Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '13

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Sağlıklı çocuklar, sağlıklı yetişkinler ve sağlıklı nesiller

Sağlıklı çocuklar, sağlıklı yetişkinler ve sağlıklı nesiller
 

Bugün gazetelerde okuduğum bir araştırma dikkatimi çekti. Diyeceksiniz ki hep gazetelerden mi buluyorsun konularını. Evet orada rastladığım araştırmalar bana konu bulmam da yardımcı oluyor.

Okuduğum araştırmada Türkiye'de akraba evliliklerinden doğan her 100 çocuğun 9 unun engelli veya doğuştan hasta olduğunu. bu oranın akraba olmayan evliliklerde 1000 çocukta üçe düştüğünü anlatıyor. Kısacası akrabalar arası evliliklerden doğan engelli çocuk sayısı normalin 30 katı. Türkiye genelinde akraba evliliklerinin yüzde 25 olduğu bilindiğine göre bu oranlar gerçekten korkutucu. Hele Güneydoğu Anadolu bölgesinde akraba evliliği oranı yüzde 50 lere kadar çıkıyor.

TUIK verilerine göre 2011 yılında 1 milyon 132 bin doğum olmuş. Bunların yüzde 40 ı akrabalar arası evliliklerden doğan çocuklar. Güneydoğu illerinde doğum oranı çok yüksek olduğu için akraba evliliğinden doğan çocuk oranı da otomatikman artıyor. Kısacası geçen yıl 452 bin bebek akrabalar arası evliliklerden doğmuş. Bu bebeklerin yüzde 9 unun engelli olduğu düşünülürse sadece geçen yıl dünyaya gelen engelli bebek sayısı 40 bin.Türkiye için gerçekten bir felaket tablosu olan bu sayı Devlete bebek başına fazladan 10 bin lira yük yükleyerek mali bir çöküntü yaratıyor.

Olayın Devlete ve ailelere yüklediği mali yükün yanısıra toplumun , ailelerin çektiği manevi acıları da dikkate alırsak akraba evliliklerinin azaltılması gerçeği karşımıza çıkıyor.

Çeşitli Dernekler, Sivili Toplum Kuruluşları, Basın akraba evliliklerinin getireceği sorunları anlatmakta büyük bir görev yüklenmiş durumda. Akraba evlilikleri  insan hakları sebebiyle kanunlarla engellenmek durumuna girilemeyeceğine göre halkı bu konuda eğitmek, en azından anne karnında çeşitli tanı metotları ile engelli bebekleri tesbit edip çarelerini aramak da sorunların çözümünde kullanılacak metotlar arasında.

Bedenen ve ruhen sağlam bir çocuğun ilerde sağlam yetişkinler olacağı ve sağlam bir neslin yetişmesine sebep olacağı düşünülürse çocuk sayısından daha çok çocuk kalitesine eğilmemiz gerektiğini kabul ediyoruz.

Amacımız yetişen nesillerin sağlıklı olması ve bunun içinde sağlıklı çocuklar dünyaya getirmek olmalı.

Bu konuya daha çok dikkat çekilerek olayın çözümlenebileceğine inanıyorum. Bizim ülkemize de sağlıklı bir nesil yakışır.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..