Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Şahinkaya Hes'te mutlu sona doğru

Şahinkaya Hes'te mutlu sona doğru
 

Çiftçi Örgütleri Kurumsal Güçlendirme Ekip Lideri Asım Özköse konu hakkında bilgi verirken...


Çiftçi Örgütleri Kurumsal Güçlendirme Ekip Lideri Asım ÖZKÖSE’nin Erbaa ve Niksar ilçelerimizdeki çiftçilerin gelişimi adına büyük yarar gördüğü bir proje vardı. Şahinkaya HES olarak bilinen projenin Doğanyurt istikametine yapılması halinde bölge için büyük yarar olacağını beyan etmişti.

Bu konuda gelişme oldu ve Asım Özköse de bu gelişmeyi ilk önce bizim ile paylaştı.

Söz konusu projeyi yapacak firmanın, toplum yararına olacak projeyi yapmayı kabul ettiğinin müjdesini veren Asım ÖZKÖSE ile Fatih Kılıç söyleşi yaptı.

Çiftçi Örgütlerini Kurumsal Güçlendirme Projesi Ekip Lideri Asım Özköse’nin söyleşiye başlarken ilk cümleleri şu şekilde oldu:

“Şahinkaya HES, Sulama suyu ve İçme suyu Projesi’nin Doğanyurt istikametine yapılması durumunda bölgedeki Niksar ve Erbaa çiftçilerimizin gelir artışları çok önemli derecede artacak. Dışarıya göç verilmeyip, bölgede gelişim, devamında da ürün miktarının artması, niteliklerinin değişmesiyle bölgede devam eden, en azından orta düzey sanayi yatırımlarının gelişmesi sağlanır. Yine tarıma dayalı sanayide yatırım yapmak isteyen müteşebbislere de sağlam, devamlılık arz eden bir ürün girdisi olur. Öncelikle çiftçilerimiz için görülen avantaj aslında bölgede sanayinin de alt yapısını oluşturacak ürün girdileri sağlayacaktır. Sanayicilerin buralarda yatırım yapmak üzere fikir üretmeye başlamaları gerekir.”

Sonrasında söyleşi aşağıdaki şekilde devam etti:

*Şahinkaya HES, İçme Suyu, Sulama Suyu Projesi’ndeki son durum nedir?

-Şahinkaya HES en son etüt çalışmaları yapılıp Samsun DSİ Bölge Müdürlüğü Yetkililerinin raporlarına kalmış idi. Daha rapor tanzim edilip Ankara’ya gitmeden bizim şahsi dostluğumuz bulunan Türkmenistan Dostluk Derneği’nin ilk kurucusu Selahattin BAYSAL beyefendi ile yaptığım girişim neticesinde AKSA Yetkilileri ile bizi buluşturdu. Tokat Milletvekili Hüseyin Gülsün ile beni, AKSA Yetkilileri ile görüştürdü. Öncesinde kendisi bize yine alt yapı hazırlamada katkıda bulundu. Ve Şahinkaya HES’in Doğanyurt istikametinde içme suyu ve suluma suyu olarak yatırımının yapılmasıyla ilgili dönüşümünün sözünü almıştık. Bizim ile yaptığı buluşmada biz bunu bir daha teyit ettirdik. Kasım ayının sonuna doğru Ankara’da Kazancı Holding Merkezi’nde bu görüşme yapıldı. Cemil Kazancı, Ben ve sayın Hüseyin Gülsün’ün bulunduğu ortamda bu görüşme yapıldı. Bayramdan sonra gelinip Tokat’ta sayın Vali ziyaret edilecek. Ondan sonra Hüseyin Gülsün ile birlikte Erbaa’ya geçilecek ve Erbaa’da basın açıklaması yapılarak halka duyurularak. Çalışma buraya kadar getirildi.

*Yasal prosedür tamamlandı mı?

-Yasal prosedürde sadece ikinci alternatifin tercih edildiğine dair firma yetkililerinin yani AKSA Yetkilileri’nin Samsun DSİ Bölge Müdürlüğü nezdinde yazışmaları olacak. Bir de ikinci alternatif için bekletilen su kullanım yetkisinin verilmesi ile bitmiş olacak. Üçüncü aşamasında ise şunu yapıyoruz, temel atma ve gününü belirliyoruz. Çünkü projenin etüdü bitti. Burada yapılacak olan şuanda bölge halkının bu değişikliği bilmesidir.

*Ne açıdan?

