Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '10

 
Kategori
Siyaset
 

Sakala göre tarak ve takiye

Sakala göre tarak ve takiye
 

AP/ Anna chapman


"Sakala göre tarak vurma"

"Ortama göre davranış sergileme"

"Araziye göre renk değiştirme"

"Takiye yapma"

"Oyalama, aldatma"

Yukarıda tırnak içine alınmış söz veya terimler, ne yazık ki, dış ve iç siyaset içinde sık sık kullanılıyor. Dış siyaset cephesinde özellikle, Irak, ABD ve AB 'nin Türkiye ile ilişkilerinde durum açıkça gözleniyor. Bunlar, dış siyasetin Türkiye gündemi içindeki problemleri. Taraflar durumun farkına varsalar bile bunu net bir şekilde dile getiremiyorlar, yutmuş görünüyorlar. Yutan ya da yutmuş görünen , genellikle zayıf taraf oluyor.

İç siyaset için de durumun farkı yok. Bazı partilerin birbirine ve kamuoyuna karşı tutumları samimi değil. Seçmen tavrına veya ortama göre değişiyorlar. Ayrıca yasalardan kaynaklanan engeller karşısında kendilerini gizlemeyi tercih ediyorlar. Takiye ile kamuoyundan ne koparabilirse hesabı yapılıyor.

Takiye sözcüğü günümüzün modası. Ülkemizde takiye yapanlar ve onlara karşı çıkanlar. Gerçek niyetini saklayanlar veya saklama ihtiyacı duyanlar. Takiye sözcüğünün içeriği dinsel, mezhepsel olmasına rağmen günümüzde siyasi anlamlarda kullanılıyor.

İnsanın olduğu gibi görünmemesi; "Sakala göre tarak vurma, ortama göre davranış sergileme, araziye göre renk değiştirme, takiye yapma, oyalama aldatma" davranışları, insan karakterindeki oynaklıktan mı, korkaklıktan mı, kurnazlıktan mı, yoksa çıkar düşüncesinden mi kaynaklanıyor? Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..