Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '08

 
Kategori
Öykü
 

Şahveled ile Sultan kadın

Şahveled ile Sultan kadın
 

Pire gibi bir adam. Düğünde dernekte, kavgada hep en önde. Yapma etme Şahveled dedikçe gaza gelip coşuyor. “Bırakın ne hali varsa görsün” denilince de, yelkenleri suya indirip “ ayıptır yahu, yakışmaz bize” edası ile en son safa çekilip kayboluyor.

Yaşı ermiş kemale, namı yayılmış yedi düvele. Ufak tefek boyuna rağmen, herkese meydan okuyan bir duruşu, Roma’yı yakacak kadar da pervasız bir bakışı var ki görmek lazım.

O gün erkenden kalkmış, kar kış dememiş hayvanları yemlemiş, ahırı temizlemiş, damdaki karı kürümüş, sonrada geçmiş kahvaltı sofrasının başına. Bibimin pişirdiği sıcacık çorbasına kaşık sallarken bit patırtı, bir gürültü yakınlarda bir yerde kıyamet kopuyor adeta…

Önce, kavgalı olduğu komşusu Gıgı Memo ile Pala Şahbender’in kavga ettiğini sanıyor, Gıgı’nın sesi de hep cırt cırt çıkar ya. Kim bilir yine Gıgı’ların kümesine giren mahlukat, tavukları boğmuştur. O da kümes kapısını Pala’nın kasten ve bilerek açık bıraktığından şüphelenmiş ve çıngar çıkarmıştır diye düşünür.

Oysa bu sesler, doğum sancısı çeken bibime (hala) ait feryadı figan sesleridir. Annem gelir, dedemden Ebe kadını çağırmasını ister. Dedem de; canım acelesi ne ? Bekleyin Sultan kadın gelsin der ve oturduğu yere çakılır. O gün, dedemin tüm huysuzluğu ve umursamazlığı Sultan Kadının evde olmayışından kaynaklanıyor zaten.

Aradan saatler geçer, dedemin acelesi ne dediği doğum olayı gerçekleşir. Ama bu rahatlık kendisine pahalıya patlar. Babannem Sultan kadın, doğum olayında annemi dinlemeyip doğumu riske atan dedemi eline geçirdiği oklavayla bahçede fır döndüğe çevirir.

-Söyle bahım a irezil? Burada gıyamet koparken sen ne galed (halt) eyliyirdin a kaftar (moruk)?

-Ben aşganada tırtomu içerdim Sultanım. Onda ördüm bir şappıltı goptu. Eşiğe çıktım toy toy oluf, soy soy oluf, öz başın üçü (sevdiğinin başına yemin ediyor)...

Dedem haklıydı, ne acelesi vardı canım saatli saatsiz doğurmanın. Köy yerinde milletin işi gücü başından aşkın zaten, bir de doğumlara ulaklık mı yapacak tı koca adam? O, “içeri ki odada çorbasını içerken bir koşuşturmalar, bir gürültüler duymuş, dışarı çıkıp baktığında sesler kesilmiş, herkesler dağılmış ne olduğunu anlayamamış”

Rahmetli yaşasaydı, Başbakanımızın üç çocuk yapın tavsiyesine aynı umursamazlıkla “acelesi ne “ derdi her halde!

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..