Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Bashico Doğal Anneyim Başak Pirtini

http://blog.milliyet.com.tr/bashico

17 Nisan '14

 
Kategori
Beslenme
 

Sağlıklı bir çocuk için her annenin mutfağında uygulaması gerekli kurallar

Sağlıklı bir çocuk için her annenin mutfağında uygulaması gerekli kurallar
 

Doğal besleyici kuruyemişli granola - glutensiz - kazeinsiz


Çok uzun süredir evde rafine şekerli tatlı pişirmiyorum. Genelde eğer kek yapacaksam içine elma, havuç rendesi, portakal suyu, hurma şurubu (evde hazırlanmış), pekmez, kuru meyveler ve kuruyemişler katıyorum. Eğer sütlü tatlı yapacaksam sade şekersiz olarak pişiriyorum. Üstüne sonradan bal ve tarçınla tatlandırıyoruz. Bir de tabii çiğ pudinglerim var, avokado ve keçiboynuzu tozu ve muz ile yaptığım. Ancak bir doğumgünü olduğu zaman herkesin yemesi açısından doğumgünü pastasını pekmezli pişiriyorum. Yine şekersiz.

Bu sefer küçük kızımın doğum günü yaklaşıyor. Nasıl hazırlık yapayım? Hepsine yetişemiyorum... Evde hep doğal ve organik malzemelerden yapmaya çalışıyorum.. Dışarıdan aldıklarıma da nasıl güvenirim... derken imdadıma hadihamyap yetişti.

Siteyi ilk olarak facebook Doğal Anneyim grubumda paylaşan sevgili Filiz Morkoç’tan duydum. Filiz Morkoç ve arkadaşı Dalya Saftekin Çalışkanbirlikte “Kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz hiçbir gıdayı satmıyoruz” diyerek yola çıkmışlar. Titiz anneler olarak kendi elleriyle temiz tarım ürünleri ve organik malzemelerden doğal, sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar yapmaya başlamışlar. Başladıkları bu işte organik ve doğal üreticilerden GDOsuz, kimyasal gübresiz, yerli tohumdan üretilmiş malzemeler tedarik ediyorlar. Diyorlar ki “Çünkü çocuğunuzun aldığı gıdalar, kişiliğini ve düşüncelerini de etkiler. Yani sizin kalsiyum deposu sandığınız hazır meyveli bir yoğurt, çocuğunuzu huysuz, söz dinlemez, hiperaktif yapabilir…GDO’lu mısır şurubuyla yapılmış, içine koruyucu maddeler katılmış bir kek, çocuğunuzun zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.”

Ben doğumgünü için tuzlulardan ve granolalardan seçeceğim. Ancak şeker sevenler için de tatlı kurabiyeler ve kekleri var. Şeker konusu pek çok profesör tarafından açıkça zehirle eş değer olarak anlatılıyor. Benim bu konuda beslenme kitaplarından okuduklarıma göre şekerin başta glikoz formu vücut hücrelerimiz tarafından asıl enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Esasen meyveci ve sebze yemesi gereken otobur bir genetik yapımız var. Sıcak ülkelerden soğuk ülkelere da göçün de etkisiyle tarım ile birlikte o topraklarda yetişen tahıl ve hayvansal gıdalar yenmeye başlanıyor. Her ne kadar şekerden uzak kalmaya çalışıp adaptasyonlarla yerine alternatif enerji kaynakları bulsak da damağımız ihtiyaç duyulan şekeri arıyor. Ben şekerin doğal yollardan kimyasal işlem görmemiş besinlerden alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu da taze meyve, bal, pekmez demek oluyor. Rafine beyaz şeker üretilirken doğal olmayan kimyasallar işe karışıyor. Beslenmemizde arada ev dışında kaçamaklar olsa da bu şekilde ağırlıklı beyaz şekersiz bir düzenimiz var.