-Şu açıdan; Bu firmaya gösterilecek ilgi açısından, ağırlanması açısından önem arz ediyor. Çünkü bu firma bizleri kırmadı, diğer projeye göre yeni projede megawatt kaybına rağmen sosyal menfaat üstünlüğünü Firma Yetkilileri kabul edip, insani davranışlarla “bölgenin böyle bir menfaati varsa benim kaybım olsun, ben bu tarafı tercih ediyorum” demesi özel sektörün toplum davranışı için AKSA’yı kutluyoruz. Sayın Cemil Kazancı’yı, babası Mehmet Kazancı’yı kutluyoruz. Bu gayrette de bize yardımcı olan sayın Selahattin Baysal’a ve sayın Hüseyin Gülsün’e çiftçi örgütlerimiz adına teşekkür ediyoruz. Çünkü sayın Hüseyin Gülsün ilk günden beri bu işin üzerinde çalışıyor. İşin dosyasını Sayın Başbakan’a eli ile götürmüş bir insandır. Nihai karar toplantısında bulunması da büyük bir tevafuk olmuştur. Bu sözün alınmasına da müşahitlik yapmıştır.

*Şimdi... Şahinkaya HES vardı ve ilk projeye göre su kullanım hakkı verilmesi bekleniyordu. İlk projeye dair sizlerin itirazı vardı. Bu itiraz üzerine su kullanım hakkı verilmemişti. Şimdi proje Doğanyurt istikametine değişince, sizlerin dediği olunca, proje ilerleyecek, öyle mi?

-Aynen öyle. Bizim itirazımız projenin Gökal Kasabası istikametine yapılması halinde sulama suyu ve içme suyuna faydası olmayacağına yönelikti. Toplumsal yarar olmayacaktı. Çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin faydasına olması için Doğanyurt istikametine olmasını istiyorduk. Bu talebimizden dolayı Samsun DSİ Yetkilileri, Gökal istikameti için AKSA Yetkililerine su kullanım hakkını vermemişlerdi. İşte bununla ilgili hem sizin gazetenizde yazılarımız oldu, hem orada yetkililerle çalışmalarımız oldu. Yine çok sayıda insanımız, yetkilimiz katkıda bulundu. Yani toplumsal sinerji oluştu ve bu toplumsal sinerji AKSA Yetkililerini de projenin Doğanyurt istikametine çevrilmesine ikna etti. AKSA yetkililerine biz toplumsal sinerjiyi oluşturmadan gitseydik bu sonucu kesinlikle alamayacaktık. Yani burada bizim oluşturduğumuz ciddi mücadelenin mükafatı vardır. Bu iş mahkemelere de taşınabilirdi, uzayabilirdi, kimsenin lehine sonuçlar da vermeyebilirdi. Bizim buradaki maksadımız projeyi engellemek değildi. Toplumsal faydayı getirmekti. Firma yetkilileri yapılan mücadeleye de hak vererek kabullendiler. Teknik olarak da verilen yanlış bilgileri bizim mücadelemizde düzeltmiş olmamızın sonucudur bu.

*Şimdi AKSA yetkilileri, Samsun DSİ Bölge Müdürlüğü’ne Doğanyurt istikametine olacak Şahinkaya HES İçme suyu ve sulama suyu projesini kabul ettiklerini beyan edip, su kullanım hakkını isteyecekler. Peki Samsun DSİ bu su kullanım hakkını vermeyebilir mi?

-Yok. Burada teknik olarak hiçbir olumsuzluk yok. Firma yetkilileri dostane bir yaklaşımla bizim itirazımızın haklılığını gördüler. Biz bunun sosyal bir menfaat olduğunu anlattık. Burada Selahattin BAYSAL’ın da Cemil Kazancı ile bir başka işten dolayı ortak olması, geçmiş dostluğumuz bunlara vesile oldu.

*AKSA Yetkililerinin Samsun DSİ’ye müracaatları yazılı olacak. Şuan söz ile mutabakat sağlandı, öyle mi?

-Evet. Bayram sonrası gelinip ilan edilecek. İlan edilmesi de kabul edildiğini göstermiş olacaktır. Bundan sonraki süreç normal yazışma prosedürünün uygulanmasıdır. Önemli olan kararın alınmış olmasıdır. Bu karar ilgili firma yetkililerince verildi. Karar verilirken de müşahit var. Sayın Milletvekili Hüseyin Gülsün bu kararın müşahididir. Sayın Gülsün, Şahinkaya HES’in Doğanyurt istikametine çevrilmesinde taraf oldu, bilfiil kendisi de bulundu.

