Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Şairlere halkla kaynaşma çağrısı

Şairlere halkla kaynaşma çağrısı
 

Şairlerin Rolü konulu etkinlikte Mine Ömer-Salih Dede Lisesi-Balçova 25 Nisan 2012 Çarşamba


25 Nisan günü İzmir Balçova Salih Dede Lisesi öğrencilerinin konuğu olan Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi genel yayın yönetmeni ve şair, yazar Mine Ömer  “Şiirin yalnızlığından şairler sorumludur!”dedi. Okulun kütüphanesinde gerçekleşen söyleşide “Şairler, yazdıklarıyla olduğu kadar kendi duruşlarıyla da yüzleşmek zorundadırlar. Yazdıklarıyla duruşuları örtüşmeyen şairleri halk, neden, niçin okusun?  ”diyen Mine Ömer, edebiyata ilgi duyan öğrencilerle yaptığı söyleşide, gençlerin şiire ilgisinin yoğunluğunun sevindirici olduğunu çünkü şiirin dostlukları, sevgiyi çoğaltma gibi bir özelliği barındırdığını sözlerine ekledi. 

Sıcak bir atmosferde gerçekleşen söyleşide,“ İnsanlık baştan beri  duyarlı olma sürecini tamamlayamadığından, dünya sanatla daha duyarlı yaşamı yakalamaya çalışıyor. Sanatçılar duyarlılıkla, örneğin şairler şiirleriyle insana duyarlılıkla  ulaşmaya çabalıyor. Derdi insandır. Barışı, sevgiyi ve dostluğu işaret eder şiirler. Böyle olduğu halde şimdiki zamanda şair de şiir de yalnızdır. Şiir etkinlikleri ve şiir-edebiyat dergilerini izleyenler, büyük bir çoğunlukla edebiyatla uğraşanlardır. Halktan uzak şair toplulukları, gruplaşmalar, şiirin doğasına aykırıdır. Şiirin çoğaltıcı bir özelliliği vardır. Etkileyendir, insanları kalabalıklaştırandır. Daha güzel bir dünya için şiir, insanları yaptıklarıyla veya yüzyıllardır var olan hatalarla yüzleşmeye davet eder. İnsanları yüzleşmeye davet eden şiirleri yazan şairler, neden kendileriyle yüzleşemiyorlar?  Etkinliklerde sözü edilen şair yalnızlığını, yine bu etkinliklerde içtenlikle hiç kimse sorgulamıyor… Bu yalnızlığı yalnızca şiirsevere yüklemek  yanlıştır. "Biz bu kadarız, bu kadar azız diye imlemek ve azalmayı benimsemek yanlıştır. Bizim için en güzel gün, kendimiz ve öteki için yapabileceklerimizin en güzelini başaracağımız gündür. Şairler, vicdan azalmasını önlemek, duyarlılığı artırmak, çoğalmak, daha çok sevmek daha çok sevgi yumağını büyütmek için yazmıyorlar mı şiirlerini? Ama halk bu şiirleri okumuyorsa, 2012 yılında şairin ne dediği, insanların umurunda değilse, şairlerin uzun bir zamandır  kendi kendileriyle yüzleşemedikleri gerçeğini ortaya koyuyor.

İnsanlar nasıl bir şair duruşu istiyor? Şairler bunun ne kadarını kendi gündemlerine getirebiliyorlar? Yazdıklarında samimi olan şairin, özellikle duruşunun da içtenlik ve samimiyet taşıması şarttır. ”Sözleriyle şairlere seslenen Mine Ömer, yazdıkları ile örtüşmeyen duruş sergilemek,  şiirin ve şairin yalnızlığını daha da çoğaltacağına işaret etti.

Şiirin yalnızlığında medya, değişen alışkanlıklar gibi birçok nedenler olduğunu vurgulayan Mine Ömer, en içten davranışın yine şairlerden beklendiğine vurgu yaparak; şairleri, daha inandırıcı şiirler için  yazdıklarıyla örtüşmeyen duruşularını, samimiyetle gözden geçirmeye ve yüzleşmeye davet etti.

 

 
Toplam blog
: 56
: 504
Kayıt tarihi
: 05.10.09
 
 

Mine Ömer; Larnaka, Kıbrıs doğumludur. Kıbrıs Bayrak Radyosu'nda memur olarak çalıştı. Haber ..