Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
Okunma Sayısı
333
 

Sağlıklı gıda ve markalaşma paneli

Sağlıklı gıda ve markalaşma paneli
 

 

Daha iyi olmaya çalışmayan iyi olarak ta kalamaz.” 

Oliver Cromwell

Hayatta muvaffak olmak için üç şey lazımdır: Dikkat, intizam, çalışma.” 

Mevlana

Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil.”

 Konfüçyüs

 

Büyük Kulüp Genç Girişimciler Komitesi’nin varlığından ve seminerlerinden. Ayşe Alpay’ın bilgilendirmesiyle haberdar oldum.

Seminer günü Büyük Kulüp içerisindeki uzun yoldan yürüyerek Kış Bahçesi Salonundaki seminere gidince yine sosyal medyadan duyduğum girişimci bir kişilik olan Duygu Eren‘i de yakından tanıdım.

Gerek seminerin açılışında komite ve hizmetleri hakkında ki bilgilendirme, gerekse daha sonra komitenin girişim alanındaki çalışmalarını yakından gördüm. Ayrıca Duygu Eren‘nin komitenin başkanı olduğunu öğrendim.

Büyük Kulüp Yönetim Kurulu üyesi İnal Aydınoğlu’nun yaptığı zirvenin açış konuşmasında; BK’nin 133. Yılı kutladıkları uzun soluklu bir dernek olduğunu belirterek 9400 üyelerinin olduğunu vurguladı. Gençleri birer lider olarak yetiştirmek istediklerini de dile getirdi.

Büyük Kulüp Kış Bahçesi Salonu’nda 21 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen buluşmanın konusu, “Sağlıklı Gıda, Franchise ve Markalaşma” başlıkları altında yapıldı. Moderatörlüğünü Gazeteci Fikri Türkel’in yaptığı buluşmanın panelistleri arasında Durmuş Döven, Veysel Berk ve Mehmet Çetin Duruk gibi tanınmış adlardan oluştu.

 

Veysel Berk

Bir tarafta kanserli hücreleri takip edebilecek mikroskobu geliştiren bir bilim adamı, diğer tarafta girişimcilik ruhuyla Türkiye’yi tercih eden bir çaycı. Bu iki farklı hayali gerçekleştirme şansına sahip olan Veysel Berk’ten bahsediyoruz. Son dönemlerde adını dünya çapında girişimlerle duyuran Veysel Berk’in son hamlesi İstanbul Trump Towers’ta açtığı ‘Çaycı’ adlı yer…

Boğaziçi Moleküler Genetik ve aynı zamanda fizik bölümünden mezun olan Veysel Berk, kendi mesleğini yapmak için ABD’nin yolunu tuttu. University of California Berkeley’de doktora yaparken ABD’nin eski Enerji Bakanı ve Nobel ödüllü bir fizikçi olan Steven Chu ile tanışma fırsatı bulan Berk, kanser hücrelerini izleyebilecek bir mikroskop geliştirdi. Ancak Berk, bu çalışmaları yaparken annesi rahatsızlık geçirince Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. Türkiye’de de kendi projelerine yoğunlaşma kararı veren Berk, ilk olarak ‘Evebirilazim.com’ adındaki ev ve ofis temizliği için bir internet sitesi kurdu. Bu esnada Trump Towers’ta Ofisi bulunan Berk burada bir çaycı açmaya karar verdi. Böylece yeni bir projenin tohumları atılmış oldu.

AVM’nin en alt katındaki ve en sondaki dükkânı kiralayan Berk, ‘Çaycı’ adındaki kafeyi kurmaya karar verdi.  AVM’de gerçekten çay içilebilecek bir yer olmadığını gözlemleyen Berk, “Türkiye en yakın rakibinden 3 kat daha fazla çay içen bir ülke. Türkiye’de hergün 250 milyon bardak çay içiliyor. Buradan yola çıkarak 15 dakikada çay demlenecek bir yer açmaya karar verdik” dedi. Berk, “Aynı kalitede çay tadı yakalabilmek için porselenden, metale kadar tüm demlikleri denedik. Son olarak bir şirketin ürettiği çay makinesini seçerek üzerinde çalışmaya karar verdim. Bu makine tam istediğim lezzette çay demleyemiyordu. Demleme ısısından dakikasına kadar birçok özelliği değiştirdim. Hataları da üreteci şirkete göndererek makine özelliklerinin de değişmesini sağladım” dedi.

