- Kategori
- Beslenme / Diyet
Sağlıklı beslenmek için zengin olmak gerekmez
Evet sağlıklı beslenmek için zengin olmak gerekmiyor!
Beslenme sadece karın doyurmak değil şüphesiz. Psikolojik, fizyolojik ve sosyal ihtiyaçlar açısından beslenmenin üç temel yönü var.
Beslenme ile vücudun temel ihtiyacı olan tüm besin ögeleri yeterince alınmalı. Bu besin ögeleri karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudan ibaret.
Karbonhidratların en kaliteli ve besleyici kaynakları rafine edilmemiş olanlar. Örneğin geleneksel lezzetimiz olan bulgur çok besleyici bir gıda.
Protein meselesine gelince, zenginlik gereken yer burası gibi görülüyor.
Evet en kaliteli protein kaynağı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ve ürünleri yani hayvansal kaynaklı besinler.
Eve et girmeyince iyi beslenemedik diye düşünüyor bir kesim. Halbuki anne sütünden sonra en kaliteli protein yumurta. Evet yanlış okumadınız. Üstelik yumurta yağda kızarmadığı sürece kolesterolü de yükseltmiyor.
Bir de bitkisel kaynaklı besinlerin proteinleri yabana atılmasın. Kuru baklagilleri eğer tahıllarla ve sebze meyvelerle beraber tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz protein kalitesini yükseltmiş ve beslenmeniz için gerekli posa, demir gibi maddeleri de yeteri kadar almış olursunuz.
Yağlara gelelim. Bence bu toplumun en büyük sıkıntısı burada. Dar gelirli ailelerin yemek pişirme alışkanlıklarına bakın bir tencere yemeğe 1 çay bardağından fazla yağ koyuyorlar. 1 teneke (5 kg) yağ ortalama 30-40 YTL. Ucuz gibi gözüküyor değil mi? Kullanılan miktara bakarsanız ucuza mal edilen! yemek hiç de ucuza çıkmıyor. Üstelik bir güzel soğan ile kavruluyor ve yağlar kside oluyor, yani kanserojen maddeler ortaya çıkıyor.
Vitaminler ve minerallere bakalım; Bence kanayan yara burada. Bazı insanlar çözümü multivitaminlerle çözmeye çalışıyor (pahalı). Oysa her çeşit besinden mevsiminde yeterince yersek vitamin yetersizlikleri görülmeyecek. Örneğin B12 vitamini veya demir eksikse kansızlık görülme riski yükseliyor.
En ucuz ve sağlıklı beslenme önerisi
ÇEŞİTLİLİK YARATIN
AZ YAĞ KULLANIN
YEMEKLERİ DÜDÜKLÜ TENCEREDE PİŞİRİN (böylece daha az doğalgaz da harcanmış olur.)
ÖLÇÜLÜ OLUN (Şişmanlık da bir beslenme bozukluğudur)
DENGEYİ BOZMAYIN ( Hep et yemek yada ekmeğe dayanmak doğru değildir.)
UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN OLMAYIN (sokakta satılan sütler ucuz sanılır ama kaynatınca besin değeri ölür ve tencere yarısına iner. Üstelik bir sürü doktor ve ilaç masrafı açabilir. Çünkü kaynatmak mikroplarını öldürmez.)
Saygılarımla
Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz