Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Sakıp Sabancı'dan geleceğin liderlerine tavsiyeler

Sakıp Sabancı'dan geleceğin liderlerine tavsiyeler
 

Sakıp Sabancı deyince aklınıza ne geliyor? Kocaman bir yürek, cesaret, enerji, pozitif düşünce.. Onu gerçekten özlüyor ve rahmetle anıyoruz. İlginç yorumları ve tükenmek bilmeyen enerjisiyle tüm iş dünyasına örnek olan Sabancı Holding eski Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'dan liderlik ve iş tavsiyeleri..

1986 yılında TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1987’de Sabancı ve DuPont ortaklığıyla ilk %50 "joint venture" şirket DUSAYı kurdu. 1988’de yılında temeli atılan SABANCI CENTER açıldı. 1994 yılında Japon Toyota ve Mitsui ile yarı yarıya ortak olarak Türk otomotiv sanayisine yeni bir pencere açacak TOYOTASA fabrikası Adapazarı'nda açıldı. 1997’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile onurlandırıldı. Dünyaca ünlü gıda devi Fransız Danone ile yüzde yarı yarıya ortaklıkla DANONESA ve ardından da Fransız Hipermarket zinciri Carrefour ile CARREFOURSA Hipermarket Zinciri kuruldu. 1999 yılında 170 Milyon dolarlık yatırımla, Türk eğitimine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen SABANCI ÜNİVERSİTESİ İstanbul'da açıldı. Sakıp Sabancı'nın "İşte Hayatım", "Para Başarının Mükafatıdır", "Rusya'dan Amerika'ya, Gezdiklerim Gördüklerim", "Gelişen, Değişen Türkiye", "Daha Fazla İş, Daha Fazla Aş", ""Başarı Şimdi Aslanın Ağzında" gibi kitapları var.İşte Sakıp Sabancı'dan geleceğin liderlerine tavsiyeler:

* SAĞLIKLI OLUN Hayatta her şeyin başı sağlıktır; ancak vücut ve ruh sağlığı tam olan insan hayat yarışına girebilir.

* MANEVİ GÜCE İNANIN İnsanın hayattan zevk alabilmesi, dünya nimetlerini anlayabilmesi ve çalışma azmine sahip olarak yaşayabilmesi için “bir şeylere inanması” şarttır. Biz Türkler için din, aile bağı, atalarımızdan gelen örf ve adetler çok önemlidir. Bunlara sahip çıkın.

* BİRLİK KONUSUNA ÖNEM VERİN Atalarımız, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” demişler. Aile birliği çok önemlidir. Çok ortaklı kuruluşlarda ortaklığa katılanların birlikteliklerini sürdürmesi çok önemli. Kademe kademe birliği korumaya özen gösterin. Birliğin esası aile içinde başlar. Düzenli yaşamı olan, aile fikrinin önemine inanan kişiler birlik ruhunu sürdürür.*

*BİLGİLİ OLUN, LİSAN ÖĞRENİN Önce iyi eğitim görün. Fakat eğitiminizi tamamladıktan sonra bütün hayat boyunca konunuzdaki gelişmeleri izleyin. Bilgili olmadan hedefiniz, dünyada sizin yaşınızdakilerin, sizin konunuzda çalışanların bilgi düzeyi olmalıdır. Yoksa, “güreş meydanına rakiplerinizle eşit şartlarda çıkma” şansınız olmaz.

*HEDEFİ BELİRLEYİN Sonra o hedefe ulaşmak için gerekeni yapın. Bir sabah evden yola çıktığınızda nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, akşama kadar dolaşıp eve geri dönersiniz. Ama bir yere gitmeye kararlıysanaız, adresi bilmeseniz de sora sora hedefe varırsınız.

* İŞİNİZE SAHİP ÇIKIN Hangi işi yapıyorsanız yapın, o işte en iyi olmaya çalışın. İşin büyüklüğü, küçüklüğü yoktur. “İşin en iyisi ve diğerleri” vardır. Yaptığınız işi “kıyısından, köşesinden, parmağınızın ucuyla” tutmayın. Bütün varlığınızla, bütün gücünüzle o işe sahip çıkın.

* EN İYİ BİLENLE İŞBİRLİĞİ YAPIN Hangi işi yapacaksanız, o işi en iyi bilenle işbirliği yapın. Bu işbirliği kademe kademe olur. En iyi ustanın yanında çırak olursunuz, en iyi ustayı istihdam edersiniz, veya o işi en iyi bilenle ortak olursunuz.

