Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sakin şehir

Sakin şehir
 

Seferihisar topraklarının en eski yerleşim yeri Teos..Rabbim bana da, herkese de bu güzellikleri görmeyi nasip etsin.Amin,


“ Sakin şehir “ kavramı, İtalyanca citta ( şehir ) ile İngilizce slow (yavaş ) kelimelerinin birleştirilmesiyle cittaslow ( sakin şehir ) olarak ortaya çıkmıştır.

İlk kez 1999 yılında İtalya’da 30 belediyenin  bir araya gelmesiyle ortaya çıkan “ sakin şehir “ hareketinin esin kaynağı, 1986’da fastfood zincirlerine karşı tepki hareketi olarak İspanya'da ortaya çıkan “ yavaş yemek “ hareketi olmuştur.

Her iki hareketin ortak noktasıysa: Bir yandan hayatımızı sürekli hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojinin; öte yandan, insanı tek tipleştiren yapısına tepki göstermek, bu konuda bilinçli, organize bir harekete, düşünceye devamlılık kazandırmak ve öncülük etmektir.

Toscana’daki Chanti şehri Dünya’nın; İzmir'in Seferihisar ilçesisiyse, Türkiye'nin ilk sakin şehridir. Türkiye, Dünya Sakin Şehirler Birliği’nın 19.üye ülkesi, Seferihisarıysa Dünya’nın 129, sakin şehri olmuştur.

Sakin şehir hareketi, globalizasyonun tüm ağırlığı ve acımazlığıyla insani değerlere yaptığı saldırılara karşın; yerel değerleri ve çevreyi korumayı amaçlamaktadır.

 Bir şehrin“ sakin şehir “ olabilmesi için, Dünya Sakin  Şehirler Birliği’nin koyduğu 59 kriterden oluşan  sözleşmeye uyması gerekir. Bu güne kadar Dünya’nın değişik ülkelerinden 100’den fazla şehir, “ sakin şehir “ ünvanı almaya hak kazanmıştır.

Sakin şehir olabilmenin kriterlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Sakin şehr nüfusunun 50.000’den az olması gerekmektedir. Geleneksel ve tarihi mimari yapılarını koruyan şehirde, otomobillerin şehir merkezinden çıkarılmış olması da şarttır. Yerel ürünlerin yaygın şekilde üretiliyor ve kullanılıyor olması da gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, süpermarket ve fastfood restaurantlarının şehirde olmaması, el sanatlarının korunması,  gürültü ve hava kirliliği önlenmiş, kentte yüksek yaşam standartı yakalanmış olmalıdır.Organik ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesi, misafirperverlik sakin şehirlerin diğer olmazsa olmazlarındandır.

Türkiye’nin ilk sakin şehiri Seferihisar’ da, köy pazarı konsepti korunmuş, şehirde yapılan alışverişlerde naylon poşet yerine file ve kese kağıdı kullanımı desteklenmiştir.Seferihisar’ın  Okullarındaysa; şehrin gençlerine, öğrencilerine sakin şehir kriterleri uygulamalı olarak öğretilmektedir.

Seferihisar, Türkiye’nin ilk sakin şehri olduğu için, her yıl Türkiye’nin yeni sakin şehir adaylarını da seçme hakkına sahiptir.

Güzel Türkiyemin, şu ana kadar tescill alabilmiş diğer sakin şehirleriyse: Sakarya’nınTaraklı, Muğla’nın Akyaka, Aydın’ın Yenipazar, Isparta’nın Yalvaç ilçeleriyle Gökçeada'dır. 

50’den fazla şehrimiz daha “ sakin şehir “ olabilmek için sırada beklerken; dilerim bu anlayış, bu şehircilik, bu kentli yaşam felsefesi, Tüm Türkiyemde yaygınlaşır. Milyonlarca gönüllü sakin şehir aktivisti bulunur.

Yazarken inanılmaz keyif aldığım şu satırlar için, en başta Türkiye’nin en bilinen belgesel kanalları ve ulusal gazeteleri olmak üzere,  konuyla ilgili birçok internet sitesinden de faydalandım.

Bugüne kadar yazdığım bütün yazılarımda en önemsediğim yazı prensibim, özgün yazılar yazabilmekken,“ sakin şehir “ konusu öyle ilgimi çekti ve öyle hoşuma gitti ki... İlk kez bu yazımda olmak üzere, yazdıklarımın neredeyse % 75’i başka kaynaklardan alınmış alıntı ve derlemelerden oluştu.

Ancak ülkemin aydınlık geleceği açısından, sakin şehir ve sakin şehircilik kavramları, öylesine ilgimi çekti ve beni öylesine heyecanlandırıp, yüreğimi öylesine büyük bir coşkuyla doldurdu ki... Sadece bu yazılık olmak üzere, çok da özgün olma kaygısı taşımayan bu yazım için beni bağışlamanızı diliyorum.

Not: Yazıda kullanılan görsel www.teosdivers.com adresinden alınmıştır.

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..