Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı ömür için yapılması gerekenler

Sağlıklı ömür için yapılması gerekenler
 

Yaşam kalitemizi artırmak, sağlıklı bir ömür yaşamak istiyorsak, aslında dikkat etmemiz gereken sadece sekiz şey varmış!

Bu zamana kadar, sağlıklı beslenme ve stresten uzak durmak, hep uzun ve sağlıklı yaşamanın anahtarı olarak düşünülüyordu.

Ancak bunun başka yolları da olduğu BBC Focus dergisinde açıklandı:

1-Sinirlenmek: Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, öfkesini ifade eden erkeklerde erken ölüm riskinin azaldığını göstermiş. Şiddetin savunulmadığı çalışmada, aşırı kızgınlığın sağlık için zararlı olduğuna dair kanıtlar varmış. Öfkesini içine atmayanlarda ölümcül olmayan kalp krizi riskinin yaklaşık yarı yarıya olduğu ve felç geçirme olasılığında ise önemli derecede azalma olduğu tespit edilmiş.

2- Soğuk duş almak: Çok sayıda çalışma, sıcak ya da soğuk gibi stresli bir ajanın çok küçük bir miktarının kobayların sağlığı için faydalı olduğunu göstermiş. Virginia Üniversitesi'nden araştırmacılar, hatta soğuğun beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak tümörleri azalttığını da iddia ediyorlar.

3- Hayatımızı renklendirmek: Köride (acılı hint baharatı) bulunan popüler olan zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, eklem iltihabı gibi hastalıkları hafiflettiği, mideyi iyileştirdiği ve safra kesesi taşlarını döktüğü belirtiliyor. Cincinnati Üniversitesi'nden araştırmacılar, zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya neden olan COX-2 isimli enzimi durduran doğal bir bileşik bulmuşlar.

4- Stresi atmak: Aşırı stres biz ve çevremizdekilerin sağlığı için zararlı, fakat araştırmacılar uygun miktardaki stresin faydalı olabileceğini iddia ediyorlar. Örneğin, Amerika'da yapılan araştırmaya göre, hamilelikte kadınlarda görülen makul düzeydeki stresin, anneleri sakin olanlara oranla stresli annelerin bebeklerinin 2 yaşında daha ileride oldukları görülmüş. Stres hormonu kortizolun organ gelişimine yardımcı olduğu, ancak fazla stresin ise gelişimi kısıtladığı düşünülüyormuş.

5- Dindar olmak: Araştırmacılar, dini ibadetleri cemaat ile birlikte yerine getirmenin önemine dikkat çekiyorlar. (Buradan birileri kendisine pay çıkarmaya kalkmasın) California Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya göre, toplu olarak ibadet ederken kurulan arkadaşlıkların, sosyal bağların insanı hayata bağladığı belirtiliyor.

6- Şarkı söylemek: Çalışmalar, düzenli şarkı söylemenin kalp ritmini düzenlediği, kan basıncını düşürdüğü ve stresi azalttığını gösteriyormuş. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, koroda şarkı söyleyen yaşlıların sağlığında önemli düzelmeler görülmüş. Bu kişilerin doktora 30 kez daha az gittiği, depresyonun daha az görüldüğü, daha az tıbbi tedavi gördükleri ve daha az düştükleri saptanmış.

7- Dişleri diş ipliğiyle temizlemek: Dişetlerimiz enfekte olduğunda, vücudumuz bağışıklık tepkisini artırıyormuş. Bu kalp problemlerinin nedenlerinde biri olan iltihabı artırıyormuş. Harvard’lı araştırmacılar, 12 yıl boyunca 41 bin erkeği izlemişler, 24 ve daha az sayıda dişe sahip olan erkeklerin yüzde 57 oranında daha fazla felç geçirdiğini bulmuşlar. Birçok diş kaybının ise çürüklerden ya da dişeti hastalığından ötürü olduğunu fark etmişler.

8- Sert (acı) su içmek: Sert su, çaydanlığımız ve saçımız için kötü olabilir, ancak insan sağlığı için faydalı yönleri varmış. Kalp hastalığı görülme sıklığının sert su içilen bölgelerde daha az olduğu görülmüş. Birçok uzman, sert sudaki sihirli maddelerin yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum olduğuna inanıyormuş. Kalsiyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı ve magnezyum ise sağlıklı bir kalbe sahip olmak için çok önemliymiş.

İşte yine ezber bozan araştırmalar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..