Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Şair Nurettin Özdemir de ayrıldı aramızdan

Şair Nurettin Özdemir de ayrıldı aramızdan
 

Şair Nurettin Özdemir ( 1927- 25.08.2016)


25 Ağustos 2016 Perşembe günü cep telefonum çalındı. Heyecanla açtım.  Boğuk bir selse bir bayan karşıma çıktı.  “ Hocam ben şair ve eski Milletvekillerimizden Dr. Nurettin Özdemir’in kızıyım. Babamı maalesef bu sabah kaybettik” ancak diyebildik… Ben de üzülerek başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin diyebildim… Hiç beklemediğim bir haberdi.
 
Şair Nurettin Özdemir 1927 Gümüşhane / Kelkit doğumlu idi.  İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. (1961).Daha sonra CHP’den Gümüşhane Milletvekili seçilmiş ve1972 yılına kadar TBMM de yer almıştı. Çalışkan, dürüst ve sevilen bir parlamenterdi. 1980 yılında Kültür Bakanlığı Müşavirliğine atandı. Emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı. Bir süre de Kızılay Genel Başkanvekili olarak çalıştı. 
 
12. Dünya Şairler Kongresi’nde ülkemizi temsil etti. Şiirlerinde Türkiye sevgisini, Türk insanının yaşama sevincini dile getiren Özdemir’in şiirlerinin bir bölümü Yusuf Mardin ve Talat S. Halman tarafından İngilizceye çevrildi. Bazı şiirleri de Sekip Ayhan Özışık, Selahattin İçli, Erol Sayan ve Faruk Şahin tarafından bestelendi. Hakkında Atatürk ve Fırat üniversitelerinde mezuniyet tezleri hazırlandı.
 
İLESAM Üyesi olan ve elli yılı aşkın bir süre şiirle uğraşan beş çocuk babası olan Özdemir, bütün şiirlerini ‘Zaman ve Aşk’ isimli son kitabında toplamıştır. Şiirleri varlık, Hisar, Şadırvan, Ülkü, Çağrı ve çeşitli seçkilerde yer aldı. Eserleri; Hayat Şiiri (Şiir–1949), Yağmur Sonrası (Şiir–1955), Yitik Sevgi (Şiir–1959), Artık Vakit Geçti Yorgunum (Seçme Şiirler–1981), Zaman ve Aşk (Bütün Şiirleri–1997)
 
Nurettin Özdemir, Ankara ‘da hastalıklar boğuşuyordu. Bir iki yıl önce Eski Aydın Milletvekili M. Kemal Yılmaz, şair ve yazar Mehmet Aydın ve yine şair Milletvekili Şinasi  Özdenoğlu ile birlikte   Türkiye  Büyük Millet Meclisinde (TBMM)  de bir araya geldik. M. Kemal Yılmaz bizleri ağırlamıştı. Bol bol sohbet edip şiirler okumuştuk. Ne Yazık ki M. Kemal Yılmaz,  Mehmet Aydın’ da arka arkaya vefat ettiler. Şimdi de şair Nurettin Özdemir de onlara kavuştu. ( 25,08.2016). Cümlesini saygıyla ve rahmetle anıyorum. Mekânları cennet olsun diyorum… Şair Nurettin Özdemir’in kendine özgü bir vatan sevgisi vardı.  O’na göre Antalya’da bir su, Posof’ta  bir tarla, Gümüşhane’de  yemyeşil bir bahçe, Sivas’ta bir yaylasında ıssız bir gece,Kelkit’te bir kardeş mezarı, Ceylanpınar’da bir ince ceylan ve  Edirne’de bir ince minaredir.
 
Sevgili şair dostum Nurettin Özdemir bir vefalı can dostumdu…1991 yılında Yunus Emre SEVGİ YILINDA Eskişehir'de Uluslararası şairler şöleninde bir araya gelmiştik. Dostluğumuz o günden bu yana devam  ediyordu...   Bir kez daha rahmetler diyor ve ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Sözümü onun da çok sevdiği  “Vatan” isimli bir şiiriyle bağlamak istiyorum: 
 
VATAN
 
Vatan
 
Antalya’da bir mavi su
 
Posof’ta bir çorak tarla
 
Gümüşhane’de bir yemyeşil bahçedir.
 
Vatan
 
Sivas Yaylasında
 
Yıldız bakışlarıyla aydınlanan
 
Ipıssız bir gecedir
 
*
 
Vatan
 
Kelkit’te bir kardeş mezarı
 
Zonguldak’ta bir maden işçisi
 
Rize’de çay toplayan bir gelin
 
Ve seccadesinde namaz kılan bir ihtiyar ninedir
 
*
 
Vatan
 
Aydın tebessümüyle Aslıhan
 
Ve duru bakışlarıyla Emine’dir
 
*
 
Vatan
 
Ceylanpınar’da bir ince ceylan
 
Edirne’de bir ince minaredir
 
*
 
Vatan
 
Konya’da Hazreti Sultan Mevlana
 
Ve Eskişehir’de Yunus biçaredir
 
*
 
Vatan
 
Hudut boylarında dalgalanan
 
Güzel bayrağımızda
 
Hâre hâredir
 
*
 
Vatan
 
Küçük ellerinin avuçladığı
 
Sade bir toprak parçası değil çocuğum
 
Toprakla büyüyen bir kutsal düşüncedir.
 
Nurettin ÖZDEMİR
 
Gönül Sohbetleri Güldestesi
 
Hazırlayanlar:
 
Feyzi Halıcı, Hüseyin Yurdabak,  Abdullah Satoğlu, Ankara 1996
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..