Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sahte para nasıl anlaşılır?

Sahte para nasıl anlaşılır?
 

Bugünlerde ortalıkta sahte paralar, dolandırıcılar, üçkâğıtçılarla birlikte dolaşıyor.

Peki, sahte paraya karşı vatandaş kendini nasıl koruyacak?

Böyle bir soruya verilebilecek en güzel cevap; fazla büyük para almamak! küçük marketlerde bile sahte parayı tanıyan küçük aletler bulunurken, insanların bu aletleri çantalarında taşıyıp, kendine verilen parayı bu alete göstermesi(!) gerekiyor.

Şimdi biraz da sahte para nasıl anlaşılır ona bakalım.

* Holografik Şerit Folyo Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür.

*Emniyet Şeridi Kâğıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde “50” sayısı ile “TL” harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

*Gizli Görüntü Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde “50” sayısı görülür.

*Filigran Banknotun ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren “50” sayısından oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

*Bütünleşik Görüntü Banknot ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

*Kabartma Baskı Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

*Görme Engellilere Yönelik Özellik Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak hazırlanmış, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen noktalar bulunmaktadır.

*Mikro Yazılar Banknotların ön yüzünde ay- yıldız motifinin içindeki “50 TL” ibaresi ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarında “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır.

*Renk Değiştiren Şerit Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri bulunur.

*Boyut Farkı Tüm banknotlarımızın uzun kenarında 6mm, kısa kenarında ise ikili gurup olarak 4mm fark oluşturulmuştur.

*Renklendirilmiş Banknot Kağıdı her kupürün hakim renginin açık bir tonu kağıt rengi olarak uygulanmıştır.

*Ultraviyole (UV) Özellikler Kırmızı seri ve sıra numarasında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama görülür. Banknot kâğıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.

*Atatürk portresi üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir. Ayrıca emniyet şeridinde de kırmızı parlama görülür. Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..