Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
Dünya
 

Salih nasıl saly oldu?

Salih nasıl saly oldu?
 

BİR DEVŞİRME


Osmanlı tarihinde hep yabancı çocukların devşirilip Türkleştirildiğini biliriz ama tersi bir durum olabileceği çoğu zaman aklımıza gelmez. İşte tersine bir devşirme hikayesi ...

Yıl 1822.Osmanlı imparatorluğu ömrünün son demlerinde. Avrupalı akbabalar bir parça koparabilmek için Hasta Adam Osmanlının başına üşüşmüşler. Rus’u, Fransız’ı, İngiliz’i aç çakallar gibi bir fırsat kollamaktalar. Nihayet Yunan bağımsızlık savaşının fitili ateşlenir. Avrupa’dan gönüllüler Yunanlıların yardımına koşar. Aralarında Fransız subayları da vardır.

Osmanlının bölgedeki şehirlerinden Korint’i, son komutanı Salih ağa savunmaktadır. Konağa kadar giren asiler Salih Ağa’yı öldürdükten sonra hanımının üzerine yürürler. Yaralı kadıncağız kollarında tuttuğu oğlu Mehmet’i teslim etmemek için odadan odaya ciğerleri parçalayan çığlıklar atarak koşmaktadır.

Bir ara konağın penceresinde görülür. Oğlunu canilerin ellerinden kurtarabilmek için pencereden dışarı uzatmış, dehşet içerisinde üzerine gelenleri kollamaktadır. Yunanlılar üzerine atılınca çocuk kadının ellerinden kayar.

Ve, aşağıda olan biteni izlemekte olan Albert De Helbich adlı Fransız ordusuna mensup Alman kökenli bir subayın kucağına düşer.


Subay, 5 yaşındaki yavruyu koruması altına alır. Bölgeye bir Yunan hayranı olarak gelen subay, gözünün önünde cereyan eden vahşetleri gördükten sonra Yunanlılardan nefret eder olmuştur.

Mehmet, subayla birlikte Fransa’ya gider. Subay çocuğu resmen üzerine geçirir. Sonra bir gün Lyon şehrinde bulunan Orleans Düşesini ziyaret eder. Mehmet’i Düşesin yakınlarından Madam De Dolomieu’ye teslim eder. Kraliyet ailesine yakınlığı ile bilinen Madam, Mehmet’i ileride Fransa Kralı olacak Louis Philibe ve kız kardeşi Adelaide’ye takdim eder. Onlar da Mehmet’in vaftiz annesi ve babası olurlar. Adı da artık Teophile Louis Henri’dir.


Mehmet henüz koleje gidecek yaşta olmadığı için kibar çocukların kaldığı bir yurda yerleştirilir. Güzelliği ve asaleti ile hayran eder herkesi kendisine. Tatillerde sarayda Kralın oğulları ile oyunlar oynar.

Yıllar sonra Mehmet, Deniz harp okuluna girmeyi başarır. İkinci sınıftayken doğuya ilk seyahatine çıkar. Bir bakıma köklerine dönüş yolculuğu olan bu seyahatte, babasının bir zamanlar kahramanca savunduğu Korint şehrine uğrar, onun ve annesinin öldürüldüğü evi ziyaret ederek çocukluk hatıralarını tazeler.

Dönüşte babasının ismini soyad olarak almak fikri uyanır zihninde. Krala ricada bulunur. Ricası kabul görür. Ancak Salih’in Fransızca telafuzu zor olduğu için soyadı Saly olacaktır.

Mehmet artık 25-26 yaşlarında Fransa'nın bahriyeli subaylarından biri olmuştur.

Bir Fransız kızıyla evlenen Mehmet’in iki çocuğu olur. Fakat bu sırada kaderin bir oyunu, Osmanlı ile Rusya arasında Kırım savaşı başlamıştır.Ve Fransa bu savaşta Osmanlının müttefiğidir.(1855)

Mehmet “Le Sesostris” adlı geminin komutanı olarak İstanbul önlerine gelir. Yıllar sonra anavatanına, sanki babasının yarım bıraktığı savunma görevini yerine getirmek üzere dönmüştür. Sivastopol’de Ruslara ecel terleri döktürmüş, bu nedenle terfi ettirilmiştir.

Emekli olduktan sonra Paris yakınlarında sakin bir kasabaya yerleşir ve orada ölür (1884). Oğlu Goston Saly, babasının mezar taşına Türk olduğunu unutturmamak için bir hilal kazıtır.

Mehmet’in torunu Theophile Saly’e 1932 yılında Fransız akademisi tarafından 8 öksüz yeğenine bakmak için gösterdiği fedakarlıktan dolayı “Yılın İnsanı” ödülü verilmiştir.

Tarihimiz acıklı hikayelerle dolu. Mustafa Armağan'ın Geri Gel Osmanlı kitabında geçen ilginç, etkileyici hikayelerden birini sizle paylaşmak istedim.Kim bilir daha tarihimizde nice Saly olan Salihler var.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..