Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '10

 
Kategori
Öykü
 

Şahi (sekizinci bölüm)

Şahi (sekizinci bölüm)
 

Birbirlerine sımsıkı sarılıp Meryem’e sığınmalılar, tövbe edip, günahların manevi kirlerinden arınmalılar, yeni doğmuş bir bebek saflığıyla, Mesih’i çağırmalıydılar.

Şahi, günde yedi ve gecede bir defa ateşlenebiliyordu. Doldurulması ve soğutulması iki saat sürüyor, topun gürültüsü bile Bizans halkının manevi gücünü perişan ediyordu. Bir haftalık bombardıman sonrası tahribat Bizans için yıkım sayılacak değerdeydi.

Osmanlı ordusunun surları çökerten, yüreklere korku salan ateşi, Bizans’ı iyice korkutmuştu. Bununla birlikte genç padişahın donanmanın yeterince kullanılmadığı için kuşatmanın uzadığı yönünde ciddi sıkıntıları vardı. Vakit geçirmeden bu sıkıntılarını hocası Ak Şemseddin’e açmaya karar verdi. Ak Şemseddin önce genç padişahın sözünü kesmeden dinledi. Sonra Allah’ın inayeti Peygamber’in buyruğuyla Bizans’ın fethedileceğini, Hazreti Peygamberin “Konstantin elbet fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne iyi komutan ve onun askerleri ne güzel askerlerdir.” Sözüyle müjdelenen komutanın kendisi olduğunu söyledi. Bu sözlerden sonra Sultan Mehmed’in yüreğine bir ürperti gelmiş, yüzü daha ziyade gözleri tatlı bir sevincin ışığıyla aydınlanmıştı. Hocasının mübarek ellerini öpüp ayrılmak üzereyken Ak Şemseddin, “Sen ne düşünürsen, doğru düşünürsün, ne yaparsan doğru yaparsın” dedi.

Bunun üzerine Sultan Mehmed Han, Bizans’ın fethini kolaylaştıracak önemli bir karar aldı. Bizans’ın Haliç tarafındaki surları zayıftı. O yüzden oraya zincir gerilmişti. Yamaçtan atılan gülleler Bizans donanmasındaki birkaç gemiyi batırmıştı. Fakat her şeye rağmen bir kısım donanmanın Haliç’e indirilmesi zorunluydu. Donanmaya ait bazı gemiler karadan çekilerek Haliç’e indirilecekti. Bu plan çok gizli bir şekilde yürütüldü. Yollar yapılıp, iri taşlar üzerine kalaslar döşendi, bu kalaslar gemilerin kaydırılması için Galata Cenevizlilerinden alınan don yağı, sadeyağ ve zeytinyağıyla yağlandı. 21-22 Nisan gecesi yetmiş parça gemi, Kasımpaşa’dan Haliç’e inince, sabaha karşı gemileri Haliç’te gören Bizanslılar “ Bu Müslümanlar bize sihir yapıyor” diyecekti. 23 Nisan 1453 günü ise Bizanslılar bambaşka bir sihirle karşılaştılar.

 
Toplam blog
: 261
: 335
Kayıt tarihi
: 30.08.10
 
 

Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesi mezunuyum. Çeşitli kuruluşlarda muhasebe ve dış ticaret or..