Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sahanda köfte; izi kalmış özlemle gönüllerde

Sahanda köfte; izi kalmış özlemle gönüllerde
 

Yemek kitaplarında karşılaştığınız ‘’Sahanda Köfte’’ tariflerinden biraz farklı bir tarif yapacağım sizlere bugün. Sakın ola sizleri şaşırtmasın!

Bu tarif ve uygulama; babaannemle birlikte mutfakta yarıştığımız, hem de büyükçe kalaylı bakır sahanlarda hazırladığımız, bu arada da dedemin içerideki odadan’’ Hadi Mükerrem Hanım, yemek daha pişmedi mi?’’ diye gür sesiyle, elimizin ayağımızın birbirine karıştığı, buram buram nostalji kokan bir tariftir.

Anılarım geldi, geçti gözümün önünden ve yitirilen canlarım. Hey gidi günler hey!

Gelelim, önce malzemeyi listelemeye.

4-6 kişilik bir yemeğin listesi olmakla beraber, arzuya göre arttırıp ya da eksiltebilirsiniz. Keyif sizin.

Köfte malzemesi:

400 gr. Yağsız dana kıyması( iki kez çekilmiş)

1 dilim bayat ekmek içi,

1 baş kuru soğan rendesi,

1 yumurta sarısı,

1 çay kaşığı tuz,

1  ‘’      ‘’      karabiber,

1  ‘’       ‘’     kimyon,

Diğer malzemeler:

3 baş kuru soğan,

1 su bardağı un,

1,5 yemek kaşığı tereyağı,

1 bardak sıvı yağ,

2 kaşık domates salçası,

2-3 adet dilimlenmiş yeşilbiber,

1 çay kaşığı tane karabiber,

1 çay kaşığı kırmızı toz biber,

1 çay kaşığı kekik,

1-2 adet defneyaprağı,

2-3 adet sarımsak,

4 adet domates,

 Şimdi!!!!  Yemeği özenle hazırlamaya başlama zamanı.

İlk önce, 3 adet kuru soğanı ince ince halkalar halinde doğrayarak ve üzerine bir çay kaşığı toz kırmızıbiber(tatlı), bir çay kaşığı kekik dökerek, az bir miktar sıvı yağ ile soteleyelim. Büyükçe bir tepsiye veya derin bir borcama ya da toprak güveçten tabağa yayalım.

Köftenin malzemesini kararak, iyice yoğuralım da bu meyanda köfte hamurunu en az 8-9 kez yoğurduğumuz kaba çarpmayı unutmayalım. Yalnız!!! Dikkat edin ki bu çarpma işlemi esnasında tavana yapışmasın!!!

Köfteleri yuvarlamadan önce, küçük bir kâseye soğuk su koyalım ve arada ellerimizi suyla ıslatalım.

Ayrıca 1 su bardağı unu da geniş ve yayvan bir kaba dökerek, yuvarladığımız köfteleri( orta büyüklükte) unun içine bırakalım ve ara sıra bu unlu tepsiyi sallayarak hem köftelerin iyice unlanmasını sağlayalım, hem de birbirlerine yapışmalarını önleyelim.

Unlanan köfteleri de 1 bardak sıvı yağda, tavayı sallamak suretiyle kızartalım ve kızaran köfteleri soğanların üzerine alalım tabii ki kevgir kepçe ile dikkatlice ve parçalanmadan.

Köftelerin de kızartma işlemi bitince; tavada 1,5 kaşık tereyağının içine bir fincan kadar unu (köftelerin unlanmasından arta kalan unu da kullanabilirsiniz) sarartarak, bir miktar sıcak su ile inceltilmiş 2 kaşık salçayı ilave edip, üzerine de 2 bardak ılık su, defneyapraklarını, sarımsakları ve de tane karabiberleri ekleyerek meyaneyi pişirelim. Hazırlanan bu meyaneyi de köftelerin üzerlerine kaşık yardımı ile eşit bir şekilde dağıttıktan sonra, halka olarak doğradığımız domatesleri ve doğradığımız biberleri de en üste yerleştirelim.

Yemeğimiz hazır!

Yemek hazırlama esnasında fazlaca kap kaçak kullanmakta benim kabahatim amma ne yapayım bu kadar kusur kadı kızında da olurmuş!

Olsun!!! Yemeklerimiz özenli ve lezzetli olsun!

Yemek saatinden 45 dakika önce daha evvel 10 dakika kadar ısıtılmış fırında, pişirerek ve en son maydanoz dalları ile de süsleyerek, sevdiklerimizin beğenilerine sunalım.

Afiyet şeker, sofralarınız bereketli, sunduğunuz lezzetler şen, tarif kârınız Ayşen olsun.

Yeni tariflerde buluşmak dileklerimle,

Saygı ve de sevgilerimle,

 

Ayşen Arslangiray Kura

18.01.2012/İzmir

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..