Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Sakal Traşı

Sakal Traşı
 

Aynı Koç Holding'de olduğu gibi, medeni ülkelerdeki her şirkette, yönetim ya da sermayedar tarafından şirket politikaları ve kurumsal kültür doğrultusunda belirlenen "Dress Code" yani kıyafet yönetmeliği var. Bu yönetmelikler son derece ayrıntılı ve disiplinli. Yönetmliğe uymamakta ısrar edenleri bekleyen son ise her şirkette aynı: İşten çıkartılmak..

Profesyonellerin çaışmayı en çok arzu ettiği dünyanın ilk 100 şirketinden hiç biri sakala asla izin vermiyor. Bir başka deyişle, medeni dünyada sakal kesinlikle yasak..

General Electric: Değişik ülkelere yayılmış şirketleriyle, dünyada her gün ortalama 3 bin çalışanı işe alan bu dev kuruluş, hiç bir şirketinde sakala kesinlikle izin vermiyor. Bıyık konusunda ise kendilerini zorlayan koşullardan dolayı tek bir ülkeye özel izin çıkmış. Hindistan!

Disney: Dünya eğlence imparatoru unvanını kimselere kaptırmayan şirket kıyafet yönetmeliği konusunda çok hassas. Sakal da yasak türban da. 2005 yılında işe giren bir kadın çalışan, 2006 yılında aniden türban takmaya karar verip şirketin uyarılarına karşın işe o şekilde gitmeyi sürdürünce işten çıkartılıyor. Kendisine ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle Disney'i mahkemeye veren kadın, bütün dünyadan binlerce destek bulmasına karşın davayı kaybettiği gibi, şirketi gereksiz yere oyaladığı için de tazminata mahkum oluyor.

Microsoft: Benzer bir dava da Silikon Vadisi'nin bu dev yazılım şirketinde yaşanıyor. Şirkette çalışan Çinli müdürün günlerden bir gün sakal bırakmaya karar vermesiyle başlayan olay, bir kaç ay sonra davayı kaybederek dünyanın en büyük ve en başarılı şirketlerinden biri olan Microsoft'a sonsuza dek veda etmesiyle sonuçlanıyor.

Örneklerin tamamı bu şekilde. Özetlemek gerekirse, Amerika'daki dev reklam ajanslarında yaratıcı departmanlarda çalışan bir kaç "dahi çocuk"a tanınan ayrıcalık dışında, medeni dünyanın patronları sakal sevmiyor. Ayrıca hiç birinin başbakanı, ülkedeki şirketlerin kendisini hiç ilgilendirmeyen sakal bıyık kuralları yüzünden öfke nöbetine tutulmuyor!

Peki bizim Başbakanımızın, Türkiye'nin en büyük ve saygın holdingi, ayrıca dünyanın da önemli şirketlerinden biri olan Koç Holding'in patronuna tepkisini nasıl yorumlayacağız..

Ya Başbakanımızın "medeni ülkeler" listesinde bizimkinden farklı ülkeler var,
Ya Başbakanımızın konuşmaları danışmanlarınca yeterince kontrol edilmiyor,
Ya da sakallıların vereceği oy Başbakan için her şeyden daha değerli...

 
Toplam blog
: 7
: 1163
Kayıt tarihi
: 01.07.08
 
 

Psikoloji eğitimi, siyaset felsefesi yüksek lisansı, dönemin başbakanının iletişim danışmanlığından,..