Doğumgünlerimize gelen çocuklar her sene şekersiz pekmezli pastamızı, tuzlu ikramlarımızı yiyor ve doğal meyve sularımızı içiyorlar. Bu seneki partimiz için Hadihamyap’tan birkaç tuzlu ikram seçeceğim :)

Filiz ve Dalya hanım mutfaklarındaki kuralları sitelerinde çok güzel yazmışlar. Her annenin mutfağında uygulaması gerekli diye düşünerek burada paylaşmak istiyorum. Benim mutfağımda da bu kurallar uzun süredir geçerli. Şeker maddesi eksik olarak...

“Mutfaklarımızda;

DAİMA

Yerli üreticiler tarafından mevsiminde yetiştirilen temiz meyve ve sebzeler,

  • Halis sızma zeytinyağı ve tereyağ,
  • Kaliteli, gerçek süt ve süt ürünleri, ev yapımı yoğurt,
  • Serbest dolaşan organik tavuk yumurtası (yerli üretici),
  • Zengin ve doğal un karışımları (Tam buğday unu, yulaf unu, mısır unu, çavdar unu vb),
  • Mevsiminde alınıp ev yapımı tekniklerle işlenmiş/dondurulmuş meyve ve sebzeler (şeftali, vişne, bezelye vb),
  • Almanya'dan getirttiğimiz organik tarımla yetiştirilmiş, rafine edilmemiş ve beyazlatılmamış ham şeker kamışından üretilen şeker(*),
  • Kaya tuzu

kullanıyoruz...


(*) Hadihamyap.com olarak şeker konusundaki tercihimizi niçin bu şekilde kullandığımızı ünlü onkolog Prof.Dr.Erkan Topuz'un ağzından okumak için "Rafine şeker zehir, doğal şeker şifa" başlıklı bu yazıyı öneriyoruz.

Hadihamyap ürünlerimiz için Almanya'dan temin ettiğimiz  organik tarımla yetiştirilmiş, rafine edilmemiş ve beyazlatılmamış şeker kamışından üretilen şeker için şu linki inceleyebilirsiniz.

ASLA

  • Margarin ve katı yağ,
  • Katkı maddeleri,
  • Yapay kıvam vericiler, 
  • Koruyucu maddeler,
  • Yapay lezzet vericiler,
  • Yapay aromalar,
  • Glikoz, mısır şurubu, suni tatlandırıcı,
  • Beyaz rafine şeker,
  • Gıda boyası ve suni renklendirici,
  • Beyaz rafine un,
  • Rafine tuz,
  • Soya katkılı peynir ve süt ürünleri,
  • Uzun ömürlü pastorize edilmiş süt ve yoğurt,
  • Mevsimsiz meyve, sebze

kullanmıyoruz...”

Sipariş üzerine ürünlerin hazırlandığı Hadihamyap’ı aşağıdaki kontaklarından takip edebilirsiniz. Ürünleri kargo ile İstanbul içi ve dışına da gönderiyorlar.

www.hadihamyap.com
Facebook: www.facebook.com/Hadihamyap
Twitter ve instagram: @hadihamyap
Mail adresi: siparis@hadihamyap.com

Her türlü sorunuz için: Dalya Saftekin Çalışkan - 0532 347 31 37
Filiz Morkoç - 0533 241 80 11

***************************

El yapımı, organik ve yenebilir anne-bebek bakım ve pişik kremimi gördünüz mü? Detaylar burada:

http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/2013/07/hindistancevizi-yagl-ve-bocek-kovucu.html?m=1

***************************

Başak Pirtini

Blogum: dogalanneyim.blogspot.com
Facebook Sayfam: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Grubum: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram @dogalanneyim: www.instagram/dogalanneyim
Twitter @dogalanneyim: www.twitter.com/dogalanneyim

Köpek ve kedi bloglarım:
Bashico Blogum: bashico.blogspot.com
Kopeklerveinsanlari.com

 
Toplam blog
: 201
: 11799
Kayıt tarihi
: 07.12.07
 
 

Tüm blog severlere merhaba! Boğaziçi Kimya bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe toplantı, etkinli..