Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '10

 
Kategori
Öykü
 

Şahi (Beşinci bölüm)

Şahi (Beşinci bölüm)
 

Dört ay sonra Rumeli Hisarının inşaatı tamamlanınca kışı geçirmek için Edirne’deki sarayına çekildi.

O kış Edirne’de hummalı harp hazırlıkları ile geçti. Top döküm işine özel önem verildi. Bu toplardan bir tanesi çok büyüktü. “Şahi” adı verilen bu topun döküm işiyle Muslihiddin Ağa, Saruca sekban ile Macar Urban görevlendirildi.

Edirne tophanesi, yüksek duvarlı, kubbeli, kâgir, birçok bacası olan bir yapıydı. O Cuma günü, sabah namazından sonra, Sultan Mehmed Han ve Devlet Erkânı, tophanenin önünde toplanmıştı. Genç padişah kaç gün, kaç gecedir topların planlarını çizmiş, Muslihiddin Ağa, da önem arz eden bazı konuları kaleme almıştı. Nihayet iş topların dökümüne gelmişti. Ellerini semaya açmış dua ediyorlardı. Sonunda dua “Ordumuzu muzaffer eyle yarabbi” nidalarıyla bitince, bir köşede bekletilen kurbanlıklar kesildi.

O ana kadar yorgun ve düşünceli görünen Sultan Mehmed Han, birdenbire canlanmış, çevik adımlarla tophane kapısından içeri girmişti. Şimdi bütün yorgunluğunu unutmuş, yüreği kıpır kıpır, tatlı bir sevincin ışığıyla aydınlanıyor, gözleri çakmak çakmak parlıyordu.

Topların planlarını çizdiği uzun gecelerden birinde, Muslihiddin Ağa gittikten sonra bir ara yorgunluktan yatağa uzanmış, o anda içi geçer gibi olmuştu. İşte o kısacık anda Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimizi rüyasında görmüştü. Öyle heyecanlanmıştı ki, uyandığında doğruca hocası Ak Şemseddin’e koşmuştu.

Ak Şemseddin, geceden beri durduğu secdeden başını kaldırınca, kısa bir dua okumuş, ardından genç padişahın konuşmasına izin vermeden, kısacık bir söz söylemişti.

 
Toplam blog
: 261
: 335
Kayıt tarihi
: 30.08.10
 
 

Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesi mezunuyum. Çeşitli kuruluşlarda muhasebe ve dış ticaret or..