Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sağlıklı ve parlak saçlar için tüketilmesi gereken besinler...

Sağlıklı ve parlak saçlar için tüketilmesi gereken besinler...
 

Seçimlerin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen kurulamayan hükümet veya hükümet üyelerinin seçiminde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki görüş farklılıkları gibi ülke gündemi ile Fransa’da ve bu gün Mali’de yaşanan terör olayları bu ülke insanının fazla ilgisini çekmiyor.

Terör olaylarında iktidar partisinin oyları artıyor! Ekonomik sıkıntı çekenler 1.500 yerine 1.300ü daha çekici buluyor ve iktidar partisine oy veriyor. Bankalara borçlu olanlar, borçlarının yüzde 80’ini sileceğim diyenlere oy vermeyip, iktidar partisine oy vererek, CHP’nin vadini gerçekleştirmesini istiyor.

 Tabi iki maş ikramiye vaat edilen emekliler de biz para istemeyiz deyip, oylarını istikrar(!)dan yana kullandılar..!

Sözün özü; ülke olarak ne ülke gündemiyle, ne dünya gündemiyle, ne de ekonomik sorunlarla fazla ilgilenmiyoruz. Bu nedenle insan sağlığı açısından önemli konuları tartışmak en iyisi!

Her insanın ortak sorunu olan saçlar için iyi gelecek yiyecekler neler?

Cilt doktoru olan ve mesleği bir kenara bırakıp, güzellik salonları açan kuzenim (Dayımın kızı)saçlar konusunda bazı önerilerde bulundu. Bu önerile ile diğer uzmanların görüşleri aşağı yukarı aynı.

Saç bakımında dışarıdan uygulanan yöntemler etkili olabilir ancak saçlar en önemli kaynağını gıdalardan alıyor. Bu nedenle hatalı ya da yetersiz beslenme saçların dökülmesine ve cansızlaşmasına neden oluyor.

Işıl ışıl parlayan, sağlıklı ve gür saçlara tekrar kavuşmak ise aslında çok da zor değil. Üstelik bunun için gün içerisinde her bir besin grubuna yer vermek ve bazı besinleri sofradan eksik etmemek, çoğu zaman yeterli geliyor.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Acıbadem Etiler Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, güçlü ve sağlıklı saçlar için düzenli olarak tüketmemiz gereken besinleri şöyle sıralıyor.

1.Yumurta
Yumurta, eşsiz protein içeriğinin yanında B12, biyotin, çinko ve demir gibi kaynaklardan da oldukça zengin olması nedeniyle sağlıklı saçlar için çok önemli bir besin kaynağı. Protein, B12, çinko ve demir, doku onarımı ile saçların sağlıklı uzamasına yardımcı oluyor. Sağlıklı saçlar için yumurtayı haftada 3-4 kez, 1 adet haşlanmış olarak veya omlet şeklinde yemeye özen göstermemiz gerekiyormuş.

2.Havuç
Saç derisinin sağlığını destekleyen A vitamini açısından oldukça zengin bir besin. Saç derisi desteklendiğinde zarar görmüş saç yapısı onarılıyor ve esneklik sağlanıyormuş. Gün içerisinde yemeklerde veya salatalarda düzenli olarak kullanmanızda fayda var.  

3.Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Lahana, brokoli, ıspanak, nane, roka, tere ile maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaya yardımcı oluyormuş. Bu sebzeler folik asidi en fazla, çiğ olarak tüketildiklerinde barındırıyorlar. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde folik asidin aşırı kaybını önlemek için pişireceğimiz zaman çok az su ilave edip, mümkünse kendi suyu ile pişirmek gerekiyormuş. Her gün düzenli olarak bu besinlerden birini, salata veya yemek olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirmekte fayda var.

4.Yağlı tohumlar
Fındık, ceviz, badem ile kaju, fıstığı gibi yağlı tohumlar içeriklerinde yüksek oranda barındırdıkları E vitamini sayesinde kan dolaşımını hızlandırıyor ve saçların beslenmesine katkı sağlıyormuş. Her gün düzenli olarak tüketeceğimiz 10-15 adet badem veya fındık veya kaju fıstığı veya fıstık ya da 2 adet tam ceviz saçlarımızın beslenmesine katkı sağlıyormuş. Bu sayede saç nemini koruyor ve matlaşmanın önüne geçiliyormuş.

5. Avokado
B5 vitamininden oldukça zengin bir kaynak olan avokado bu içeriği sayesinde saçların güçlenmesini ve daha kolay uzamasını sağlıyormuş. Ancak avokadonun yağ oranı yüksek bir meyve olduğunu unutmayın ve günlük olarak ½ avokado tüketiminin üzerine çıkmayın. Sonra kilo alırsınız.

6.Kuru baklagiller
Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller içeriklerinde barındırdıkları demir, çinko ve biyotinle saçların güçlenmesine yardımcı oluyor, yağ üretimini dengeleyerek saçların dökülmesini önlüyormuş. Haftada 2-3 kez, 6-8 yemek kaşığı kadar kuru baklagiller tüketme fayda var.

7.Tam tahıl ekmeği
Folattan oldukça zengin bir kaynak olan tam tahıllı ekmeği her gün enerji ihtiyacımıza göre düzenli olarak tükettiğimizde saç kökleri besleniyor ve saçlarımız daha sağlıklı bir şekilde uzamaya başlıyormuş.

8.Kırmızı et
Kırmızı et içeriğindeki demir sayesinde saç köklerinin beslenmesine yardımcı oluyormuş. Bu sayede saç dökülmesi engelleniyor, saçlardaki kuruluğun ve matlığın önüne geçiyormuş Saçlarımız için haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmemizde fayda var. Ancak kırmızı et yağ oranı yüksek bir hayvansal kaynak olduğu için et içeren yemeklere yağ ilave etmemeye dikkat etmek lazım.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..