Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

19 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Sağlıkta dönüşüm ve özel hastaneler

Sağlıkta dönüşüm ve özel hastaneler
 

AKP iktidarı döneminde sağlık hizmetleri alanında “baş döndürücü” bir değişim yaşanmış, gerek kamu hastaneleri, gerekse “Özel hastaneler” çıkarılan yeni yasa ve yönetmeliklere uymakta zorluk yaşamaya başlamıştır.

Sağlık Hizmetlerini sunan kurumlar önlerini net göremedikleri için, bazı kurumlarında “önlerini görmek istememeleri” nedeniyle ortaya koydukları hizmet uygulamalarından vatandaşlarımız hem büyük sıkıntıya düşmekte, hem de cebinden “haksız yere” parası çalınmaktadır.

Şimdi değerli okuyucularımıza anlayacağı dilden sağlık hizmetlerinde kullanabilecekleri hizmetleri ve hastanelerin mükellefiyetlerini özetle verelim:

ACİL HALLERDE ÜCRET TALEP EDİLEMEZ

Sağlık bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, resmi ya da özel hiçbir hastanenin acil başvurularında ücret talep edilemez.

Yayımlanan tebliğe göre acil haller, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk yirmi dört saat içersinde “tıbbi müdahale gerektiren durumlar” ile ivedilikle tıbbı müdahaleler yapılmadığı takdirde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlarda hiçbir kamu ya da özel hastane sosyal güvencesi olmayan hastaları geri çeviremeyecek, herhangi bir ücret talep edemeyecektir.

Kısaca sosyal güvenceniz olsun ya da olmasın mahallinizdeki en yakın devlet veya Özel hastaneye “aciliyet” nedeniyle müracaat etinizde sizden ücret alamayacaklardır.

Şayet sizden ücret talep edilirse, hastane kapısından geri çevirme olursa derhal savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

                GEBELİK VE YENİ DOĞAN HİZMETİ

Vatandaşlarımızın çok da iyi bilmediği, hastanelerimizin ise “suistimal” ettiği bir diğer önemli konu ise; Gebelik ve yeni doğan hizmetinin kamu ya da özel hastanelerinin ücretsiz vermek zorunda olduğu gerçeğidir.

Türkiye'de gebe bir kadın doğumdan önceki sekiz hafta, doğumdan sonrasındaki sekiz haftasında herhangi bir hastaneye muayeneye için gittiğinde eğer muayene için ödeyeceği bir parası yoksa hiçbir hastane 'Paran yok, sosyal güvencen yok' diye onu geri çeviremez. O kadını muayene eder. Kadının o parayı ödemeye gücü yoksa o bedeli Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan alır. Yasal düzenleme aynen bunu söylüyor.

Fakat bu meselede toplum tarafından tam olarak bilinmediği için annelerin gebelik sürecinde sosyal güvencesi ve ödeme gücü yoksa muayene olamıyor, hastanelere gidemiyor.

Yine halkımızın birçoğunun bilmediği önemli husus da “yeni doğan hizmeti” için hastanelerimizin hiçbir ad ve isim altında vatandaşlarımızdan ücret talep edemeyeceği gerçeğidir.
      Yeni doğan bir bebeğe sağlık hizmeti veren özel, kamu ve üniversite hastanelerinin hiçbir ücret talep edemeyecektir. Ancak bu durum kamuoyu tarafından ve hastanelere başvuranlar tarafından yeterince bilinmediği için, özel hastaneler yeni doğanlara verdikleri sağlık hizmeti için günlük bin 500 TL'ye kadar ücret talep ediyorlar. Yeni doğan bir bebek, yeni doğan ünitesinde 10 gün kalırsa bu 10 bin TL eder. Hastanede kalan ailenin maddi durumu iyi değilse borçlanarak bu parayı ödüyor. Eğer varsa elinde malını mülkünü satarak ödüyor. Çünkü hassas bir durum içerisinde kalıyor anne-baba. Ailenin bu mecburiyetini kötüye kullanmak suçtur. Siz hukuken alınması zorunlu olan bir hizmetten ücret talep ediyorsunuz. Ailenin o mecburiyetini kötüye kullanıyorsunuz. Etik açıdan ve ahlaki açıdan bu doğru değildir. Hukuki olarak da bu bir suçtur.

DİĞER ZORUNLU HİZMETLER

Acil, gebelik ve yeni doğan hizmeti dışında yine çıkarılan yasa gereği tedavi hizmeti veren devlet hastaneleri, Üniversite Hastaneleri ve özel hastaneler aşağıdaki hizmetleri de vatandaştan hiçbir ücret ya da fiyat farkı talep etmeden vermek zorundadır.

İŞTE O HİZMETLER:

Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinin yanında yoğun bakım hizmetleri, yeni doğan hizmetleri, yanık tedavileri, kanser tedavisi, radyo terapi, kemoterapi, organ doku ve hücre nakilleri, doğumsal haller için yapılan cerrahi işlemler, diyaliz tedavileri, kalp krizine bağlı tüm cerrahi işlemler gibi müdahalelerde hastanelerin herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret talep edemeyeceklerdir.

Bu hususlarında vatandaşlarımız tarafından yeterince bilinmediği için, özellikle özel hastaneler ne yazık ki bu ücretleri talep etmektedirler.

Yukarda sizlere izah etmeye çalıştığımız hizmetleri sunmayan, geri çeviren, ya da her ne ad altında olursa olsun sizden ücret talep eden kamu yada özel sağlık kurumlarının tespiti halinde ve bu durum dört kez tespit edilirse, o hastanenin ruhsatı iptal edilmektedir.

Halkımızın en büyük eksikliği haklarının ne olduğunu bilmemek, bilse dahi yasal yollara baş vurmamasıdır. Bu konuyla ilgili önemli bir hususta;

 Devletin vatandaşlarımızı yeteri kadar bilgilendirmemesi ve bu konuda suskun kalmasıdır.

Sağlıkla ilgili özellikle “katılım payı ve ilaç fiyat farkı” ile ilgili sorunları da ilerdeki günlerde sizlerle paylaşacağım.

Sağlıkla kalın, sağlık dolu günler sizinle olsun.

Sonsuzluk (Osman Özeker) 19.01.2013

 

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..