Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '16

 
Kategori
Güncel
 

Sahte ilaç furyası ve ülkemiz

Sahte ilaç furyası ve ülkemiz
 

sahte ilaçlar


Bugün sizlere son dönemde ülkemizde mantar gibi türeyen sahte ilaç furyasından ve çeşitli cilt hastalıklarına neden olduğu gerekçesi ile piyasadan toplatılan olumsuz kozmetik ürünlerinden söz etmek istiyorum.

Öyle ki Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK), 2015’in başından 2016 Haziran ayına kadar geçen 1.5 yılda piyasadaki 2 bin 959 kozmetik ürününü denetlemiştir. Yapılan denetimler sonrası ortaya çıkan tablo ise oldukça ürkütücü noktalardır. Buna göre ürünlerden 234’üne ‘güvensiz’ onayı verilip üretici firmalarına 2 milyon 389 bin TL para cezası uygulamıştır. Ürünlerin satışı da yasaklanmıştır. Uzmanlara göre çok ciddi deri hastalıkları, zehirlenme ve kansere yol açabilecek bu kozmetik ürünler, denetlemelere rağmen hala vatandaşların ulaşabileceği konumdadır.

Bunun yanında kum gibi türeyen sahte ilaç konusu da konun başka bir boyutudur. En yakın örneği de geçtiğimiz günlerde bu ilaçlar yüzünden hayatını yitiren lise öğrencisi Belgin Elmalı’dır. İzmir'de lise öğrencisi Belgin Elmalı'nın hayatını kaybetmesi ve ülke genelinde meydana gelen sahte zayıflatma ilaçları kaynaklı ölümler sonrasında çalışma başlatan polis, bu ilaçların internet üzerinden herhangi bir denetim olmadan kolaylıkla satıldığını ve çok yüksek bir piyasa hacmine sahip olduğunu tespit etmiştir. Soruşturmayı derinleştiren ekipler, sahte zayıflatma ve kilo aldırma ilaçlarının Romanya ve İran üzerinden Türkiye'ye ham madde olarak getirildiğini ve sağlıksız koşullarda sahte ilaç üretimi yapıldığını ortaya çıkarmıştır.

Konu ile ilgili İstanbul Eczacılar Odasının yaptığı açıklamada, internet ve benzeri ortamlarda sahte ve yasak olan ilaçların satılmaya başlandığı uyarısında bulunarak internet yoluyla ilaç satışının önüne geçilmesini talep etmiştir. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Türkaydın de internet sitelerinde satılan bu haplar için yasal süreç başlattıklarını söyleyerek, “Bu ilaç, eczanelerde dahi satılması yasak olan bir kürtaj ilacı. Yasak olduğuna dair defalarca suç duyurusunda bulunduk. Bir siteyi kapattırıyoruz, ertesi gün yenisi açılıyor. Benim eczanede satmamın yasak olduğu, hastanelerde hekim gözetiminde uygulanması gereken bir ürün internette 6 ile 10 bin liraya varan fiyatlara satılıyor. Defalarca suç duyurusunda bulunmamıza rağmen bir netice aldığımız yok. Yasaklı en az 10 farklı site bizim elimizde var. Ortada yasadışı ve gayri insanî bir durum var. Bu konuda ciddi önlemler alınması gerekiyor.” Demiştir.

Velhasıl ülkemiz ve vatandaşlarımız bu tarz sahte ilaç ve kozmetik üreticileri dolayısıyla ciddi bir tehlike altındadır. En önemlisi de her geçen gün buna benzer üreticiler çoğalmaktadır. İnsanlarımız bile bile bu tuzaklara düşmektedirler. Ve ölümle, ciddi hastalıklarla, kanserle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu noktada devletimize büyük görevler düşmektedir. Öncelikle bu konu hakkında ciddi kararlar ve cezalar oluşturmalıdır, teşebbüs edenleri dahi cezalandırmalıdır. Kimse bu ve bunun gibi konuların yanından geçememelidir. Sonrasında eğitici, öğretici, nitelikli, somut adımlarla insanlarımıza yardım sağlanmalıdır. Bu tarz bir durumun insan sağlına zarar vereceğinin, hatta ölümle bile sonuçlanacağının altı çizilmelidir. Çünkü insan sağlığı bütün dünya değerlerinden önemlidir, önceliklidir ve ayrıcalıklıdır.

 

 

 

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..