* ÇALIŞANLARA GÜVEN VERİN Size nasıl davranılmasını istiyorsanız başkalarına da öyle davranın. Güç karşısında haysiyetinizi koruyun. Güçsüzleri himaye edin. Hizmetin kadrini bilin. İnsanlardan yararlandıktan sonra, onlara sırt çevirmeyin. Ancak böyle davranırsanız, beraber çalıştığınız insanlar size güvenir.

* KURUMSALLAŞIN ”Duvara dayanma yıkılır, adama güvenme ölür...” Hiçbir iş, bir insana bağlı kalmamalıdır. İnsan fanidir. Eserin, işlerin ve başarıların devamı için müesseseleşme, kurumlaşma şarttır. Bir işin yürümesi bir kişiye bağlı ise, o işin devamlılığı olamaz. O konuda sürekli başarı sağlanamaz. Başarının saman alevi gibi parlayıp sönmesi doğaldır.

* TASARRUF YATIRIM DEMEKTİR Tasarruf, yatırıma eşittir. Yatırım demek üretim demek, istihdam demektir. Hedefimiz daha bol, daha sağlıklı üretimdir; bunların hareket noktası ise tasarrufdur.

* DEVLETTEN UZAK DURUN Her kişinin politik görüşü farklıdır. Belli bir partiye sempati duyabilirsiniz. Ama başarı arayan kişi politik tercihini işine yansıtmaz. Politikaya endeksli bir iş, bir yere kadar başarılı gibi görünse de bu başarı kalıcı olmaz. Devlete mal satmaya, devlete iş yapmaya dönük tezgâh ömür boyu işlemez.

* BAŞARIYI PAYLAŞMAYI BİLİN Başarıyı, buna ulaşırken birlikte yol aldıklarınızla, ailenizle, çevrenizle ve toplumla paylaşmayı bilin. Başarının ürünü olan parada sizin kadar sizinle birlikte yol alanların da payı olduğunu unutmayın.

* VERGİYİ UNUTMAYIN Başarının ürünü paradan, devlete düşeni kuruşu kuruşuna ödeyin. Ayrıca toplumun gelişmesi, sosyal dengesizliklerin törpülenmesi için de para ayırın.

* KEFENİN CEBİ YOK Her şeyin çaresi var. Ölümün çaresi yok. Hayat bir gün noktalanacak. Hiç ölmeyecekmiş gibi çalışır, yarın ölecekmiş gibi hazırlık yaparsanız hırsınızı da törpülemiş olursunuz ve insanları kırmazsınız. Paranın ötesinde değerler olduğunu görün. Kefenin cebi olmadığını unutmamak hırsı törpülemek için çok önemli bir noktadır.

*Karşınızdakilerin “İnsan” olduğunu hiçbirzaman unutmayın! İnsanların birer “Makina” olmadıklarını bilin.

“Vicdan Huzuru” başarılı olabilmenin temel şartıdır.

Ayaklarınız her zaman yere bassın. Hiçbirzaman havalarda dolaşmayın. Kendinizi kimseden üstün görmeyin.

Hiçbir işi “Kıyısından Köşesinden Tutmayın”.

Yapacağınız iş ne ise, küçümsemeden ona sahip çıkın.Hedefiniz nedir? Onu bilin. Dağılmayın. Lüzumsuz şeylerle uğraşmayın. Düzenli bir yaşamınız olsun.

Hangi işi yapacaksanız, o işi en iyi bilenler ile işbirliği yapın.

Allah herkese “Bölüşmeyi” nasib etmez. “Bölüşmek” ve “Paylaşmak” kutsal ve keyifli bir iştir. Bölüşmesini bilin. Paylaşmasını becerin.

Karınıza ve çocuklarınıza vakit ayırın. Ne kadar yoğun proğramınız olursa olsun, karınıza ve çocuklarınıza zaman ayırmalısınız. Bu bir zorunluluk değil bir zevktir.

Adınızı temiz tutmaya özen gösterin. Başarı bir bütündür. İsminizi temiz tutun ki, başarı isminizi taçlandırsın.

İşbirliği yapacağınız insanları, birlikte çalışacağınız kişileri ve ortaklarınızı seçerken dikkatli olun. Arkadaşlıklarınızı ve dostluklarınızı iyi kurun.

Fikirlerinizden ve değer yargılarınızdan fedakarlık etmeyin. Etmeyin ki önce aileniz ve yanınızda çalışanlar, sonra iş yaptıklarınız ve çevreniz size güvensin.

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..