Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

06 Temmuz '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
5400
 

Şalgam ve şalgam suyu

Şalgam ve şalgam suyu
 

Şalgam ve suyu (2010)


Merhabalar,  

Sevgili arkadaşlarım ve dostlarım; 

Geçenlerde Adana- Ankara seyahatımda mola için Torosların sevimli ilçesi Pozantı' da tesadüfen durduğumuzda karşıma kocaman bir sembolik " Şalgam bidonu " gözüme takıldı. Hemen fotoğrafını çektim ve belki günün birinde bu faydalı sebze ile ilgili bir yazı hazırlarım ve bu fotoğrafı kullanırım diye düşünmüştüm. İşte o gün de, bugün oldu " Şalgam ve şalgam suyu " ile ilgili bu yazım için. 

Çocukluğumuzda sokaklarda satılan " ŞALGAM VAR.. KESKİN ŞALGAM..! " naraları ile satılan bu şalgamın bir bardak suyu ve iki adet tanesinin ( daneleri ) fiyatı 15-Kuruştu hatırlıyabildiğim kadarı ile ( Yıl = 1957 ). Şalgam suyu, turpgiller familyasından bir bitki olan şalgam bitkisinden yapılan bir içecektir. 

Bu şalgam suyu Adana' da kebapçılarda kebap porsiyonu servisi ile birlikte gelen yegane lezzetli bir içecekti. Bu içecek yerine göre zengininde, fakir fukaranında Çukurova bölgesinde vazgeçilmez içeceğiydi. Damak tadı olarakda bayağı lezzetliydi. Hatta bazen şalgam suyu içine acılı turşu suyuda karıştırıldığında, deme gitsin misali tadına doyum olmazdı. 

Daha sonraları bunu rakı veya votka ile miks edip, karıştırıp zevkle içenlerde olmuştur. Şalgam tanesi dediğimiz sebzesi ise içki sofralarında turşu kategorisinde aranılan mezeler listesinede dahil olmuştur. 

Önceleri Adana ve çevresinde sevilen bir içecek olarak satılan bu şalgam suyu, bilebildiğim kadarı ile şu anda Türkiye' mizin neredeyse yarısında bulunup, satılmaktadır. Yani başka bir deyişle " Ayranın " partneri " Şalgam suyu " olmuştur. Ancak şalgam suyunun mevsimsel olarak sıcak yaz aylarında değilde serin ve soğuk bahar ve kış aylarında içilmesi çok daha idealdir. 

Şalgam hakkında belki çoğunuzun haklı olarak bir bilgisi olmayabilir. Bu nedenle isterseniz " Şalgam suyu " ile ilgili kısacık bir bilgi vermenin faydası olur herhalde. Gerçi litaratürde " Şalgam ve şalgam suyu " , Adana' nın sembolü, Adana kebap ve ayrıca her çeşit kebap ve köftelerin de vazgeçilmez eşlikçilerinden birisi olan şalgam suyu iştahla içilir denir. 

Vikipedi, özgür ansiklopedisinden araştırp, bulduğum notu size burada takdim ediyorum. 

Şalgam, Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova' ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. 

Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir. 

Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir. 

Şalgamın anavatanı Adana olarak bilinir ve en çok orada tüketilir. Araplar tarafından ilk olarak yapıldığı söylenir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir. 

Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir. İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur. 

İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır. 

İştahı açar,
Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
Mide ve karaciğere faydalıdır,
Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
Afrodizyak özelliği vardır.
100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir.Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
İŞTE SİZE BİR BARDAK ŞALGAM SUYU HEMDE DANELİ

***  

**(harbimi.net)** & **(realturko.net)** 

Tabi bu bilgiler merak edenler içindir. 

Sevgiler, selamlar ve saygılarımı sunarım. 

NECİP KÖNİ - ADANA / TR 

Kaynak * http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealgam_suyu 


************************* 

 

*DÜNYAMIZ ELDEN GİDİYOR..!
*Daha Yeşil Bir Dünya için
 

( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=184370


*************************
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Sevgili Necip Bey... Dün Ataşehir'de Adana Dostlar'a gittik. Kebabın yanında şalgam iyi gider diye, şalgam içtim. Sizi, yazınızı anımsadım. Saygılar, svegiler.

TURGUT ÇELİK 
 01.08.2010 19:50
Cevap :
MERHABALAR..SEVGİLİ DOST TURGUT BEYCİĞİM..! :-)) AFİYETLER OLSUN..! :-)) YALNIZ İSTANBUL'da HERHALDE ÇUKUROVA (ADANA+TARSUS+MERSİN) gibi CAYIR CAYIR YANIYORMUŞ.. HEM RUTUBET, HEMDE 38-39 DERCEDE SICAKLIKLAR.. GERÇİ ŞU ANDA BÜTÜN TÜRKİYE ÇOK ÇOK SICAK..FAKAT HOCAM ŞALGAM ve KEBAP BU HAVADA KESİNKİKLE İÇİLMEZ ve YENİLMEZ HERHALDE...İNSANI MAHVEDER GERÇEKTEN..:-(( BENCE BU SICAKLIK ARTIK BELLİ, "KÜRESEL ISINMA" BU SENE RESMEN KENDİNİ BELİRTMEYE BAŞLADI..! ACABA ÖNÜMÜZDEKİ SENELER NE OLACAK..? İNANIRMISINIZ ŞU ANDA KLİMA DAHİ KİFAYET ETMİYOR..! SU GİBİ TER BOŞALTIYORUZ..! : SİZE İSTANBUL'a SONSUZ SEVGİLER, SELAMLAR ve SAYGILAR SUNARIM..! :-)) NK-ADA/TR  02.08.2010 9:43
 

Adana'ya yaptığım iş ziyaretlerinde akşamı zor ederdim. Acılı kebap ve acılı şalgam suyunu müteakip tatlıcı dükkanının önünde tadına doyulmaz bir duraklama yapardım :) Ve tabii ki ne ucuzluk ! Ama o zamanlar şimdiki Ata'nın iki misliydim. Adana'ya yine geliyorum ama baki kalan, şalgam suyu sadece :( Anılarımı tazelediniz :) Sevgiler.