Fiyat konusunda da Trump Towers çalışanlarının istediği fiyatı belirleyebilmesi için anket düzenleyen Berk:

“14 yıl ABD’de kaldım. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Stanford Üniversitesi’nden profesörlük teklifi geldi. Bilim adamı olmama karşın çaycılığı seçtim. Oralarda çaycı göremedim.  Çay tüketiminde Türkiye, dünyada birinci sıradadır. Bir bardak çayın maliyeti 5 kuruştur. Yüzde 900 karlı ve nakittir. 1 TL’lik fiyatta karar kıldık. Açılıştan sonra Trump Towers çalışanları Çaycı’nın müdavimi olmuş durumlar. Günde 1000 kişi çay içmek için geliyor. Hem annemin yanında olmak hem de Türkiye’deki girişimlerinin yolunda gitmesinden dolayı profesörlük yapmayı düşünmedim.”dedi.

Veysel Berk’in dünya çapında ses getiren bir girişimi de olduğunu saptadık. Sosyal ağ olan Wallit adındaki uygulamayı mikroskop çalışmaları esnasında geliştiren Berk, 4 yıl boyunca 4 metrekarelik bir odada çalıştığını, bu ufak odada yıllarını geçirince insanın canının sıkıldığını belirterek:

“Bir sanal duvar olsa binanın önünde, insanlar oturdukları yerden bu duvara yazabilseler, resimlerini videolarını koyabilseler, canlı sohbet ederdik, hiç olmazsa can sıkıntımız gitmiş olurdu dedim ve hemen mikroskoptan kafamı kaldırdım. Yahoo ve Google’daki arkadaşlarıma e-posta attım. Bu arada yatırımcılar da duydular projeyi. Wallit adını verdiğimiz uygulamaya, bir iki hafta gibi kısa bir sürede 1,2 milyon dolar yatırım aldık. Yatırımcılar arasında HP’nin başkan yardımcısı, OpenTable’in başkanı, Pocket Gems CEO’su, YouTube yönetim kurulu üyeleri gibi isimler var” dedi.

 

Dr. Mehmet Çetin Duruk

Gıda katkı maddeleriyle ilgili sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de negatif propagandalar yapıldığını söyleyen Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk. Bunun bilimsel altyapı eksikliğinden kaynaklandığını, esasında katkı maddelerinin gıda üretiminde insan sağlığını ilk sıraya aldığını belirtti.

Geliştirdiği ürünlerle fırıncılık ve pastacılık sektörüne zengin çözümler sağlayan İREKS A.Ş. ekmek miksleri grubunda yer alan Bavyera tam buğday miksine yulaflı, mısırlı ve tohumlu olmak üzere 3 farklı çeşitte ürün ekledi. İreks’in profesyonel ekibi tarafından geliştirilen ürünler çok sayıda tüketiciye denetilerek beğenisini kazandı.

Buluşmanın katılımcılarından biri de, İstanbul için efsane bir lezzet markası olan Gelik Et Lokantası’nın kurucularından Ömer Duruk’un oğlu, Dr. Mehmet Çetin Duruk oldu. Aynı zamanda, Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği Başkanı da olan Duruk, Sağlığımızı korumak için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerektiğinin altını çizdi ve beyaz buğday unundan yapılan ekmek yerine tam buğday, yulaf ve çavdar unlarından yapılan esmer ekmeklerinin tüketilmesini tavsiye etti.

Hakkında yukarıdaki bilgileri saptadığımız Dr. Mehmet Çetin Duruk, etkinlikteki dinleyenlerinede şöyle seslendi:

“Antalya Aksekili bir ailenin çocuğuyum. Dünden bugün meyve suları üretimi yapmaktayız. Kendim halk sağlığı uzmanı doktorum. Marka hemen olmaz. Süreç ister ve toplumun belleğine yerleşmesi gerekir. İlkeli ve doğru yoldan gidildiğinde markalaşma gelişir. Marka algılanmasında fiyat yüksekliği önemli nedendir. Gıda sanayi, zor ve sorunlu bir sektördür. Organik gıda pahalıdır. Ben marka olmuş gıdaları alırım. Arge ön plana çıktı. Sürdürebilirlik, konuşulur oldu. Karaman’da üreticilere elma fidanı dağıttık. Elma suyu üretimine artırdık. Halk sağlığı uzmanı sıfatıyla görevim, halkın sağlığı ve beslenmesine katkı sağlamaktır.”

*

Sayın Berk v e Duruk'a başarılar diliyorum.

 

NOT: İlgili fotoğrafları, aşağıda slayt görünümünde izleyebilirsiniz.

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 613
Toplam yorum
: 463
Toplam mesaj
: 45
Ort. okunma sayısı
: 1398
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster