Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Şaka senaryoları, sürpriz senaryoları

Şaka senaryoları, sürpriz senaryoları
 

Kimimiz şaka yapmayı severiz, kimimiz sürprizler yapmayı. Kimimiz şaka yaparken bunu özenle planlar, şaka senaryoları hazırlarız, kimimiz de spontane şakalar yaparız, kimimiz ince şakalar yaparız, kimimiz kantarın topuzunu kaçırır eşek şakaları yaparız. Kimimiz sürprizleri planlar, sürpriz senaryoları hazırlarız, bu senaryolarda rol dağıtımını yaparız. Sürpriz yapılacak kişi olarak çoğunlukla sürprizi önceden farketmiş olduğumuz için biliriz ama yine de şaşırmış gibi yaparız.

Şaka senaryoları ve sürpriz senaryoları yaşamımızı güzelleştirmek için hazırlanır. Bu senaryoların yazarları hep amatördür, senaryolar kaleme alınmasa da sağlam senaryolardır.

Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’nın şakalarını önce dinleyerek sonra okuyarak geçti çocukluk ve ilk gençlik yıllarım (1).

“İnek Şaban’a kolonya şakası yapılacaktır ama önce bunun senaryosu yazılır, oyuncular belirlenir ve oynanmaya başlanır. Refüze cimridir ve kolonyasını paylaşmayacağı bilinir. Ondan kolonya istenir, vermez, Tulum Hayri, Refüze’yi kıskıvrak tutar ve Domdom, Refüze’nin çekmecesinden içi su doldurulmuş kolonya şişesini alır. Refüze haberlidir durumdan ama kurtulmak için çırpınır ve kolonyasını bitirmemeleri için yalvarır. Amaç İnek Şaban’ın kendine yapılan oyunu anlamamasıdır. Domdom kolonya şişesindeki suyu herkesin eline döker bol bol. İnek Şaban’a sıra gelince şişeyi değiştirir ve içine sulandırılmış kırmızı mürekkep doldurulmuş şişeden bol bol döker. Şaban da bunu sürer yüzüne ve yüzü kıpkırmızı boyanır. Sonrakilere geçerken yine şişe değişir.” (2)

Bir Hababam Sınıfı şakasıdır, senaryo ustaca yazılmıştır. Hedef kişi doğrudur, senaryodaki kişiler doğru seçilmiştir. Diyaloglar doğru yazılmıştır. Saka bittiğinde amacına ulaşmıştır. Kimse kırılmamıştır ve herkes (İnek Şaban da dahil) eğlenmiştir.

Hayri Amcamın şakaları çocukluk yıllarımda olduğu gibi yakın zamanlarda da yaşamımıza güzellikler katmıştır. Geçen yıl o şakaları yazmıştım (3). Hayri Amcamın şakaları güzellik katmıştır çünkü bu şakalar zeka ürünüydü, ince bir şekilde tasarlanıp senaryoları hazırlanmıştı.

Üniversite yıllarında kızkardeşime yaptığım bir mektup şakasını geçen yıl yazdığımda aradan geçen 30 yıl sonra üstü kapalı bir özür dileme çabam vardı (4). 70’lerin sonuydu. Hiç kimseden uzun süredir mektup gelmediği için üzülüyordu. Ben de bir şaka senaryosu düşünmüştüm, aklımca bu şaka eğlendirecekti ve üzüntüsü azalacaktı. Eski mektupları zarflarına koyup, ağızlarını yapıştırıp posta kutusuna atmıştım sabah okula giderken. Benden sonra evden çıkarken o mektupları posta kutusunda bulunca çok sevinmiş ancak içindekilerin eski mektuplar olduğunu görünce çok üzülmüş. Konuşmamıştı benimle, çok kızmıştı.

Bu şaka kötü bir şakaydı, kötü bir senaryoydu, kırıcıydı. Senaryoyu hazırladıktan sonra sonuçları hakkında düşünseydim bu hatayı yapmazdım.

Bütün şaka senaryolarının ve sürpriz senaryolarının bir mantığı vardır. Şakanın veya sürprizin hedefindeki kişi veya kişiler, şakayı veya sürprizi yapan kişiler ve bu oyunda rol alan kişilerin seçimi bir mantığa göre yapılır. Senaryolarda kırıcı, bozucu sahneler varsa oyun başlamada bunlar düzeltilir, olmaması gereken kişiler varsa senaryodan çıkartılır. Kötü bir şaka senaryosunun sonunda bir eşek şakası ortaya çıkabilir.

(1) Hababam Sınıfı 50 yaşında (27-12-2006): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18949

(2) Rıfat Ilgaz, “Hababam Sınıfı”, Çınar Yayınları, 20. Basım (1996) s. 16

(3) Hayri amcamın şakaları (31-3-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=33224

(4) Mektup şakası (29-4-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=37919

Ankara, 4 Temmuz 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..