Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı beslenmek için kullanmamız gereken faydalı doğal yağlar...

Sağlıklı beslenmek için kullanmamız gereken faydalı doğal yağlar...
 

Televizyonda iki profesörün tartışmasını izliyorum. Birisinin ak dediğine öbürü kara diyor. Birisi öbürünü cahillikle suçlarken, öbürü de onu ilaç firmalarının sözcüsü olmakla suçluyor.

Tartışmanın konusu kolesteroldü. Ancak gelinen noktada menfaat çatışması ortaya çıktı. Tartışanlardan birisi halkın sağlıklı beslenmesini savunurken, öbürü ilaç firmalarının dayattığı ilaçların kullanılmasını savunuyordu.

Bende bu tartışmalardan esinlenerek, sağlıklı beslenme için hangi yağları tüketmemiz gerektiğini şöyle bir araştırdım. Madem sağlıklı bir yaşam için belli ürünlerden, yağlardan tüketmemiz gerekiyor, o halde tüketmemiz gereken yağlardan işe başlayalım.

Bugüne kadar yağ yemekten korkmuş olabiliriz fakat faydalı yağları belirli miktarlarda tüketmek bizim için oldukça yararlı.

İşte faydalı yağlar ve sağlığımıza katkıları...

Tüm yağlar kötü değildir. Bu görüş işin uzmanlarına ait!

Sağlığımız için vücudumuzla işbirliği yapan faydalı yağları beslenme planımıza ilave ederek kendimize muhteşem bir iyilik yapabiliriz.

Doymuş yağların aksine doymamış yağlar kötü kolesterol seviyesini düşürmemize yardımcı olurken iyi kolesterol seviyemizin de güçlenmesini sağlar. Yani iki profesörün tartıştığı asıl konu buydu. İyi ve kötü kolesterol seviyesinin kalp ve damar tıkanıklığını katkısı nedir? Birisi kolesterolün bir etkisi olmadığını,  sağlıklı bir beslenme ile kolesterolün kontrol altında tutulabileceğini, öbürü ise kolesterolün kontrol altına alınması için mutlaka ilaç kullanılmasını öneriyordu.

Besinlerden alınan yağlar da faydalı yağ sınıfına dâhi! Çünkü bu yağlar, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan 3 ana besinden biri.

İşte beslenmemizde yer almayı hak eden yağlar ve faydaları...

Avokadonun içerisinde tekli doymamış yağlar, antioksidanlar ve beta-karoten bulunur. Bu besleyici maddelerin hafızayı geliştirdiği ve kalp hastalıklarını engellediği biliniyor. 

Yağ tüketimi için uzmanların önerdiği günlük miktar 65 gram. Bir avokadoda ise 23 gram faydalı yağ bulunuyor ve günlük ihtiyacınızın 3'te 1'ini karşılıyor.

Günde yarım avokado tüketmek sağlığımız için faydalı olabilir.

Hindistancevizi yağı geçtiğimiz yıllarda kötü bir şöhrete sahipti. Fakat eskiden yapılan çalışmalar işlenmiş, sulandırılmış hindistancevizi yağı üzerinde uygulanmıştı.

Çiğ ve işlenmemiş hindistancevizi yağı ise iyi kolesterol seviyesini arttırıyor.

Ceviz, iltihaplanmayı önleyen özellikleriyle beraber muhteşem bir Omega-3 kaynağı. Bu arada beyin yapısına benzediği içinde beyine iyi geldiği hep söyleniyor.

Kötü kolesterolü düşürmekle kalmayan ceviz, aynı zamanda oldukça güçlü bir protein, lif, E vitamini, magnezyum, çinko, potasyum ve selenyum kaynağı.

Omega-3 ve protein bakımından oldukça zengin olan somon balığı, diyetimize ekleyebileceğiniz türden faydalı yağlar içeriyor.

Haftada 1 ya da 2 kez somon tüketmek vücudunuzun somonun faydalı yağlarından faydalanması için yeterli oluyor.

Salatamıza ekleyeceğimiz 1 kaşık zeytinyağı sağlıklı yağların faydalarından yararlanmamız için yeterli. 

Zeytinyağı A ve E vitaminleri, klorofil ve hatta magnezyum açısından oldukça zengin. Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ seviyesi kötü kolesterolü ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskimizi düşürüyor.

Gördüğünüz gibi sağlıklı bir beslenme için faydalanmamız gereken besinler öyle pahalı, bulunamaz değil.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..