Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Şalgam ve suyunun mucize faydaları!

Şalgam ve suyunun mucize faydaları!
 

Ülkemize has birçok yiyecek ve içecek vardır. Bunların bazıları ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak şalgamı verebiliriz. Şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecek olmuş, daha sonrada kebaplı yemeklerin ayrılmaz parçası olarak Türk insanının vazgeçilmez bir damak tadı haline gelmiştir.

Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova’ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.

Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.

Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleriyle birlikte tüketilir.

Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir buna rağmen nüfustan dolayı en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı söylenmektedir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.

Kolay sindirimin doğal ilacı olmasının yanı sıra aynı zamanda A vitamini deposudur.

En önemli hammaddesi mor havuç olan şalgam suyunun A vitamini deposu olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak, içeceğin bağırsakları çalıştırıp, hücreleri yenilediğini söylüyor.

Adana kebaplarının meşhur yaveri şalgam suyu, meğer ne kadar faydalıymış. Yaz ve kış mevsimlerinde, tüketilmesi önerilen şalgam suyu için, ufak bir hatırlatma yapalım. Şalgam suyu tuzlu olduğundan, yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı olacağından, tansiyon hastaları tarafından tüketilmemelidir.

Şalgam Suyunun Yapımı

Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.

Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.

İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.

Şalgamın Suyunun Faydaları

İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.

  • İştahı açar,
  • Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
  • B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
  • Mide ve karaciğere faydalıdır,
  • Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
  • Afrodizyak özelliği vardır.
  • 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
  • İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
  • Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır.
  • Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir, bakır ve iyot içerir.
  • Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
  • Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
  • Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
  • Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
  • Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.

Şalgamın Suyunun Zararları

  • Tansiyonun olanlara fazla kullanım zararlıdır.
  • Hamileler kullanmamalıdır.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..