Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '14

 
Kategori
Anılar
 

Şair Fikret Sezgin'in ardından

Şair Fikret Sezgin'in ardından
 

Sevginin Bilge Şairi Fikret Sezgin / Haz. Mustafa Emre


Şair Fikret Sezgin’i yıllardır sanat ve edebiyat dünyasında yayımlanan dergi, gazete ve seçkilerdeki şiirlerinden dolayı tanıyorum.Bugün bilgisayarımı karıştırırken Adana’da yayımlanan bir yerel bir gazetede vefat haberini okuyunca  hem üzüldüm ve hem de şaşırdım. Her ay bana düzenli olarak gelen şair Feyzi Halıcı’nın 58 yıldır yayımladığı Çağrı sanat, sanat  folklor Dergisinde onun bir dörtlüğünü görmeyince adeta merak ettim. Çağrı dergisinde onu yakından tanıyan Adalı şair Mustafa Emre’nin onun için yazdığı bir dörtlüğü vardı. Bu dörtlükten de Fikret Sezgin’in ölüm haberini vermiyordu: “Dörtlük Ustasına bir Dörtlük, Üstad Fikret Sezgin’e saygıyla “diyerek aynen şöyle yazıyordu:  

Görkemli ve yalın çınar gölgesinde bir pınar,

Yaşama sevinciyle gece gündüz sessizce kaynar.

Sevinçle gökyüzü daha mavi, yaprak daha yeşildir,

Bilirim ki o kaynakta “dünya kadar sevgi” var…

( Mustafa Emre, çağrı, yıl:58, Sayı: 653, Nisan 2014,s.10)

Evet, şair Fikret Sezgin Adana’da, Çukurova’da ve Torosların eteklerinde gürül gürül akan bir koca pınardı. O gerçek bir şiir ırmağı idi… Bu pınardan ve bu suyu bitmeyen ırmaktan yıllardır taze sular içtik. Tadına hiç varamadık. Şiirimize, sanatımıza gönül veren bir insandı. Aslında bir hukukçu idi, ama ne var ki şiirimize âşık bir alperendi… Yayımlanan şiir kitaplarını mutlaka imzalayıp bana gönderiyordu. Sanat ve edebiyatın ötesinde babacan bir insandı… Daha Türkçesi adam gibi adamdı… Halen evimin kitaplığını süsleyen değerli kitapları şunlardır:

1-Bulutlar Yağmur Olur ( şiirler) 2003- İstanbul,

2- Arkası Yarınlı Sevgiler( şiirler ) 2006, Adana,

3- Zaman Telli Turna ( şiirler )2007-Adana,

4- Yer Çekimsiz Sevgiler ( şiirler) 2008, Adana,

5- Dağlar Yalnızlıktan Korkar ( şiirler) 2009, Adana,

6- Sevince Irmak Olmak ( şiirler ) 2010, Adana,

7- Sonsuz Karanlık (şiirler)  20011, Adana

8-Sevgi Bilge şairi Fikret Sezgin, Hayatı ve şiirleri, Hazırlayan; Mustafa Emre,  2011, Adana. 

Hukukçu ve şair Fikret Sezgin, 1928 Kayseri doğumlu idi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Hukuk Bölümü’nden mezun olmuştu. İstanbul, Ankara ve son yarım asırdan fazla Adana’da ikamet ediyordu. Sabancıların Özel avukatı idi..Rahmetli  Sakıp Sabancı ve kardeşlerinin fazlasıyla güvenini  sevgi ve saygısını  kazanmış bir hukukçu idi..Son yıllarda Mustafa Emre ile birlikte Turunç sanat adında   üç aylık bir dergi çıkarıyorlardı. Aldığım haberlere göre 04 Nisan 2014 günü 86 yaşında iken aramızda ayrılmıştır.

Vefat etmeden önce Adana’da yayımlanan gazeteci Cemal Karataş’la bu röportaj yapmış ve bu röportaj aynı gazetenin 22 Nisan 2014 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Yapılan konuşmada Fikret SEZGİN’LE ilgili bazı konuşmalarını aynen alıntı yaparak alıyorum:

Cemal KARATAŞ: Şiirle nasıl tanıştınız, tanıdığınız şairler kimlerdir?

Fikret SEZGİN---İlk şiirle tanışmam lise yıllarında oldu. O zamanlar Kayseri'de yayınlanan Erciyes Dergisi'nde şiirlerim çıktı. Sonra 1947 yılında Ankara'ya Mülkiye'ye okumaya gelince, şiir mayalanmış ve tutmuş bir gölün içinde buldum kendimi. Ben de o mayadan nasibimi aldım. O zamanlar her Cumartesi günü Behçet Kemal Çağlar'ın evinde bir araya gelir, şiir okurduk. O toplantıların bir müdavimleri vardı, bir de Ankara'dan gelip geçen sanatkârlar ve şairler vardı. Devamlı toplananlar arasında Behçet Kemal Çağlar, Osman Atilla, Halil Soyuer, Mehmet Çakırtaş, Bekir Sıtkı Erdoğan, Gültekin Samancı,

Mehmet Çınarlı, Mustafa Necati Karaer, Jülide Gülizar, Yahya Benekay ve ben vardım. O zamanın dergilerinde de şiirlerimiz yayınlanırdı. Şiirin bir başka ağırlığı vardı o zamanlar. Şiir geceleri, şiir toplantıları düzenlenirdi. Ankara'dan başka vilayetlere topluca şiir gecelerine giderdik. Toplantılar büyük ilgi görürdü. Bu toplantılara, Ankara'ya uğrayıp, sıkça katılanlar arasında Âşık Veysel, Âşık Ali İzzet, Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Yusuf Ziya Ortaç, Feyzi Halıcı ve Munis Faik Ozansoy gibi şairler katılırdı.

