Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Sağlıklı gençler, mutlu yaşamlar projesi

Sağlıklı gençler, mutlu yaşamlar projesi
 

Son günlerde ki ortaokul ve lise çağında ki gençlerimizin düştüğü durumları, uyuşturucu kullanmalarını, madde bağımlılarını hepimiz içimiz acıyarak izliyoruz. Düzeni sağlamak adına, gençleri kurtarmak adına, toplumu bilinçlendirmek adına, aslında tüm yetkililer ellerinden gelen her türlü çareyi deniyorlar.

Nitekim de kızıma okulda dağıtılan bir dergide okuduğum gibi.. ÖMKEP (Öyküyle Madde Kullanımını Engelleme Projesi) Proje sorumlusu Başkomiser Zafer Ercan'ın hazırladığı ''Beynini sağlıklı tut'' isimli kitapçıkta değişik bir yöntem olarak, gerçek öykülerle, çizgi romanlarla gençleri etkilemeyi düşündüklerini ve umut ettiklerini belirtiyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Narkotik Şube Müdürlüğü'nün kitapcıkta sonsöz olarak yazdığı yazıyı bende buradan aktarmak istedim... Umarım gençlerimiz de bu yardımlara cevap vererek, geleceklerini tehlikeye sokmazlar.

''İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Narkotik şube Müdürlüğü kriminolojik alanda yaptığı mücadelenin yanında uyuşturucu madde kullanımına karşı toplumsal bilincin artırılması amacıyla yoğun bir eğitim faaliyeti de yürütmektedir.

Ülkenin geleceği, her bakımdan gençliğinin iyi yetişmesi sağlıklı olması ile mümkündür.Projenin hedefi sağlıklı bir genç nesil için bağımlı insanların oluşmasının önüne geçmek yani ''Birincil Engelleme'' çalışması yapmaktır.

Bu eğitim çalışmalarımız sırasında bir çok yöntem denenmektedir. Bunlardan birisi de konuyla ilgili uzman kişilerin verdiği konferanslardır. Bu anlamda gerek özel sektör ve gerekse kamu kesiminden gelen konferans taleplerini derhal karşılıyoruz. Ancak biz burada eğitimin etkinliğini artırmak için başka şeyler de yapıyoruz. Konferans vermenin de dinlemenin de çok zor bir iş olduğunu biliyoruz. Hele ki; hedef grubumuz lise öğrencileri ise bu iş daha da zorlu bir hale gelmektedir.

Gençlerin nasihatten hoşlanmadıkları bilindiği için bu projemizde değişik bir yöntem olarak, çizgi roman ve tiyatro oyunlarının hazırlanması yönteminin daha etkili olacağını düşündük. Umarız daha etkili olur. Zira uyuşturucu madde bağımlılığı tüm toplumu tehdit eden ve hepimizin karşılacağaı bir sorun olarak yakından ilgilenmemiz gereken bir konudur.

Peki uyuşturucu maddelerle ilgili bir sorun ile karşılaştığımızda ne yapacağız? Panik yapmaya gerek yok, ancak bu tedirginliği yaşamamak ve yaşatmamak için halkımızın bilinçlendirilmesi, gençlerimizin eğitilmesi için programlar yapmalıyız, halkımızın da bu programlara ilgi göstermesi önemlidir.

Uyuşturucu maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele alanında çalışmalar yürüten EMCDDA (Europan Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction/ Avrupa Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi) 'nin Türkiye ulusal Temas noktası görevini,16,05,2002 tarihinden itibaren Başbakanlığın uygun görüşü ile kaçakçılık ve organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı TADOC (Türkiye Uluslararası uyuşturucu ve organize Suçlarla Mücadele Akademisi/Turkish Internatıonal Academy Against Drugs and Organized Crime) Müdürlüğü yürütmektedir.Mayıs 2003 tarihlerinde TADOC'ta tanıtılan ÖMKEP projesi (Öyküyle Madde Kullanımını Engelleme Projesi) beğeniyle karşılanmış olup, söz konusu projenin ulusal Temas Noktası çalışmaları kapsamında diğer illerimizde de yaygınlaştırılmasının yararlı olacağı kanaatine varılarak, Türkiye genelinde uygulanmasına başlanılmıştır.

ÖMKEP Projesindeki öyküler gerçek hayatlardan alınmaktadır. Bu öyküler okuşda, gezide, piknikte, arkadaş toplantılarında, doğum günü partilerinde başlayanpolis nezarethanelerinde sonlanan acı ama gerçek öykülerdir. Okuyucularımıza yararlı olmasını diliyoruz. Bu öykülerden bizim elde ettiğimiz en önemli sonuç bağımlılık yapan maddelerden uzak durmanın ilk kuralı ''HAYIR'' diyebilmektir. Uyuşturucudan uzak sağlıklı bir yaşam dileğiyle.''

Şeklinde bir yazı yayınlamışlardır. Umarım tüm halkımız, gençlerimiz gerekli duyarlılığı gösterirler...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..