Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Yasemin AYDOĞDU

http://blog.milliyet.com.tr/uzmanpsikolog

21 Mayıs '22

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Sağlıklı Beslenme Takıntısı

Sağlıklı beslenme takıntısı, sağlıklı besinlere karşı duyulan aşırı zihinsel meşguliyettir. Buradaki amaç kişinin sağlığı için kendine dikkat etmesidir. Birey takıntılı duruma geldiğinde, yemeğin miktarı ve lezzeti ile ilgili değil de sağlıklı bir yemek olup olmadığıyla ilgilenir. Kişinin amacı zayıf olmak değildir. Kendini şişman hissetmez. Beslenmesi mükemmel olursa her şeyin iyi olacağını düşünür. 
 
Birey yediği yiyeceklerin hepsini aşırı derecede kontrol eder. Yiyeceklerin kalitesine önem verir. Yiyecek satın alırken içinde koruyucu madde, boya vs. olup olmadığına bakmak için ürün ambalajını uzun süre inceler. Gıdaların katkısız olmasına abartılı şekilde önem verir. 
 
Yemeği pişirdiği tencerenin malzemesine karşı da takıntılı olabilir. 
 
Sağlıklı yiyeceklerin bulunmadığı ortamda aç kalabilir. Restoranlardaki pişirme bölümünü görmediğinden dolayı, bu tip yerlere gitmemeyi tercih edebilir. Takıntılar fazlalaştıkça yiyebilecekleri çeşitlerin sayısı azalır ve dışarıda yemek yemekte zorluk çeker. Evde daha sağlıklı yemekler yaparak beslenmeyi tercih eder.
 
Sağlıklı beslenme takıntısı genellikle gelişmiş ülkelerde ve sosyo-ekonomik düzeyi iyi bireylerde ortaya çıkar. Çoğunlukla mükemmeliyetçi, takıntılı ve aşırı kontrolcü kişilerde görülür. Bu bireylerde sağlıklı beslenme, aşırı kaygıya sebep olur. 
 
Bazen sağlıklı olmak için, bazen de hastalığından dolayı sağlıklı beslenmeyi tercih eder. Bu besinleri bulamayacağı sosyal ortamlardan uzak durur. Sağlıklı beslenme şekli vaktinin çoğunu alır. Kendisine uygun olmayan yiyecekleri satın almaz.
 
Vaktinin büyük kısmını sağlıklı besinlerle ilgili araştırmalar yaparak veya düşünerek geçirir. 
 
Sohbetleri genellikle yiyeceklerle ilgilidir. 
 
Yapacağı yemekleri birkaç gün önceden programlar. Yiyeceklerinin besin değeri, beslenme keyfinden daha mühimdir. 
 
Yediklerinin kalitesi yükselirken hayat kalitesi azalır. 
 
Yeme düzeni sosyal yaşamından uzaklaştırır. 
 
Sağlıklı beslenme şeklinden uzaklaştığında suçluluk hisseder. 
 
Besinlerle ilgili konularda hep endişelidir. 
 
Sağlıklı beslenme normalde dikkat edilmesi gereken, sağlıklı olabilmemiz için lazım olan etkenlerden biridir. Fakat her şeyin aşırısı zararlıdır, bu durum takıntıya dönüşebiliyor. 
 
Kişinin sağlıklı yeme kaygısı nedeniyle çoğu yiyeceği yaşamından çıkarması ve yetersiz beslenmesi, faydadan çok zarara yol açabilir. 
 
Sağlıklı beslenme yaşamınıza zarar vermediği sürece bu durumda bir yanlışlık yoktur.
 
Sağlıklı beslenme takıntısı bedensel, psikolojik ve sosyal olarak zararlar verebiliyor. Mutluluğu da etkileyebiliyor. İnsanın kötü olduğunu düşündüğü yiyeceklerle beslenmesi kendinden nefret etmesine ve hayal kırıklığına uğramasına neden olabiliyor. Böylece kendine ceza verip  daha katı beslenme şekline geçebiliyor. 
 
Kişi internet, televizyon ve gazetelerden sağlıklı beslenme ile ilgili bilgileri devamlı takip eder. Marketleri dolaşarak organik ürün arar. Kendine güvenini beslenmesine bağlar. Bunlar kişinin yaşamına olumsuz etki eder. 
 
Normalde kişinin besinleri sağlığı için tehdit edici ve zarar verici olarak görmemesi gerekiyor.
 
Bu kişilerin beslenme konusundaki düşünceleri gerçekçi değildir. Tamamıyla doğal olmayan yiyeceklerle beslendiğinde hasta olacağını, kilo alacağını düşünür. Bu tip düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmek, sorunu çözmek için faydalı olacaktır. 
 
Hipnoterapi - psikoterapi ile bireyde sağlıklı beslenme takıntısının oluşmasına sebep olan olaylar ve durumlar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Olumsuz düşünceler, yeni ve olumlu düşüncelerle değiştirilir. 
 
 
 
Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu
 
bilgi@yaseminaydogdu.com.tr
 
Toplam blog
: 76
: 346
Kayıt tarihi
: 21.07.16
 
 

İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Ağırlıklı Psikoloji Yüksek Lisans Haliç Üniversitesi Psikoloji ..