Cemal KARATAŞ: Hisar olayı nasıl oldu? Sizin orda da katkınız var galiba?

Fikret SEZGİN-- Sonra bir dergi çıkarmaya karar verdik. İmtiyaz sahibi Mehmet Çınarlı idi. Bu grubun da katkısıyla Hisar Dergisi çıkmaya başladı. Ellili yıllardan itibaren, bizler fakülteyi bitirip, Ankara'dan uzaklaştıkça, Hisar Dergisi'ni çıkarma yükü Mehmet Çınarlı'nın omuzlarında kaldı. Mehmet Çınarlı, Anayasa Mahkemesi Üyesi olana kadar dergi çıkmaya devam etti, sonra kapandı.

Cemal KARATAŞ - Kaç yıl yayınlandı Hisar; kaç sayı çıktı?

Fikret SEZGİN - Aşağı yukarı 25 yıl kadar yayınlandı Hisar. Bir ekol oldu edebiyatta, "Hisar Ekolü."

Cemal KARATAŞ-- Devamı yıllarda, şiirlerinizin birçok yerde yayını yayınında, başka bir çalışmanız oldu mu?

Fikret SEZGİN--Behçet Kemal Çağlar'ın milletvekilliğinden istifa edip İstanbul'a yerleşmesinden sonra, Osman Atilla ile birlikte çıkardığı Şadırvan Dergisi'nde şiirlerimiz yayınlandı ama o dergi uzun ömürlü olmadı. Bu dönemler, şiirin engin göklerinde kanatlanan hayâl kuşu yüreğimizin coşkulu yıllarıydı.

Celal KARATAŞ--*Şemsi Belli'nin 60 sayı kadar yayınladığı Şiir Defteri Dergisi'nde anlamlı bir dörtlüğünüzü yıllar öncesinden anımsıyorum: "Ben bir dağ yeliyim, kuşkulu, korkak." Diye başlayan bir şiir. Devamı nasıldı?.. Orda başka şiirleriniz de yayınlandı sanıyorum.( Yeni Adana Gazetesi , konuşan: Cemal KARATAŞ, 22 Nisan 2014 )

Sevgili  hukukçu ve şair Fikret SEZGİN Türk edebiyatında, sanat vekültür coğrafyasında ve özellikle Torosların eteklerinde derin izler bıraktı ve nihayet elveda etti. Allah gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Sözleri şuanda masamın üzerinde bulunan “ Zaman Telli Turna “ adını taşıyan şiirler kitabından bir iki dörtlük sunuyorum ve tekrar saygıyla anıyorum:

YILDIZLAR UZAK DEĞİL

Sevgi ile açılmış kolların tuzak değil,

Saygısından eğilir, yüreğim korkak değil,

Sevgide mesafe yok, sevilenler can gibi,

Sevecen gözle baksan, yıldızlar uzak değil.

EVGİ ÇANI

Güzelliği görünce gölgeden nefes gelir,

Yüreğinle bakarsan sevdiğin enfes gelir.

Sevgi dilsiz de vardır, haykırmaya  gerek yok,

Boynunda sevgi çanı, dağdan taştan ses gelir.

SARHOŞLUK

Her elde bir kadeh var, hep sarhoşlar içiyor,

Sen sevgi ekiyorsun , sevmeyenler biçiyor.

Sen sırada beklerken zaman sensiz geçiyor.

SEVGi EKMEKTİR

          Dost Gülhan Slem’e

Dünyaları verseler istemem tek başıma,

Seven bir insan çıksın yeter benim karşıma

Bir ekmek, bir sevgidir kutsal bildiğimiz şey,

Sevgini ekmek gibi öpüp koydum başıma…

                   Fikret SEZGİN

ZamanTelli Turna (şiirler )2007- Adana.

------------------------------------------------------------------------------------------

Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. 23 Nisanr 1920'da Türkiye Büyük Millet  Meclisi  kuruldu. Bugün Ulusal bir bayram olarak Türk çocuklarına armağan edildi. Bu mutlu günü bizlere  ve sevgili  çocuklarımıza  armağan eden başta M.Kemal  ATATÜRK olmak üzere tüm emeği  geçenleri Sayın devlet adamlarımızı saygıyla ve  rahmetle  anıyorum. Bu güzel bayramının 94. yıldönümü tüm ulusumuza ve sevgili çocuklarımıza sağlık ve başarı getirmesini gönülden diliyorum.Daha  nice bayramlara sevgiyle...

Abdülkadir Güler 

23 Nisan 2014- Söke

 

  

                                  

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..