Beslenebiliyor muyuz?
 

Prof Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun “Tıbbi Bitkiler Rehberi” adlı kitabını okumaya başladım. Kitabı okumaya başlamadan önce organik, hormonsuz v.b. konusunda karışık olan aklım iyice karışıktı. Şimdi bu karışıklık yerini biraz da umutsuzluğa bıraktı. Neden mi? Yeni terimlerle birlikte günümüzde sağlıklı beslenme ihtimalinin ne kadar az olduğunu anlamaya başladım.

Yetiştirilme şekli olan organik mi, hormonsuz mu sorularından önce başlangıç noktasına inmek gerekliymiş. Tohuma… Tohumlar; doğal, melez (hibrid, kısır, ebter), transgen. Yanlış tarım politikalarına halkın bu konudaki bilinçsizliği de eklenince doğal tohumlarımız yok olmuş. Yerine belki daha fazla, daha iri taneli ve daha dayanıklı ürün veren melez tohumlar kullanılır olmuş. Bu tohumların en önemli özelliği bir sonraki yıl için tohum vermemeleri daha doğrusu elde edilen ürünün tohumluk kullanılamaması. Her yıl tohum için hatırı sayılır paranın ithal tohuma harcanması. Tarım toplumunun dışa bağımlı hale getirilmesi…

Bütün bunlar olurken diğer yandan da tüketilen besin maddelerinin doğal olanlara göre mineral, vitamin, antioksidan v.b. değerlerinin çok düşük olmasıyla, istense bile dengeli beslenemeyen bir toplum oluşturulması. Genetik yapısına müdahale edilen bu tohumların kompleks yapılarının etkilerinin ne olduğunun bilinmemesi.

Yazımın başında belirttiğim kafa karışıklığı ile ilgili Sayın Saraçoğlu şöyle diyor:

“Hangisi Doğru

Herhangi bir tarımsan ürün hormonlu veya hormonsuz diye satılıyor. Organik diye satılıyor. Veya arılı diye satılıyor. Veya yayla sebzesi diye satılıyor. …

Doğru Cevap

İster yayla sebzesi, ister hormonlu veya hormonsuz desinler, ister arılı domates desinler, isterlerse de organik tarım desinler. Tüm bu karmaşanın içerisinden soracağımız tek bir soru ile çıkabiliriz. <ı>Kullanılan tohum Anadolu’nun doğal tohumu mu? İşte bu soruya <ı>Anadolu’nun doğal tohumudur cevabını alamıyorsak elinizdeki yanlış ürün demektir. ”

Peki, Anadolu’nun doğal tohumundan üretilen ürün nereden bulacağız? Ve beni umutsuzluğa düşüren noktalardan bir diğeri bu tür doğal olmayan tohumlarla üretilen ürünlerin koruyucu ya da tedaviye yardımcı özelliklerinin minimum düzeyde olması ya da hiç olmaması. Uygulanan kürlerden yarar sağlanamaması.

Sağlıklı yaşamamızı engellemek için havamızı, suyumuzu, ormanlarımızı elimizden alanlar, toprağımızı sağlıklı beslenme olasılığımızı elimizden almışlar. Ve biz de kış uykusuna yatmışız.

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..