Ata Kemal Şahin 
 10.07.2010 18:35
Cevap :
MERHABALAR..SEVGiLi ATA KEMAL BEYCiGiM..! :-)) iNANIRMISINIZ, SiZiN O "Ah" DEDiGiNiZ MENUYE " ACILI ADANA KEBABI+KESKiN SALGAM SUYU+SOGAN SALATASI ve YANINDA EZMESi+TATLISI " ARTIK BENDE "AAHHhh " AAHHhh " DiYORUM MALESEF SiMDiLERDE... ZiRA iKi YILDIR DiYABETiK (Seker) RAHATSIZLIGIM, KOLLESTROL, LiPiT Max. NOKTALARDA OLUNCA, MECBUREN "AAHHhh " DEMEK ZORUNDAYIM..! ARTIK BiZLERE DAMAK KEYFiNDEN COK SAGLIK LAZIM OLACAK iLERiKi GUNLERDE..! :-)) ANCAK ADANA`ya GELDiGiNiZDE BiR KACAMAK YAPARIZ BERABERCE KiMSECiKLERE DUYURMADAN :-))) SiZE SONSUZ SEVGiLER ve SELAMLAR COK COK SICAK ve RUTUBETLi ADANA`dan...:-)) NK-ADA/TR  11.07.2010 0:26
 

Merhabalar, şalgam ile babam ve ağabeyim sayesinde çok çok önceden tanışmıştım. Onlar rakı ile birlikte bayılarak tüketirlerdi ben tadına baktığımda sevmemiştim halada sevmem...Ancak bu kadar ayrıntılı tanışmak sayenizde oldu..Sizden rica etsem birde bici bici yi anlatırmısnız lütfen onu çok merek ediyorum. Arkadaşlarımdan çok duyuyorum..

Belgin Uğrayan 
 09.07.2010 0:45
Cevap :
MERHABALAR...SEVGİLİ BELGİN HANIMCIĞIM..! :-)) AAaa NEDEN..? ŞALGAM SUYU LEZZETLİDİR..! :-)) ELBETDE HAKLISINIZ... HER KİŞİNİN DAMAK ZEVKİNEDE HİTAP ETMİYEBİLİR.. TADI EKŞİMSİDİR.. VE DAHA ÇOK KEBAP ve KÖFTE TARZI YİYECEKLERİN YANINDA ÇOK TERCİH EDİLİR..(Çukurova insanlarının vazgeçilmez içeceğidir) FAKAT ŞİMDİ NERDEYSE TÜRKİYE'de HERKES BİLİYOR BUNUN TADINI..:-))) BİCİ BİCİ Mİ..? TAMAM ONUDA ÖĞRENİP, REPERTUVARIMA DAHİL EDERİM..! :-))) SİZ MERAK ETMEYİNİZ..! MALUM "BİCİ BİCİ" TATLI TÜRLERİNE GİRER..! :-))) YALNIZ BİRAZCIK MÜSAADE, ÖNCE BİR DERSİME ÇALIŞAYIM..! :-)) SİZLERE SEVGİLER ve SELAMLAR...! :-)) NOT* ŞU ANDA ADANA CAYIR CAYIR YANIYOR...ÇOK ÇOK SICAK ve RUTUBET..! :-)) "HELP ME..!" :-)))  09.07.2010 13:48
 

Hayatımın bir döneminde, şalgam suyunu sevmek için özel bir çaba harcadığımı hatırlıyorum.. Fakat, damağımda bıraktığı o acımsı tada bir türlü alışamamıştım, ki acıyı çok seven biri olduğum halde:) Yine de, adını her duyduğumda, niyeyse canım çeker, iki yudumdan fazla içemeyeceğimi bildiğim halde:) Sağlığa olan faydaları ise malûm.. İçmek gerek.. Bilgilendirici yazınız ve yine gülümsettiğiniz için teşekkürler Necip Bey :) Sevgilerimle..

Mor Okyanus 
 08.07.2010 17:03
Cevap :
MERHABALAR...SEVGiLi AYDIN`LI HEMSEHRiMiZ SiBEL HANIMCIGIM..! :-)) NASIL OLURDA "SALGAM SUYUNA" ALISAMADINIZ..?? :-))) BENiM SEVGiLi AYDIN`LI ESiM.(Aydin-Orta Mahalle) 1973 NEREDEYSE BENDEN COK DAHA FAZLA SEViYOORR SALGAMI ve KEBABI..! :-))) DEMEKKi SALGAMI SiZiN CUKUROVA TOPRAKLARINDA iCMENiZ GEREKECEK BU DURUMDA..! :-))) YORUMUNUZ icin COK COK TESEKKUR EDERiM... SiZE ve EFELER DiYARI AYDIN`a SONSUZ SEVGiLER ve SELAMLAR..! :-)) YALNIZ TAVSiYEM SALGAMI SERiN ve SOGUK HAVALARDA ACI TURSU SUYU ile MiX EDiP, KARISTIRIP, BERBABERCE iCMEK EN LEZiZ LEZZETi VERiR DAMAGINIZA..! :-)) NECiP KONi - ADANA / TR  08.07.2010 19:07
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 298
Toplam yorum
: 2320
Toplam mesaj
: 392
Ort. okunma sayısı
: 8191
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster