Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '09

 
Kategori
Haber
 

Şahan'ı seviyor musunuz?

Şahan'ı seviyor musunuz?
 

Bir İngiliz gazetesinde yayımlanan habere göre "Recep İvedik" özgün tiplemeden öte sosyal tipolojik bir vakıa olarak analiz edilebilirmiş... O konu bir yana, elbette komedi çok ciddi bir iştir. Hele ki sanatçılık çok da saygın bir kimliktir. Şahan Gökbakar da yetenekli bir sanatçı. Her sanat dalında hele ki vodvile yakın olanlarda olduğu gibi, yararlandığı metinlerle, kullandığı replik ve mimiklerle eleştirilecek bir çok yanı bulunabilir. Ancak tartıya vurulduğunda, sanat alanında şimdilik ulusal sınırlarda kalsa ve "sosyal analiz" adına uluslar arasında ses getirmiş olsa da, Şahan Bey, başarı sağlamıştır.

Sanatı çoğu zaman toplum yapar. Toplumun içinde bulunduğu ekonomik, siyasal koşullara karşılık gelen bazen onları da aşan sosyal koşullar kültür dünyasında biçimlenir ve yine toplumun üretimine açılır. Türkçenin sarayda değil halkın dilinde yüzyıllarca yaşamasına en büyük katkıyı Türkülerimiz ve destanlarımız sağlamıştır. Padişahlığın despotik tavırları Keloğlanlarca adeta hafife alınmış, halkın yanıtı sanatsal formların en yalın haliyle verilmiştir.

İtalya Duçe'nin elinden kara gömlekler ve kefenler dikerken, bir Toto çıkmış, hayatın ölüm ve kalım olmadığını geldiği gibi yaşanılması gereken bir armağan olduğunu hicivleriyle, incelikli espirileriyle sahnelemiştir. Jerry Lewis, Danny Kaye, dünya savaşının yaralarını sarmaya çalışan Amerika'da başta olmak üzere her yerde dudaklara tebessüm ile acılara ara verilmesini sağlamıştır.

Biz Nasreddin Hoca geleneğinden gelen bir toplumuz. Rahmetli Aziz Nesin'in, "Her Türk'te şiir yazma merakına ilişkin bir potansiyel vardır" sözünü, değerli sanatçı Levent Kırca, yine mealen, "Biz Türkler, komediden çok iyi anlayan ve gündelik mizahı doğaçlama yaratabilen insanlarız" şeklinde başka bir mecraya açmıştır. Rahmetli Kemal Sunal, Ferhan Şensoy ve daha nicesi adı anılmaya değer sanatçılarımızdır. Genç kuşak şimdi hayatın dimaği ve tüketim toplumunun da etkisiyle "stand-up" gösterilerle, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve TV şovlarıyla Beyazıt Öztürk gibi fenomenlerini de bulmuştur.

Sanatçılarımız desteklenmeli, sanat dalları en güzel çiçeklerini, barış ve sevgi için topluma sunmalıdır. Hepsini ve sahne gerisinde emek verenleri kutluyorum.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..