Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '18

 
Kategori
Kitap
 

Şair Murat Soyak'ın "Direniş Taşı/Şiirler" Adlı Kitabını Okurken

Şair Murat  Soyak'ın   "Direniş  Taşı/Şiirler"  Adlı  Kitabını  Okurken
 

Şair
otel odasında yalnızlık saatleri
duman duman efkâr
ağır akşam, yarayı dağlayan
ses vermez dört duvar

bir arayış kitaplar arasında
ne söyler sarı, solgun resimler
geçmiş zaman izleri, uzak hatıra
mısra mısra yazılmış keder


Bu özgün dizelerin şairi Murat Soyak’tır.  Bu şiirle yazıma bir giriş  yaptım. Sakın  “balıklama atladı” diye ayıplamayın beni . Şair Murat Soyak orta Anadolu’muzun şirin kentlerinden Niğde’den geliyor. Her yönü ile bir Anadolu çocuğudur.

Murat Soyak, Niğde’de doğdu, Marmara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli edebiyat, sanat dergilerinde şiir, hikaye, deneme yazılarıyla  göründü. Halen Niğde’de bir lisede edebiyat öğretmeni olarak  görevini sürdürüyor. Terbiyeli, saygılı, konuşmasını bilen kendini okuyan bir kişiliğe sahiptir.

Genç şair Murat  Soyak’ın  şiirlerini  çeşitli sanat, kültür dergilerinde okuyorum. Ayrıca şair ve yazar İsmail Özmel‘in  12 yıldır   çıkardığı  AKPINAR Kültür ve Sanat  dergisinin de yazı kurulu içinde   bulunuyor. Bu yazıyı  yazdığım günlerde  Akpınar Sanat, kültür dergisi  73. sayıya ulaşmıştır.( Ocak- Şubat  2018)  Bir dergi için  bu bir  başarıdır.  Sayın İsmail Özmel’i de yürekten kutluyor ve Akpınar’a da   uzun  ömürler diliyorum.  İki yıl önce İsmail Özmel Ağabeyimizle birlikte şair Ahmet Otman’ın hazırladığı Salihli’de bir şiir etkinliğinde beraber idik.   Birlikte Salihli’de bir araya gelmiştik. Bol bol sanat ve kültür bağlamında sohbetimiz olmuş ve şiirlerimizden örnekler vermiştik.  İşte o günlerin anısına bana Direniş Taşı  (Şiirler - Nisan 2012)  kitabını imzalı olarak armağan etmişlerdi.(Şair ve yazar Abdülkadir Güler Ağabeye, selam ve dostlukla” diyerek imzalamışlardı. ( 9 Nisan 2016 – Salihli ).Benim bu şiir kitabını tanıtmam da koca iki yıl oldu. Bu gecikmeden dolayı beni bağışlamasını diliyorum.

Murat Soyak’ın bu şiir kitabı  İstanbul ‘da Koza  yayınları arasında  çıkmış olup  70  sayfadan ibarettir.  Bir şiir kitabı için bu ideal bir ölçüdür.  Eserin kapak tasarımını  Fikrimderyadeniz.Com tarafından  hazırlanmıştır.,  Kitapta 59  şiir  görünüyor... Albenisi olan bu kapakla şiir severlere merhaba diyor.

Şair Murat Soyak’ın başka kitapları da vardır:
Irmaklarca  (şiir, 2006), Bahar Sürgünü (deneme, 2010), Arı Ceviz (hikaye, 2011), gibi   kitapları da  yayınlanmıştır.


Şairin Direniş Taşı / şiirler  kitabının  ilk giriş bölümünde  ünlü şair Yunus Emre ‘nin bir  sözüyle sayfalarını  okuyucularına açıyor.  Ve şöyle diyor:  her dem yeni doğarız /  bizden kim usanası… Bu sözler bile şairimizin manevi değerlerimize nedenli önem verdiğini görmek olasıdır.  Kitabı ağır ağır okuyor ve bazı  notlar alıyorum. Hatta bazı hoşuma giden veya ilgimi çeken  bir kısım sözlerin  ve dizelerin  bile altını  çizmeden edemiyorum. 

İşte  beğendiklerimden  bazıları:

görkemli  duruşun cenk hatırası /  akın akın  şahlanan korkusuzluk //  yola yazgılı bir muştulu haber  (s. ),gümrah  sarmaşık, güle vurgun   ( 4 ),  yorgun değil yazıcı duymadık bir şikayet / çalışınca güzel iş elemeği göz nuru ( 5 ), çıkıp da gelmişim bir bilinmeze / dalım, yaprağım kaygılı ( 7 ), kışın efkarlı duman, kaygılı yürek /  için için yandığımın bir resmidir (10),  bismillah ile açılan  kapı / kutlu alkış, esenlik dileği (13),  ağacı ayakta tutan kökler ( 15 ),  yağmur yağar geniş zaman içre /  tohum çatlar, bire bin verir ( 16 ),sırdaşım ardıç, alıç ( 21)  gibi şiirsel  sözler, dizeler ( mısralar) kitapta benim  seçtiklerimden bir kaçı…

Şairimizin dili de arı ve duru. Öyle yapmacık sözcüklere pek kulak asmıyor. Şiirlerinde kafiye ( uyak ), hece ölçüsü gibi konularında kaygısı yoktur. Serbeste yazsa akıcı ve  yalın, rahat anlaşılır bir stili  vardır. Şiirlerinde kullanılan sözcükler insanı pek rahatsız etmiyor,  insanın yüzünü tırmalamıyor. Tenlerimizi okşar gibi gidiyor…

Genç şairimiz DİRENİŞ TAŞI ( şiirler) kitabında acılarını, özlemlerini,yalnızlıklarını , sevgilerini, aşklarını, sosyal ve toplumsal görüşlerini  az ve öz bir şiir gergefinde işleyerek ozanca  sergilemeye çaba gösteriyor. Şiiri yenidir,şiirin   ne  olduğunu  biliyor. Şiirde  yeni olmaya çeşitli imgelerle çaba gösteriyor, ilerde daha da başarılı olacağına inanıyorum.  Elimizdeki “Direniş Taşı “ ( şiirler)  kitabı bize bu ışığı göstermeğe yetiyor diye düşünüyorum.   Gelecek te  Niğdeli Şairler Antolojisi , Seçki veya güldestesi hazırlandığında  genç şairimiz  Murat Soyak’ın da bu   Güldestede    yer alacağına    inancım ve güvenim tamdır.  Şimdiden Murat SOYAK’ı yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.   Sözlerimi şiir kitabında yer alan  ve kitabına  cisim olarak  seçtiği  ‘ DİRENİŞ  TAŞI’ adlı şiiriyle bağlamak istiyorum:

         Kudüs göklerinde masumların ahı
         yollar tutulmuş, gün ortası karanlık

         kan ağlayan anne, kapı eşiğinde
         bütün mazlumlar için ağıt

         her çığlık ile dağlanan derin yara
         seyirci dünya, suskun dünya

         çağa gölgesi düşen, firavun’a  karşı
         sürgün verecek dal, direniş taşı…


Murat SOYAK / Direniş Taşı-  Şiirler  Nisan  2012 İstanbul

Meraklısı için. Murat Soyak, Akpınar kültür Sanat ve edebiyat dergisi
ismailozmel@hotmail.com




Abdülkadir GÜLER
12.04.2018  SÖKE


 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..