*Bu görüşmenin ve karar alınmasının ilandan önce Tokat gazetemizce duyurulmasının bir mahsuru var mıdır?

-Hiçbir mahsuru yoktur. Biz, AKSA Firması’na yatırım yaptırmak istiyoruz. Firma güçlü bir firma. Toplumsal yarar için projeyi kullanacaklar. İçme suyu ve sulama suyu öncelikli olandır. HES üçüncü sıradadır. Biz HES’e de karşı çıkmadık. Burada dostane ilişkilerin yanı sıra teknik üstünlükler de vardır. Firma, projesine dış kredi buldu. Bu projeyi çeviremezse, gecikirse kredi geri kaçacak. Bu işler biraz da teknik konular. Bu toplumsal yararı anlatabilmek için toplum önderlerinin de bilgili olması lazım. Eğer çiftçi önderi bu bilgiye sahip olmaz, sadece sokak gösterileri ile, pankartlarla mücadele verirse amaca uygun sonuç çıkmaz. Amaç kavga etmek değil, menfaat sağlamaktır.

*Peki projenin bitim tarihi verilebilir mi?

-Şimdi bu süreç şöyle yeniden başlayacak. Bu müracaatla birlikte projenin başlangıç ve inşaat bitişi 1 yıl içinde olabiliyor. Proje buna uygun. 1 yıllık bir çalışma ile proje bitebiliyor…

*Yani yeter ki bir kazma vurulabilsin…

-Tabi tabi. Biz bunu en kötü ihtimal, sulama kanalları, içme suyu kanalları ve diğer aparatlarla en kötü ihtimal 2 yıl diyebiliriz. Şuan bizim için en önemlisi, bunu bayramdan sonra ilan etmek ve hemen resmi girişimlerle birlikle hemen arkasından şu tarihte kazmayı vuruyoruz diye temel atma tarihinin belirlenmesidir.

ŞAHİNKAYA HES PROJESİNİN

ÖNEMİ VE FARKI

Çiftçi Örgütleri Kurumsal Güçlendirilmesi Projesi Ekip Lideri Asım ÖZKÖSE, Erbaa ve Niksar Ovalarımıza hayat verecek Şahinkaya-Doğanyurt HES, Sulama ve İçme Suyu Projesinin öneminden bahsetmişti. Bu önemi anlatırken de şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Şahinkaya HES, 1960’larda kurgulanmaya başlayan Şahinkaya Barajı, yapılan çalışmalarla 2 alternatifli HES düşüncesine ulaşmıştır. Ve bunlardan bir tanesi, Şahinkaya-Doğanyurt Hes İçme suyu ve sulama suyu projesidir. Buradaki HES bugünlerde gündemde olan ve çiftçilerimizin, ekolojik çevrenin aleyhine neticeler oluşturacak Erbaa HES’ten elektrik eldesi olarak yaklaşık 3 misli daha fazla elektrik enerjisi elde edilecektir. Ayrıca 70 bin dekar Erbaa ve Niksar Ovaları’ndaki tarım arazilerini cazibeli sulayacaktır. Ve Erbaa şehrinin temiz içme suyunu sağlayacak şekilde kurgulanmış projedir.

Şahinkaya HES Projesi’nde, planlanmış olduğu gibi 90 megawatt elektrik elde edilebilecek ve daha önce söylediğimiz gibi 70 bin dekar alan sulanacaktır. İçme suyu olarak Erbaa’nın temiz suyunu, cazibeli olarak sağlayacaktır. Bugün Erbaa’nın suyu yeraltından elektrik ile çıkarılmaktadır. 1960’larda kurgulanmış olan Şahinkaya Hes projesi, Erbaa ve Niksar insanımıza ve bölgedeki çiftçilerimize çok daha önemlidir ve biran önce bitirilmesi için kamu oyu oluşturulacağına, çevre zararları yapılan çalışmalarla da kanıtlanmış ve revizesi istenmiş Erbaa HES projesi, eksik bilgilerle, bazı kişilerce, yanlış olarak savunulmaktadır.”

 
Toplam blog
: 30
: 982
Kayıt tarihi
: 01.03.08
 
 

Tokat ilinde 1978 yılında doğdum. Tokat Anadolu Lisesi mezunuyum. Tokat ilinde, günlük, yerel süreli..