Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı Menopoz için öneriler

Menopoz ve Beslenme

Menopoz bir hastalık türü değildir. Sadece kadının doğurganlık özelliğini yitirdiği bir dönemdir. Bu dönemde hastalıklardan korunmak ve rahat bir yaşam tarzı için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Dengeli beslenme ile yapılan egzersizler hayatı olumlu derecede etkiler.

Menopoz ve egzersiz

Menopoz dönemini daha sağlıklı geçirmesi için ve risk faktörlerinden korunmak için kilo kontrolünü sağlamak gerekir. Bunun en iyi yolu egzersiz yapmaktır. Egzersiz ile kemik sağlığı, kalp sağlığı ve hormonal fonksiyonlarda olumlu şekilde değişiklikler oluşur. Kişi kendine daha rahat hisseder. Egzersiz ile stres, uyku bozukluğu ve depresyon problemleri de ortadan kaybolabilir.

Haftada 2 – 3 kez yarım saatlik yürüyüş menopoza giren birini çok rahatlatmaktadır. Ağır egzersizler yerine hafif egzersiz çeşitleri seçilmelidir. Bu dönem için en uygun egzersizler hafif yapılan egzersizlerdir.

Menopoz ve besin seçimi

Menopoza giren bir kadın menopoz dönemine uygun yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diyetisyen yardımı ile bir diyet listesi oluşturmakta yarar vardır. Yiyecek seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Şeker ve rafine gıdalardan uzak durulması gerekir: Kan şekeri seviyesi menopozdönemini sağlıklı geçirmek için oldukça önemlidir. Kan şekerini yükseltmeyen yiyecekleri tüketmek gerekir ve öğün arasını açmadan az ve daha sık yemek yenmelidir.

Süt ürünü ve kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır: Fazla protein tüketmek kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabilir. Hayvansal gıdalardan alınan proteinler ile idrar ile daha çok kalsiyum atımı olur. Vücutta kalsiyum oranı düşer. Kalsiyumun düşmesi osteoporoz riskini artırır. Bu olumsuzlukları engellemek için beyaz et tüketmekte yarar vardır. Özellikle haftada en az iki kez balık tüketmekte yarar vardır.

Yağ oranını azaltarak sıvı yağ tüketilmelidir: Menopoz döneminde yemeklerin az yağ ile pişirilmesi gerekmektedir. Yağı tamamen hayattan çıkarmak cilt hastalıklarına ve vajinada kuruluğa yol açabilir. Bu nedenle sıvı yağ kullanarak kalp hastalıkları da önlenmiş olur. Çok az miktarda tere yağ tüketimi olabilir. Fakat katı yağdan uzak durulmalıdır.

Çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır: Çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Menopoza giren bir kadında bitkisel çay tüketimi rahatlama ve uyku probleminde düzen sağlar. Ayrıca sinir ve yorgunluk hissinin atılmasına neden olur. Alkol tüketiminin de kesilmesinde yarar vardır. Alkol tüketimi ile sıcak basması ve panik atak durumu artış gösterir.

Menopozun Belirtileri Nelerdir?

Eklem ağrılarında artış
Adet kanamasının kesilmesi
Doğurganlık özelliğini yitirmek
Sinirlilik ve depresyon hali
Kilo problemi
Ciltte ve vajinal bölgede kuruluk
Cinsel ilişkide ağrı
Saç kırılması ve dökülmesi
Huzursuzluk
Uykusuzluk
Çarpıntı ve sıcak basması
Osteoporoz
Geceleri aşırı terleme

Menopoz dönemi sayılan bu belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..